Στην Αμερική ο γέροντας Νεκτάριος από το Άγιο Όρος

Βοστώνη. Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής διοργάνωσε μια βραδιά προσωπικών ιστοριών και εμπειριών από το Άγιο Όρος, συνομιλώντας με τον Γέροντα Νεκτάριο Αγιαννανίτη από τη Ιερά Καλύβη του Τιμίου Σταυρού, που ευρίσκεται στη Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης.

Ο Γέροντας Νεκτάριος Αγιαννανίτης μίλησε στο κοινό για την Αδελφότητα των Αναναίων για την μοναστική ζωή των Αγιοριτών, αλλά και την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος ώστε να αφήσει παρακαταθήκη στους νεότερους μοναχούς του Αγίου Όρους, για την οποία και ζήτησε την αρωγή του κοινού.

Nektar 1
Ο Γέροντας Νεκτάριος μίλησε στο κοινό για την Αδελφότητα των Αναναίων στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη. Photo: Hellenic College Holy Cross

Η Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος βρίσκεται σε βραχώδη και απόκρημνη περιοχή στην μύτη περίπου του Αγίου Όρους κι από έγγραφα που υπάρχουν ως ιστορικά στοιχεία στην βιβλιοθήκη της Ιερά Καλύβης φέρεται να κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1652 μχ.

Για την Ιερά Καλύβη έχει εκπονηθεί πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη για να κατασκευαστεί νέο μαγειρείο και ο νέος χώρος της τραπεζαρίας που θα τρώνε οι πιστοί επισκέπτες της καλύβης.

Νεκταρ 1
Η θέα από την καλύβη του Γέροντα Νεκτάριου Αγιαννανίτη. Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Αγίας Άννης, στα ψηλά βουνά του Άθω. Photo: Hellenic DNA

Ο Πάτερ Νεκτάριος Αγιαννανίτης, για αυτήν την ανακαίνιση πιστεύει ότι θα μαζευτεί σύντομα το χρηματικό ποσό, όπως ακριβώς μαζεύτηκε και πριν από 4 περίπου χρόνια, όταν κατασκευάστηκε το νέο πετρόκτιστο κτήριο του ξενώνα της Καλύβης.

Ο μοναχός Νεκτάριος Αγιαννανίτης πήγε στο ΄Αγιον Όρος για να μονάσει σε ηλικία 17 ετών και έγινε υποτακτικός του Αγίου Γέροντα Κύριλλου Β´ του Ισχυρού Μοναχού Αγιαννανιτη.

Νεκταρ 3
Το κυριακό (κυρίως Ναός) της Αγίας Άννας ονομάστηκε προς τιμήν της Αγίας Άννας και χτίστηκε από τον Πατριάρχη Διονύσιο Βαρδάλη το 1666. Photo: Hellenic DNA


Ο Γέροντας Νεκτάριος Αγιαννανίτης που προσπαθεί να διασώσει αυτόν τον ιστορικό πολιτισμό που βρίσκεται στο Καλύβι, έζησε με τον Γέροντα Κυριλλο , μέχρι την κοίμηση του τελευταίου.

Το 1994 έγινε Διάκονος και το 1999 ιερέας. Ήδη με την χάρη και τη βοήθεια του Θεού είναι στο Άγιον Ορος 38 έτη και από το 2015 είναι Γέροντας στην Καλύβη του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Αγίας Άννης Αγίου Όρους στα ψηλά βουνά του Άθω.

Μέλη του HCHC και της ευρύτερης κοινότητα συμμετείχαν σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικουμενικό Ινστιτούτο Huffington στο HCHC και συγχορηγήθηκε από το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Με τα καλύτερα λόγια αποχαιρέτησε τον Πάτερ Νεκτάριο Αγιαννανίτη, ο Ιερολογιώτατος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής. Ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής είναι καθηγητής Θεολογίας και διευθυντής του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington, της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Nektar 3
H σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη. Photo: Hellenic College Holy Cross

Κείμενο: Hellenic DNA

Φωτογραφίες: Hellenic DNA & Hellenic College Holy Cross

Σικάγο. Ο Νίκος Γκάλης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην επίσημη δεξίωση του Ελληνικού Γενικού Προξενίου για την 25η Μαρτίου

Η.Π.Α. Ο Νίκος Γκάλης, o αθλητής “μύθος” που ένωσε και ενέπνευσε όσο κανένας αθλητής τους Έλληνες όλου του κόσμου, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην επίσημη

Read More »