«Στην ομογένεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας» Γιώργος Γεραπετρίτης στη Νέα Υόρκη

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος.

Η εκδήλωση των ομογενειακών σωματείων στο πολυτελές και εκλεπτυσμένο Harvard Club, δύο βήματα από την Times Square, στην καρδιά της Νέας Υόρκης είχε αρχικά ως τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει, όπως κάθε χρόνο στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με την επιλογή του χώρου να σχετίζεται προφανώς και με το γεγονός ότι εκείνος έχει σπουδάσει στο ομώνυμο πανεπιστήμιο.

Όμως τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τους νεκρούς και αγνοούμενους της πρωτοφανούς εκτάσεως φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία αλλά και τον πρόσφατο τραγικό θάνατο των Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη, αφ’ ενός μεν άλλαξαν το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται σήμερα Τρίτη στις ΗΠΑ, αφ’ ετέρου δε δημιούργησαν έναν εύλογο δισταγμό για τη συμμετοχή του σε μια τέτοια εκδήλωση, η οποία εκτός από το χαρακτήρα της επικοινωνίας του με την ομογένεια και τα πολιτικά μηνύματα των ομιλιών, έχει αναγκαστικά και τη διάσταση μιας κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωσης, η οποία κρίθηκε μη αρμόζουσα στο εθνικό πένθος των ημερών. 

Πρώτη επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη ως υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

Επελέγη έτσι την κυβέρνηση να εκπροσωπήσει στην, σημαντική κατά τα άλλα ομογενειακή εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, στην πρώτη του επαφή με την ιδιότητά του αυτή, με την ομογένεια των ΗΠΑ. Τον υπουργό προλόγισε εκ μέρους των διοργανωτών, κάνοντας εκτενή αναφορά στην μακρά ακαδημαϊκή του πορεία ο Μάικ Μανάτος.

Θερμή υποδοχή στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Μάικ Μανάτος καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στη Νέα Υόρκη, τη γνωστή και αγαπητή στην ομογένεια από την πρόσφατη θητεία της ως, για πρώτη φορά γυναίκα όπως τόνισε ο επικεφαλής των διοργανωτών, πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ανέλαβε μετά τις τελευταίες εκλογές τα καθήκοντα της υφυπουργού Εξωτερικών.

Η κυρία Παπαδοπούλου έτυχε θερμής υποδοχής από τους προσκεκλημένους, τόσο τους ομογενείς, όπως μεταξύ άλλων η ανώτερη σύμβουλος της  Alma Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου με την οποία η υφυπουργός διατηρεί στενή φιλική σχέση, όσο και τους Αμερικανούς επισήμους, ανάμεσά τους τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κυρία Παπαδοπούλου συνομίλησε με πολλούς από τους καλεσμένους, μεταξύ άλλων και με τον Σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και έκανε την καθιερωμένη, στις εκδηλώσεις της ομογένειας, προσευχή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο εταίρος υφυπουργός Εξωτερικών, επίσης πολύ γνωστός στην ομογένεια λόγω και του χαρτοφυλακίου του, κύριος Κώστας Φραγκογιάννης.

IMG 4994 edited scaled

Ενός λεπτού σιγή για τον τραγικό θάνατο των Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη.

Ο κύριος Γεραπετρίτης στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά στις συνθήκες που επέβαλαν τη δική του, αντί αυτής του πρωθυπουργού, παρουσία στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα συγκινημένος στο προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που βρήκε τραγικό θάνατο εκτελώντας την αποστολή τους στη Λιβύη, ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους. 

Στην συνέχεια ο κύριος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με θέρμη στην ελληνική ομογένεια ανά το κόσμο, συνεχάρη τους ομογενείς για τις επιτυχίες τους, την αξιοσημείωτη και θαυμαστή κοινωνική άνοδο στις χώρες που ζουν και στα επιτεύγματά τους και τόνισε το πόσο η Ελλάδα τους έχει ανάγκη, ευχαριστώντας του για τη βοήθειά τους.

Στην ομογένεια κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κύριος Γεραπετρίτης χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

IMG 5082

Σε άριστο επίπεδο οι ελληνομερικανικές σχέσεις. Η ενέργεια στο επίκεντρο. 

Ο κύριος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο στα σημαντικότερα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ξεκινώντας από το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφερόμενος στην διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και σε μια σειρά άλλα θέματα που πιστοποιούν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται “all time high”, αν μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση από την αργκώ του χρηματιστηρίου. Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά, δεδομένης και της παρουσίας του κυρίου Πάιατ, στα θέματα της ενέργειας και στις προκλήσεις αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα αυτό από τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια πλήρους απεξάρτησης της Δύσης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. 

Διάλογος και θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Όμως εκείνο που έχουμε μάθει κυρίως να θεωρούμε ως το κύριο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Σε αυτές αναφέρθηκε εκτενώς ο κύριος Γεραπετρίτης, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Τουρκία, αλλά και στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κύριος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοφανή «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη βελτίωση του κλίματος ως αποτέλεσμα της επανάληψης μετά από δεκαετίες της αποκαλούμενη «διπλωματίας των σεισμών» αλλά και το σχεδόν εκμηδενισμό της προκλητικότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. 

Ο κύριος Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών μπορεί να συνεχιστεί, αναφέρθηκε στην επανέναρξη του διαλόγου σε όλα τα δυνατά επίπεδα, με την κυρία Παπαδοπούλου να ηγείται του πολιτικού διαλόγου και άλλων έμπειρων διπλωματών των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας ή καλύτερα επέκτασης της λεγόμενης θετικής ατζέντας, της εμβάθυνσης των οικονομικών και άλλων σχέσεων που επίσης επιδρούν στο θετικό κλίμα, αναφερόμενος και στην επερχόμενη σύγκλιση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση τον τόνο στην πορεία της σχέσης των δύο χωρών θα δώσει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Αδιαπραγμάτευτα τώρα και πάντοτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ύφεση αυτή της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, ακολούθησε μια επίσης πρωτοφανή και μεγάλη σε διάρκεια περίοδο έντασης, με τις δύο χώρες να φτάνουν στα όρια της σύγκρουσης το 2020, με χαρακτηριστικό το, «επί ξηρού ακμής» με τους δύο στόλους απέναντι, περιστατικό της αποκαλούμενης «επακούμβισης» της φρεγάτας «Έλλη» επί της τουρκικής «Κεμάλ Ρέις» ή τις πολύ πιο πρόσφατες-φετινές απειλές δια στόματος του ίδιου του Τούρκου προέδρου να βομβαρδίσει με βαλλιστικούς πυραύλους την Αθήνα! Ο κύριος Γεραπετρίτης φάνηκε, κατά την ταπεινή μας εντύπωση, ενώ την επιθυμεί, να μην τρέφει ψευδαισθήσεις για τα όρια αυτής της προσπάθειας εξομάλυνσής των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση τόνισε σε υψηλούς τόνους και – καταχειροκροτούμενος στο σημείο αυτό από όλους τους παρευρισκόμενους ομογενείς – ότι η σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Δεν συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας η κράτηση Μπελέρη.

Στο σημείο αυτό ο κύριος Γεραπετρίτης στην συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση από τα Τίρανα του Έλληνα εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του και την επάνοδό του στα καθήκοντά του. Η Ελλάδα είναι κατ’ αρχήν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, τόνισε ο κύριος Γεραπετρίτης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή, και κάθε άλλη υποψήφια χώρα, σέβεται το διεθνές δίκαιο 

“Non-Starter” – Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Τους τελευταίους μήνες τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφήνοντας ίσως λίγο «υποφωτισμένο, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο, το Κυπριακό, με δεδομένες μάλιστα τις πρόσφατες προσκλήσεις – παραβιάσεις των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας από την πλευρά της Τουρκίας και της εντεινόμενης τα τελευταία χρόνια ρητορικής για λύση δύο κρατών. Κάτι τέτοιο τόνισε ο κύριος Γεραπετρίτης είναι “Non-Starter”, δεν το συζητάμε καν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου.

IMG 5085

Υψηλές παρουσίες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης από την πλευρά του ελληνικού κράτους ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, και πρώην πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο γενικός διευθυντής αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής αρωγής του υπουργείου εξωτερικών (και διακεκριμένος αναλυτής και πρώην σύμβουλος ασφαλέιας του πρωθυπουργού) Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος,  ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γεώργιος Σέκερης, η προκάτοχός του στη Μόνιμη Αντιπροσωπία πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη Μαίρη Βαξεβανίδου και ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη Νίκος Θωμόπουλος. Από την πλευρά των διοργανωτών της εκδήλωσης παρέστησαν ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσιβίκος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστορερ, οι διευθύνοντες το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο (HACC) Άθας Ιωάννου και Αλεξάνδρα Σπύρου-Μητσάκη, η ανώτερη σύμβουλος της Alma Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο διακεκριμένος καρδιολόγος Γιώργος Ντάνγκας, ο Κώστας Κέλλας της HABA, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Ζαπάντης, ανώτερα στελέχη της Atlantic Bank, εκδότες και δημοσιογράφοι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι ανταποκριτές της ΕΡΤ και του ΑΠΕ που ταξίδεψαν από την Ουάσιγκτον. 

Κωσταντινούπολη. Χειροτονία του π. Καλλινίκου από τον Αρχιεπίσκοπο Επλιδοφόρο και η γιορτή της Ινδίκτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να χοροστατεί στη Θεία Λειτουργία

Την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Καλλινίκου Χασάπη τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Read More »