Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Έλληνα σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο οργάνωσε το Λύκειον Ελληνίδων στον Καναδά.
Μοντρεάλ. Τιμώντας την Πρέσβυ της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου για το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβυς στην Οττάβα, στο πλαίσιο μάλιστα της επετείου των 80 χρόνων από την δημιουργία διμερών διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά.
Παράλληλα, τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλας Παγώνης για την πολυετή και πολυεπίπεδη συμμετοχή του στα κοινά καθώς και για την δυναμική υποστήριξή του στον Ελληνισμό της Διασποράς.
Η εκδήλωση, που είναι ένα Χριστουγεννιάτικο Γαστρονομικό Γκάλα οργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίχυση της κλινικής έρευνας του Πανεπιστημίου McGill για το νέο μοριακό τέστ Doveegene, το οποίο μετά την πιστοποίησή του θα είναι προσβάσιμο σε κάθε γυναίκα προκειμένου να ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου.
Πρόκειται για μια ιατρική ανακάλυψη της Ογκολόγου-Γυναικολόγου δρος Lucy Gilbert, διευθύντριας της Γυναικολογικής Κλινικής του ΜcGill και θα είναι η συνέχεια του ΠΑΠ τεστ.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ προσέφερε $45.000 από τα κέρδη της βραδιάς, που είχε γεύσεις του Δημήτρη Σκαρμούτσου αλλά και επίδειξη ζωντανής κουζίνας από τον ταλαντούχο σεφ Φώτη Παπαγεωργίου (Buffet des Continents) και τον παραδοσιακό σεφ Τεντ Δρανιά (Petros Taverna) του Μοντρεάλ.
H δρ. Lucy Gilbert εξήγησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια που το νέο μοριακό πάπ- τεστ Dovegeene βρίσκεται σε κλινικές έρευνες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του McGill , έχει ανιχνεύσει με προκαρκινικά κύτταρα περίπου 27 γυναίκες στις 2750 που έχουν υποβληθεί στο έν λόγω τέστ, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της διάγνωσης σε 1% σε υγιείς γυναίκες άνω των 50 ετών.
Η επιτυχία του τέστ είναι πλέον γεγονός και η έρευνα βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο , όπως ανακοίνωσε η δρ. Gilbert.
Μία από τις γυναίκες που διαγνώσθηκαν με αλλοτριωμένα κύτταρα είναι η καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Concordia , Αφροδίτη Σάλας, η οποία αφηγήθηκε ότι υποβλήθηκε στο μοριακό τέστ που εξετάζει υγρό από την περιοχή των σαλπίγγων και υποβλήθηκε σε υστερεκτομή προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.
Η προσωπική της αφήγηση άγγιξε τις ψυχές των συνδαιτυμόνων, ενώ η πρόεδρος του Νοσοκομειακού Ιδρύματος MUHC Foundation Julie Quenville παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι η Αφροδίτη Σάλας σώθηκε από τον καρκίνο των ωοθηκών με την προληπτική υστερεκτομή χάρη στο μοριακό παπ-τεστ Doveegene, ενθαρρύνοντας το ακροατήριο να συνεισφέρει στην έρευνα και σε κάθε έρευνα για την πρόληψη διαφόρων μορφών του καρκίνου.
Η πρόεδρος του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη σημείωσε ότι οι γυναίκες του Λυκείου με περηφάνεια συμμετέχουν στην έρευνα για την πιστοποίηση του μοριακού τεστ Doveegene, ενημερώνοντας το γυναικείο κοινό και συγκεντρώνοντας χρήματα μέσα από διάφορες ερανικές προσπάθειες, καθώς «είναι χρέος μας να προωθούμε την προληπτική ιατρική», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στην εκδήλωση που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των Ελληνοκαναδών επιχειρηματιών, ήταν παρούσες: Η Πρέβυς Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Κατερίνα Βαρβαρήγου, η υφυπουργός Μεταφορών Αννυ Κουτράκη, η πρόεδρος του Γυναικείου Κοινοβουλευτικού τμήματος των Φιλελευθέρων Εμμανουέλα Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος και Αγλαία Ρεβελάκη και πλήθος κόσμου.
Την μουσική υπέγραψε η μπάντα Artemis Lago, ενώ ντιτζέι ήταν ο Μανώλης Σγουράκης.