Από το Σικάγο, επιστροφή στις ρίζες. Ετοιμασίες για το 2ο Θερινό Summer Camp Return to your Roots στη Θράκη

Το 2024 ξεκίνησε με μια δεξίωση στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σικάγο Εμμανουήλ Κουμπαράκη, για την ενημέρωση της καλοκαιρινής κατασκήνωσης «Return to your roots» η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στη Θράκη.

Η καλοκαιρινή κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε χάρη στο όραμα του Γενικού Προξένου να επενδύσει στις νέες γενιές των Ελλήνων στο Σικάγο και τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Αλέξανδρου Πίσσιου.

Το Return to your Roots, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου +Μόρφωση του Δ.Π.Θ. με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και της Μητροπόλης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Το θερινό Summer Camp Return to your Roots υποστηρίχτηκε ακόμη από τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Κομοτηνής και τον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον χορηγό Αλέξανδρο Πίσσιο, η υποστήριξη του οποίου κατέστησε δυνατή την υλοποίηση της καλοκαιρινής κατασκήνωσης.


Ο Έντι Ζεμενίδης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας τόνισε πόσο σημαντικό ήταν το ταξίδι για την ενίσχυση της ταυτότητας των συμμετεχόντων. Ο Αλέξανδρος Πίσσιος είπε στους συμμετέχοντες υπότροφους ομογενείς από τις Η.Π.Α. να έχουν φιλότιμο και να γίνει η 1η γενιά Ελλήνων που θα βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Η Ζωή Γαβριηλίδου, συνεργάτης και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Uchicago και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Summer Camp, ευχαρίστησε τον χορηγό Αλέξανδρου Πίσσιου για την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του και προτρέψε τους μαθητές να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του καλοκαιρινού προγράμματος «Επιστροφή στις ρίζες σου» και το καλοκαίρι του 2024


Οι μαθητές με την σειρά τους αφου ευχήθηκαν σε όλους καλή χρονιά, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την Ελλάδα και το περσινό Θερινό Summer Camp.

Τη συζήτηση με τους μαθητές συντόνισε η Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Γεωργία Τασιοπούλου η οποία αφού αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο 2ο  Θερινό Summer Camp τον Αύγουστο του 2024 στη Θράκη.

Ελπίζοντας πως αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει μία αφετηρία της ελληνικής ομογένειας η οποία πάντα θα θυμάται την πατρίδα της και τα πατρογονικά μέρη ,όλοι δώσανε ραντεβού για το 2ο Θερινό Summer Camp τον Αύγουστο του 2024.

Αυτά τα παιδιά ξανα – επιστρέφοντας και φέτος στις ρίζες τους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ακριτική περιοχή της Ελλάδος, τη Θράκη. Θα δουν τὸν τόπο τους και θα ακούσουν τις ιστορίες, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους εξιστορούσαν από τη νεανική τους ηλικία για μία πατρίδα, που αναγκάστηκαν με βαριά καρδιά να εγκαταλείψουν, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής των μελών των οικογενειών τους.

Το καλοκαίρι του 2023 στο πλαίσιο του Summer Camp, δέκα υπότροφοι ομογενείς από τις Η.Π.Α. ηλικίας 18 με 24 ετών, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν ελληνικά και να ξεναγηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για δέκα ημέρες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παραδόσεις μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και βιωματικά εργαστήρια για τους υποτρόφους, επισκέψεις σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Μαρώνεια, Καβάλα και ξεναγήσεις σε αξιοθέατά

Τα αγόρια είχαν την ευλογία να επισκεφθούν το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα τὶς Ιερές Μονές των Ιβήρων καὶ τῆς Ξενοφώντος και να προσκυνήσουν τα ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας. Τα κορίτσια επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής και να έχουν ανάλογες εμπειρίες.

416903474 7025970930820794 5055560590319787410 n
Φωτογραφία από την δεξίωση στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σικάγο με τον γενικό Πρόξενο Εμμανουήλ Κουμπαράκη, να ενημέρωνει για την καλοκαιρινή κατασκήνωση Return to your roots (Photo: Ζωή Γαβριηλίδου)

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, με σημαντικές παρουσιάσεις βιβλίων

Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας διοργανώνει μεταξύ 4-7 Μαΐου 2023, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελληνική Δημοκρατία και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Read More »