Καναδάς. Λάμψη, γεύση και Doveegene στο Χριστουγεννιάτικο Γκάλα του ΛΕΜ!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Φωτογραφίες: Χάρυ Μπάρμπα 

Παρά τη σφοδρή χιονοθύελλα που ράπιζε την πόλη την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 400 καλεσμένοι συνέρρευσαν στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γκάλα του Λυκείου των Ελληνίδων Μοντρεάλ, ένα γαστρονομικό χάπενινγκ το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο ΑΦΡΟΔΙΤΗ- Afroditi Bakery.

D70 5920
Το ζαχαροπλαστεί ΑΦΡΟΔΙΤΗ ήταν το γαστρονομικό επίκεντρο του γκάλα. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

Τα κέρδη της εκδήλωσης που φέτος άγγιξαν τις $50.000 παραδόθηκαν στην σπουδαία ερευνήτρια , καθηγήτρια Ογκολογίας του McGill δρα. Lucy Gilbert προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα του Doveegene project, του νέου προληπτικού τέστ ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο γονιδιακό τέστ, το οποίο παίρνει υγρό από τις σάλπιγγες προκειμένου να διαπιστωθεί σε μοριακό εργαστήριο αν υπάρχουν προκαρκινικά ή άτυπα κύτταρα στην περιοχή καθώς, όπως αναφέρει η δρ Gilbert στα επιστημονικά papers, ο καρκίνος των ωοθηκών σχηματίζεται στις σάλπιγγες, κυκλοφορεί μέσω του αίματος και των γαγγλίων και όταν φτάσει πλέον στις ωοθήκες είναι προορισμός θανάτου σε ποσοστό 75%. Στην κλινική έρευνα την οποία έκανε η έμπειρη γυναικολόγος, ογκολόγος, χειρουργός σε 3000 γυναίκες αποκαλύφθηκε ότι 1% εξ αυτών βρέθηκαν με προκαρκινικά κύτταρα και προχώρησαν σε υστερεκτομή , ενώ 7% βρέθηκαν με άτυπα κύτταρα και καλούνται σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους ανά διετία.

Gala 2
Το ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων με την επιταγή των $50.000 για το Doveegene Project. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

Η δρ. Lucy Gilbert, η οποία ανέφερε ότι λάτρεψε την Αθήνα κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον τότε πρύταννη του πανεπιστημίου Αθηνών δρα Θάνο Δημόπουλο με τον  οποίο άρχισαν τις επαφές προκειμένου να λάβει η Ελλάδα το Doveegene τέστ δωρεάν όταν πιστοποιηθεί και εγκριθεί από την υγειονομική υπηρεσία και τον υπουργείο Υγείας του Καναδά.

« Το Doveegene test θα δοθεί στην Ελλάδα δωρεάν, καθότι το Λύκειον των Ελληνίδων έχει συνεισφέρει τα μάλα στην προώθηση της κλινικής έρευνας τόσο με χρήματα όσο και με τη διάδοση της έρευνας, αφού το ¼ των γυναικών που υποβλήθηκαν στο τεστ προέρχεται από την Ελληνοκαναδική κοινότητα», ανακοίνωσε η σπουδαία ερευνήτρια και καθηγήτρια Ογκολογίας του Mc Gill.

Οι δημοτικοί πολιτικοί με την προέδρο του Λυκείου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Λαβάλ με την πρόεδρο του Λύκείου Ελληνίδων, Ιουστίνη Φραγκούλη. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

Προσωπικά, ως πρόεδρος του ΛΕΜ που είχα την ευτυχία να συνοδεύσω την σπουδαία γιατρό στην Ελλάδα, μια γυναίκα που έχει την τύχη να έχει 7 αδελφές,  όλες διακεκριμένες γιατρούς στις ΗΠΑ, είμαι πολύ περήφανη για τη συμμετοχή του Λυκείου σε αυτή την έρευνα που δεν έχει μόνο μια επιστημονική χρησιμότητα καθώς θα σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών στο μέλλον, αλλά εμφορείται και από μια βαθειά θρησκευτικότητα της ερευνήτριας γιατρού η οποία πιστεύει στη δύναμη της προσευχής!

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν η ομοσπονδιακή βουλευτής του Vimy, Laval και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού του Καναδά Αννυ Κουτράκη και η Βουλευτής του Saint Laurent Εμμανουέλα Λαμπρόπουλος για την προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Καναδά καθώς και ο Άρχων Ανέστης Καραγιαννίδης για την επιχειρηματικότητα αλλά και την προώθηση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά.

Αννυ Κουτρακη παραλαμβάνει τον έπαινό της από την δρα Lucy Gilbert
H Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού του Καναδά Αννυ Κουτράκη, παραλαμβάνει τον έπαινό της από την Δρ. Luci Gilbert. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καταπληκτικά ζεστά προδόρπια της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας έφτιαξαν ο σέφ Ted Dranias των εστιατορίων PETROS TAVERNAS, καθώς και η Ιταλίδα σεφ Barbara η οποία είναι επηρεασμένη σαφώς από την μεσογειακή κουζίνα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Το τραπέζι των γλυκών με παραδοσιακές Ελληνικές Χριστουγεννιάτικες γεύσεις αλλά και μοντέρνα ζαχαροπλαστικά αριστουργήματα δημιούργησαν οι σέφ του Afroditi Bakery με κορυφαίο τον Χρήστο Χατζημάρκου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Κατερίνα Βαρβαρήγου και η Marie-Hélène Laramée, πρόεδρος του Ιδρύματος MUHC,  ερανικού ινστιτούτου του McGill η οποία τόνισε τη σημαντική συνεισφορά του ΛΕΜ στην έρευνα του Doveegene Project.

Gala 1
Η βουλευτής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος βραβεύτηκε για την προώθηση των διμερών σχέσεεων Ελλάδας-Καναδά. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

Την βραδιά παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος και καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο Concordia University Αφροδίτη Σάλας, ενώ γοήτευσε με την ερμηνεία της και το μουσικό σχήμα της η Άρτεμις Λαγοπούλου. Συμπρόεδροι της εκδήλωσης ήταν η Βίκυ Γεωργιάδου (ταμίας του ΛΕΜ) και η Ελένη Δρακοπούλου (Γενική Γραμματέας).

Σημειωτέον ότι παρόντες στο γαστρονομικό χάππενινγκ ήταν ο δήμαρχος του Pierrefonds Δημήτριος Μπέης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μοντρεάλ Μαίρη Ντέρος και Εφη Γιάννου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Λαβάλ Sandra El Hallouh, Βασίλης Καρυδόγιαννης και Αγλαϊα Ρεβελάκης καθώς και οι πρόεδροι γυναικείων οργανώσεων Μέλπα Καματερός (Ασπίδα της Αθηνάς), Ιωάννα Τσουμπλέκας (Φιλία-οργανισμός Τρίτης ηλικίας) , Μπέλ Γριβάκης (ιστορικός σύλλογος HLBS), Παναγιώτα Τσίτουρας (Φιλόπτωχος Αγίου Γεωργίου) και Ντενίζ Βουρτζούμης (Pink in the City).

Το φαγητό και το κρασί ήταν άφθονα σε μια βραδιά που ήταν ελληνοκεντρική με τηλεοπτική κάλυψη από  το ΕΔΩ ΜΟΝΤΡΕΑΛ του Δημήτρη Παπαδόπουλου, το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ του Γιώργου Γκιούσμα .

Gala 3
Το ζαχαροπλαστείo ΑΦΡΟΔΙΤΗ ήταν το γαστρονομικό επίκεντρο του γκάλα. Φωτογραφία: Χάρυ Μπάρμπα 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΤΖΑΚΣΟΝ ΧΑΙΤΣ

Μια συνάντηση με φόντο την Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, που έκλεισε με λουκούμι από την Πόλη. Κείμενο – Φωτογραφία: Φώτης Παπαγερμανός. Νέα

Read More »

Τορόντο. Παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Πλημμύρησε το Greek Town Danforth απο Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς

Επετειακές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Τορόντο του Καναδά από τους Έλληνες ομογενείς. Την παρέλαση οργάνωσε η ελληνική κοινότητα Τορόντο. Χιλιάδες

Read More »