Νέα Υόρκη. τέσσερις σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν υπο την εποπτία της Δρ Γράψια Ειρήνη (Δασκάλα Ελληνικών) στο μεγαλύτερο Ελληνικό σχολείο της Αμερικής
Πιο συγκεκριμένα,
Α) 31 Μαΐου 2024: 50 Χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου. Τάξεις 9η, 10η και 11η.
Β) 10 Ιουνίου 2024: 50 Χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου. Τάξεις 4η, 5η, 6η, 7η και 8η.
Η κύρια ομιλήτρια για τα 50 Χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν η δασκάλα αλλά και δημοσιογράφος, κ.Στυλιανού Αγνή, Μ.Α. (Πολιτικές επιστήμες).
Η κ.Στυλιανού τυγχάνει να είναι και μάρτυρας της εισβολής, αφού η ίδια βίωσε το γεγονός εκείνη την ημέρα στο νησί.
Μέσα από τα συγκινητικά λόγια της, εννόησαν το αντίκτυπο των τότε γεγονότων, αλλά και της σημερινής κατάστασης στο νησί. Έμαθαν για τις μάχες που πραγματοποιήθηκαν με τους τούρκους, τους αιχμαλώτους, τους νεκρούς, τις χαμένες περιουσίες, την προσφυγιά. Ενημερώθηκαν και για την πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής, την ανεπούλωτη πληγή των 1619 αγνοουμένων, γεγονός που αποτελεί πολλαπλή παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με την παραστατική περιγραφή των βιωμάτων της, η κ.Στυλιανού Αγνή, κατάφερε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματα που ένιωσε τότε, ως έφηβη, τρέχοντας να σωθεί αυτή και τα άλλα δύο μικρότερα αδέλφια της. “Θα πρέπει να είστε ευγνώμονες, που δεν έχετε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, που έχετε το σπίτι σας και την οικογένειά σας, ρούχα, παπούτσια, σχολείο, δραστηριότητες και πολλά άλλα διότι πολλά από τα παιδιά της ηλικίας σας, τότε, τα έχασαν όλα μέσα λίγες ώρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ) 11 Ιουνίου 2024: Ποντιακός Ελληνισμός και Γενοκτονία – τάξεις 8η, 9η, 10η και 11η.
Δ) 14 Ιουνίου 2024: Ποντιακός Ελληνισμός και Γενοκτονία – τάξεις 4η, 5η, 6η, και 7η.
Τις δύο αυτές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του, ο διακεκριμένος καθηγητής των πανεπιστημίων Columbia, New York University και City College, κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.
Στην ομιλία του, ο κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, η περιοχή του Πόντου ήταν ελληνική και πρόσφερε σημαντικούς ανθρώπους και επιτεύγματα ανά τους αιώνες. Τόνισε, επίσης, ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και η γνώση της είναι σημαντική για την κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών μας ριζών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι εξόντωναν από τις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης 300 Έλληνες, καθημερινά, επί 10 χρόνια. Συνολικά, εξόντωσαν περίπου 1.000.000 Έλληνες, όλων των ηλικιών, εκ των οποίων οι 353.000 ήταν από την περιοχή του Πόντου. Πολλοί θανατώθηκαν επειδή επέλεξαν να μην αλλαξοπιστήσουν, δηλαδή να μην αρνηθούν την Ορθοδοξία.
Έγινε προσπάθεια να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα του παρελθόντος, καθώς αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιστορικής τους συνείδησης, της κριτικής τους σκέψης και της ευαισθητοποίησής τους απέναντι σε ζητήματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα τα Ελληνόπουλα που παρακολούθησαν αυτές τις διαλέξεις, αποκόμισαν χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες.
Προκλήθηκε γόνιμος προβληματισμός, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις συζητήσεις που επακολούθησαν όσο και από τις εύστοχες ερωτήσεις που απηύθυναν στους ομιλητές.
Κατανόησαν ιστορικές αλήθειες και τη σημασία των συμβάντων για τον Κυπριακό και τον Ποντιακό Ελληνισμό, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη.
Άκουσαν προσεκτικά και με σεβασμό ομιλητές που δεν είναι καθηγητές τους στο μάθημα Ιστορίας.
Άκουσαν ότι δεν υπάρχουν “χαμένες πατρίδες”. Όμως μπορούμε να μιλάμε μόνο για “αλύτρωτες πατρίδες” ή “αλησμόνητες πατρίδες”.
Ενημερώθηκαν για τις θυσίες και τα βάσανα των κοντινών προγόνων μας, καθώς και την ιστορική αξία των τόπων καταγωγής πολλών.
Τους δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτούν ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο σε όλους, όπως η ελεύθερη πατρίδα, η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης, η περιουσία κλπ.
Τους δόθηκε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία μας και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας ως ελληνικό Έθνος παντού και πάντα.
Το ζητούμενο για τους δασκάλους και τους καθηγητές του Αγίου Δημητρίου, είναι να αποκτήσουν τα παιδιά ιστορική συνείδηση και να κρατήσουν αναλλοίωτη την ελληνική τους ταυτότητα.
Δρ Γράψια Ειρήνη (Δασκάλα Ελληνικών)