Η Tupperware, από τις λίγες εταιρίες που μας έκανε να αποκαλούμε όλα τα πλαστικά δοχεία φαγητού «τάπερ», κλείνει σε Αμερική και Ελλάδα.
Η Tupperware, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, αναμένεται να κηρύξει πτώχευση μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια να αναζωογονήσει την επιχείρηση εν μέσω φθίνουσας ζήτησης.
Τη δεκαετία του 1950 το αμερικάνικο όνειρο και η ανάγκη της γυναίκας να χειραφετηθεί αποκτώντας οικονομική αυτονομία δημιούργησαν μια αυτοκρατορία στηριγμένη στον θεσμό που όσοι έστω και μια φορά ζήσαμε ίσως αγαπήσαμε, την «επίδειξη τάπερ».
Αυτές οι επιδείξεις τάπερ, τα Tupperware Parties όπως τα ονόμασαν οι πωλήτριες τάπερ της Αμερικής γνωστές ως Tupperware Ladies, είχαν ως στόχο να πουλήσουν πλαστικά δοχεία φαγητού για διάφορες και πολλαπλές χρήσεις, τα οποία κατασκεύαζε από το 1946 ο Earl Silas Tupper. Όμως η δαιμόνια αυτοδίδακτη πωλήτρια Brownie Wise κατάφερε να το απογειώσει από πλευράς μάρκετινγκ το 1951 περίπου στήνοντας ένα δίκτυο πωλήσεων τάπερ αποκλειστικά μεταξύ γυναικών και των πάρτυ τους κι όχι μέσο φυσικών καταστημάτων πώλησης.
Στην Ελλάδα η θυγατρική Tupperware Hellas ιδρύθηκε το 1964 και τρία χρόνια αργότερα έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο της Θήβας.
Τα αγαπημένα μας Tupperware που σε πολλές χώρες, τα προιόντα της έχουν ισόβια εγγύηση από την εταιρία, αντικαταστάθηκαν πλέον από διάφορα άλλα πλαστικά. Από δοχεία φέτας, από δοχεία παγωτών, από ό,τι είναι πλαστικό επαναχρησιμοποιούμενο και μπαίνει μέσα του κάτι φαγώσιμο.
Παρόλα αυτά, εμείς εξακολουθούμε φυσικά να τα αποκαλούμε “τάπερ” κι όχι πλαστικά κουτιά.
Από την δεκαετία του ’80 παντού υπήρχε και ένα Tupperware. Ως το δοχείο φαγητού που παίρναμε μαζί στις εκδρομές, στα ταξίδια ή το δοχείο που έμπαινε το φαγητό στο ψυγείο για να φαγωθεί την επομένη ή τα μπισκότα για να μην πανιάσουν. Ακόμα και τα μικρά εξαρτήματα από τα παιχνίδια μας σε τάπερ τα βάζαμε. Τα τάπερ ήτανε πανταχού παρόντα σε κάθε ελληνικό σπίτι σε όλο τον κόσμο.
Κλείνοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου να πούμε πως ακριβώς επειδη τα Tupperware είναι τόσο ανθεκτικά, με ισόβια εγγύηση όπως γράψαμε πρίν, είναι λογικό επόμενο κάποια στιγμή ο κόσμος να σταματά να αγοράζει άλλα καινούργια. Οπότε, σταματούν και οι πελάτες.
Τι μας διδάσκει η χρεωκοπία της Tupperware; Πως αν φτιάχνεις κάτι ανθεκτικό, δυστυχώς έρχεται η χρεοκοπία. Γιατί άλλωστε να πάρoυμε καινούργιο τάπερ αφού έχουμε της μαμάς μας;
Πληροφορίες: OT.gr & El Culture.gr