ΚΑΝΑΔΑΣ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΖΑΣΤΙΝ ΤΡΟΥΝΤΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ!

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό τίμησε την παρέλαση των Ελλήνων του Μοντρεάλ!

Κείμενο:  Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη.

Τελετάρχης της παρέλασης η υπουργός εξωτερικών Μελανί Ζολί!

Με την παρουσία του σφράγισε την Εθνική παρέλαση των Ελλήνων του Μοντρεάλ ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ο οποίος δεν έχει λείψει ποτέ από τις επετειακές εκδηλώσεις κατά τα 14 χρόνια που εκλέγεται βουλευτής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξτένσιον.  

Τελετάρχης της παρέλασης ήταν η υπουργός εξωτερικών Μελανί Ζολί, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ελληνισμό του Μοντρεάλ και τείνει ευήκοον ούς στα εθνικά μας θέματα. 

Προηγήθηκε η Δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εις μνήμην των Ηρώων του 1821 της οποίας προεξήρξε ο αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος συνεπικουρούμενος από τον επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο και ιερείς της πόλης , ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Η πρέσβης με λιτό και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης, στην ανάσταση του Γένους, τονίζοντας πως η Ελληνική Ομογένεια της Οδησσού και της Μαριούπολης μαστίζεται σήμερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξήρε την Ελληνική παροικία του Καναδά επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι, αναπόσπαστο τμήμα του Μεγάλου Ελληνισμού, ενώ ανέφερε πως φέτος κλείνουν 80 χρόνια επίσημων διμερών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος πέραν του θρησκευτικού μηνύματος της ημέρας στον επίλογό του τόνισε πόσο σημαντικά είναι τα ημερήσια σχολεία τα οποία ίδρυσε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ εδώ κι έναν αιώνα.

Η παρέλαση που ακολούθησε ήταν μεγαλειώδης και δυναμική αποκαλύπτοντας τα βλαστάρια των ημερήσιων σχολείων Σωκράτης-Δημοσθένης αλλά κι εκείνα της συμπληρωματικής εκπαίδευσης Πλάτων-Όμηρος, Αριστοτέλης και Άγιος Νικόλαος, που κρατούσαν περήφανα ανεμίζοντας τις ελληνικές σημαίες.

Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι με αιχμή του δόρατος τους Μανιάτες έδωσαν το πατριωτικό παρόν, ενώ το δευτεροβάθμιο Ελληνικό Κογκρέσσο του Κεμπέκ με τις σημαίες της Ελλάδας και του Κεμπέκ έδειξε το πρόσωπο της συλλογικής παρουσίας του Ελληνισμού στη γαλλόφωνη επαρχία.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλης Γαβριηλίδης, η επίτιμος πρόεδρος της Κύπρου Βίβιαν Κυριακόπουλος,o πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Ανρέας Κριλής ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλος, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, Άννυ Κουτράκης και Ελ Κουρί αλλά και ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ Αρκάν, οι δήμαρχοι Σεν Λωράν, Άλαν ντε Σούζα και του Πιερφόντ, Δημήτρης Μπέης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων η Μαίρη Ντέρος του Παρκ Εξ, ο Σόνυ Μόροζ, η Αγλαϊα Ρεβελάκης και ο Βασίλειος Καριδόγιαννης του Λαβάλ,ενώ τη δήμαρχο Βαλερί Πλάντ εκπροσωπούσε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του εκτελεστικού Δέσποινα Σούριας.

Παρά το δυνατό κρύο, το χιονόνερο και τους γκρίζους ουρανούς η παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας του Μοντρεάλ στην λεωφόρο Ζαν Ταλόν στεφανώθηκε με επιτυχία.

Ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα στους διάφορους εθνικοτοπικούς συλλόγους τους οποίους επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό μετά την παρέλαση γιορτάζοντας την απελευθέρωση των Ελλήνων μέσα από τη δική τους παράδοση.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Η πρόεδρος της Λακωνικής Αδελφότητας Πάτ Κυριακού, η δημοσιογράφος -συγγραφέας και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ιουστίνη Φραγκούλη -Αργύρη, και τα μέλη της ΛΑ Δήμητρα Κωσταρίδη και Βίκυ Νικολακάκος πλαισιώνουν τον Καναδό πρωθυπουργό
Οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Ελ Κουρί, Αννυ Κουτράκης, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό., η ομοσπονδιακή βουλευτής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, η υπεξ Μελανί Ζολί, ο πρόεδρος Ανδρέας Κριλής και η πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνα Αθανασιάδου
Ο πρωθυπουργός του Καναδά με τον αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο
Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Ανδρέας Κριλής με την πρέσβη της Ελλάδας Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.
Ο επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβος με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό
Η υπεξ Καναδά Μελανί Ζολί, η πρέσβης της ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό και ο Γενικός Πρόξενος Μιχάλης Γαβριηλίδης στη Λακωνική Αδελφότητα Καναδά

Τραπεζούντα. Παναγία Σουμελά: Δόθηκε τελικά άδεια για να λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Δεκαπενταύγουστο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρίας Ζαχαράκη, απόψε δόθηκε η προφορική έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας,

Read More »