Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, με σημαντικές παρουσιάσεις βιβλίων

Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας διοργανώνει μεταξύ 4-7 Μαΐου 2023, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελληνική Δημοκρατία και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με έδρα την Αθήνα, τη Ρουμανική συμμετοχή στη 19η Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η μοναδική υψηλού επιπέδου εκδήλωση στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για 4 ημέρες, στο περίπτερο της Ρουμανίας (κτήριο 13, περίπτερο 138Α) και παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και καθηγητών πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων υπογεγραμμένων από Ρουμάνους συγγραφείς μεταφρασμένους στα ελληνικά, αντίστοιχα από Έλληνες συγγραφείς μεταφρασμένους στα ρουμανικά, παράλληλα με έκθεση δίγλωσσων (ρουμανικά-ελληνικά) και πολύγλωσσων τόμων που έχουν δημοσιευτεί από εκδότες από τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Μεταξύ των βιβλιοπαρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο της Ρουμανίας, αναφέρουμε: Τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνική Επανάσταση και οι Ρουμανικές Χώρες», εκδ. Καθ. Tudor Dinu (Παρασκευή 5 Μαΐου, 13:00), το μυθιστόρημα Η Βεσσαραβία μου:Εργασία για το σπίτι, του Ακαδ. Nicolae Dabija, και τη ποιητική ανθολογία ϊνα τι έπλαδας με, κύριε / doamne, de ce m-ai făcut, του Peter Sragher, εκδοτικός οίκος Vakxikon (Παρασκευή 5 Μαΐου, 17:30), το μυθιστόρημα Η ζωή ξεκινά την Παρασκευή, της Ioana Pârvulescu (Σάββατο 6 Μαΐου 16:00 μ.μ.), Biserica Sfânta Sofia- Bisericile „Înțelepciunii lui Dumnezeu” în Lume / Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο, συντονιστής Κωνσταντίνος Μυγδάλης (Σάββατο 6 Μαΐου, 4:30 μ.μ.), η ανθολογία Ἀλχημεία κυττάρων σὲ ἀτελιὲ ζωγραφικῆς/Alchimie celulară într-un atelier de pictură, της Λιάνας Σακελλίου, Εκδοτικός οίκος Vinea (Σάββατο 6 Μαΐου 12:00), Biografia lui Gheorghe Athanasiade/ Γεώργιος Αθανασιάδης. Βιογραφία – μετάφραση; πρόλογος και προσάρτημα της Lia Brad Chisacof (Σάββατο 6 Μαΐου, 17:30), Istorii mai vechi și mai noi despre case, scriitori și evenimente culturale. Mic dicționar subiectiv / Παλαιότερες και νεότερες ιστορίες κτηρίων, συγγραφέων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

AFIS BUN II

Μικρό υποκειμενικό λεξικό, συγγραφέας Claudia Voiculescu (Κυριακή, 7 Μαΐου, 13:00), η ποιητική ανθολογία Ιεροπρεπής Θαλαμηπόλος/Șambelanul Oficios, του Σπύρου Κοκκινάκη (Κυριακή 7 Μαΐου, 2:00 μ.μ.) και το μυθιστόρημα Adevărurile celorlalți / Οι Αλήθειες Των Άλλων, του Εκδοτικoύ οίκου Ideea Contemporană (Κυριακή 7 Μαΐου, 2:30 μ.μ.).

Αναφέρουμε επίσης την παρουσίαση του ΛΕΞΙΚΟΥ ΙΔΙΟΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του Ștefan Dumitru και της Δίγλωσσης Ανθολογίας Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης «Το Σπίτι της Ποίησης Τάκης Σινόπουλος», εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 5 Μαΐου, 15:00-17:00.

19η ΔΕΒ Θεσσαλονίκη 1536x736 1 1140x546 1

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από Ελλήνες προσκυνητές από τις Η.Π.Α

Το Σάββατο, 6η Μαΐου 2023, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, υπεδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Ελπιδοφόρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής

Read More »