1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1955-59. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ  ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.Εξήντα εφτά χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από την 1η Απριλίου 1955 και η σκέψη μας στρέφει στο ηρωικό έπος του Απελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών 1955-1959 (EOKA) κατά της κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που σηματοδοτεί την αποκορύφωση των αγώνων των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο ένοπλος αγώνας τερματίστηκε το 1959 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που υπεγράφησαν από τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και από εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οδηγώντας την Κύπρο στην ανεξαρτησία, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παιδιά και οι νέοι της Διασποράς μας έδωσαν τα δικά τους μηνύματα. Απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν για να τιμήσουν τους Ήρωες του Αγώνα.

Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας και τα παροικιακά μας σχολεία σε διάφορες χώρες που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς παρουσιάζει ένα Επετειακό Βιντεάκι για την 1 η Απριλίου και την Έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959.

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας του 55’-59’, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου, έδωσε την πολυπόθητη ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας.

Οι ήρωες μας πολέμησαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Πολέμησαν γενναία αποδεικνύοντας την παλληκαριά τους και την γενναιότητα τους απέναντι στον Άγγλο κατακτητή.

Με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας παρουσιάζουμε παιδιά και νέους της Διασποράς μας, που αν και ζουν μακριά, αποδεικνύουν τους στενούς τους δεσμούς με την πατρίδα μας και δίνουν τα δικά τους μηνύματα για τον αγώνα, απαγγέλλοντας ποιήματα και τραγούδια για να τιμήσουν τον Αγώνα και τους ήρωες του 1955-59.

Είμαστε περήφανοι για τον Απόδημο Ελληνισμό και τους διαχρονικούς τους αγώνες για την Κύπρο μας.

Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε για τη νέα γενιά των Απόδημων Κυπρίων, που όσο μακριά και αν βρίσκονται, αγαπούν και τιμούν την πατρίδα τους.

Αυτό αποτελεί και ένα από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής μας, οι νέοι της Διασποράς μας να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τις ρίζες, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους και θα τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κάθε τους προσπάθεια.

Γιατί αυτά τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού και την ελπίδα μας για ένα λαμπρότερο μέλλον.