Νέα Υόρκη. Η ζωή της Μαρίας Κάλλας, το έργο της και η  συμβολή της στην Τέχνη 

Την εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν  το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και το Juilliard School. Πρόκειται για  μία από τις εξαιρετικότερες εκδηλώσεις που οργάνωσε ποτέ το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την 21η Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση «A Centenary Celebration of Maria Callas», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το φημισμένο Julliard School of Music, την μοναδική σχολή στην οποία δίδαξε, για μία χρονιά (1971-72) η παγκοσμίου φήμης Μαρία Κάλλας.  

Στην εκδήλωση,  που συνδιοργάνωσαν  το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και το Juilliard School ως μέρος του προγράμματος «The Arts and Society Series at Juilliard, προβλήθηκε η ζωή της Μαρίας Κάλλας, το έργο της και η  συμβολή της στην Τέχνη. 

20230921 callas celebration selects019
A photograph from “The Arts and Society Series: A Centenary Celebration of Maria Callas” event at Peter Jay Sharp Theater is pictured, Thursday, September 21, 2023.

Πρόκειται για  μία από τις εξαιρετικότερες εκδηλώσεις που οργάνωσε ποτέ το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στον χαιρετισμό του στην  κατάμεστη από περίπου 700  θαυμαστές της Κάλλας αίθουσα, ο Πρόεδρος του Juilliard, κ. Damian Woetzel, ανέφερε  ότι η σκηνή ήταν η ίδια που η Κάλλας τίμησε κατά τη διάρκεια των περίφημων master classes της την περίοδο 1971-1972. 

Στην ομιλία του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η φωνή της Κάλλας μάγεψε  το κοινό σε όλο τον κόσμο.Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι με την αθρόα παρουσία του, τιμάται η Μαρία Κάλλας και  προσφορά της στον πολιτισμό. 

Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι ο Πολιτισμός είναι πηγή έμπνευσης και δύναμη αισιοδοξίας, ό,τι άξιο δημιουργούν οι κοινωνίες μας, μέσα από τα μνημεία, τα πνευματικά δημιουργήματα, το λόγο, τη μουσική, και το θέατρο, ένα αναντικατάστατο εφόδιο στην καθημερινή μας ζωή για τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής μας.

«Με την καθοδήγηση των δασκάλων της στην Ελλάδα, αλλά και τον προσωπικό της ζήλο, η Ελληνίδα σοπράνο σφράγισε την ιστορία της όπερας με τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την εντυπωσιακή υποκριτική της δεινότητα, την απαράμιλλη ερμηνευτική της τεχνική, αλλά και τη θαυμάσια σκηνική παρουσία της», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Η όπερα, μετά την Κάλλας, δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Μια ολόκληρη γενιά λυρικών καλλιτεχνών θα επηρεαστούν από την ερμηνεία της, τόσο επί σκηνής, όσο και από τις πολλές καταγραφές της φωνής της, που την έβαλαν και στο “σπίτι” όλων των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Γενικός Πρόξενος.

20230921 callas celebration selects010
A photograph from “The Arts and Society Series: A Centenary Celebration of Maria Callas” event at Peter Jay Sharp Theater is pictured, Thursday, September 21, 2023.

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης Stephen Wadsworth παρουσίασε ένα πρόγραμμα με συλλογή ηχογραφήσεων και σπάνιων φωτογραφιών, που περιέγραφαν την ζωή της Κάλλας και τη συμβολή της στην όπερα, καθώς και βίντεο με διάσημους τραγουδιστές της όπερας, και άλλους καλλιτέχνες που αναφέρονται στην Κάλλας.

Σημειώνεται ότι οι εορτασμοί του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης για την εκατονταετηρίδα από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας ολοκληρώνονται την 16η Νοεμβρίου με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στον Καθεδρικό ναό, όπου θα τραγουδήσουν νέες σοπράνο, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο της Κάλλας.

Μόντρεαλ. Όταν η τέχνη υποστηρίζει την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με σκοπό τη δημοσπρασία έργων τέχνης διοργανώθηκε από την «Ασπίδα της Αθηνάς», μια οργάνωση ελληνικής καταγωγής που περιθάλπτει

Read More »

Economist 2023 στο πανέμορφο Καβούρι στην Αθήνα. Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean. Σ. Μουρελάτος. “Zero Drop”

Στις πρωτοβουλίες της Coca-Cola στην Ελλάδα για την εξοικονόμηση νερού αναφέρθηκε ο Σταύρος Μουρελάτος, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Company σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, συμμετέχοντας

Read More »