ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ.

Το Μοντρεάλ ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του υφυπεξ Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη.

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη.

Την πρώτη επίσκεψη γνωριμίας με την Ελληνική Ομογένεια του Καναδά πραγματοποιεί από την Πέμπτη 7 Απριλίου ο υφυπεξ Απόδημου Ελληνισμού  Ανδρέας Κατσανιώτης, καλύπτοντας Μόντρεαλ, Οττάβα, Τορόντο, Κάλγκαρι και Βανκούβερ, συνοδεία του διπλωματικού  του ακολούθου Χριστόφορου Μαργαρίτη.

Στο Μόντρεαλ επισκέφθηκε τα ημερήσια ελληνικά σχολεία ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, όπου εντυπωσιάσθηκε από τις γνώσεις των μαθητών περί την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Μάλιστα δε, τα παιδιά του νηπιαγωγείου που διδάσκονται την εκμάθηση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας μέσω της μεθόδου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ χρησιμοποίησαν αρχαίες ελληνικές λέξεις προκαλώντας την άφατη  συγκίνησή του υφυπεξ.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης στη συνέχεια συνέχεια πραγματοποίησε  επίσημη επίσκεψη στα γραφεία της ΕΚΜΜ όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ανδρέα Κριλή και την ταμία Βούλα Νεοφωτίστου.

Ο Υφυπουργός συνοδευόταν από τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Χριστόδουλο Μαργαρίτη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Μιχάλη Γαβριηλίδη.

Στη συνέχεια προστέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιάκωβος και οι πρώην Πρόεδροι της ΕΚΜΜ Νίκος Παγώνης και Γιάννης Θεοδοσόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ.

Ο Υφυπεξ εντυπωσιάστηκε από τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει για εκείνον οι μαθητές των τάξεων του σχολείου, ενώ αυθόρμητα στρώθηκε στο πάτωμα για να συνομιλήσει από κοντά με τα πιτσιρίκια του σχολείου.

Ο  Ανδρέας Κατσανιώτης εκκλησιάσθηκε για τον Ακάθιστο ύμνο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος.

Το Σάββατο ο Ανδρέας Κατσανιώτης είχε εποικοδομητική συνάντηση με παράγοντες της Ελληνικής Ομογένειας, όπως τον πρόεδρο της ΕΚΜΜ Ανδρέα Κριλή, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ καθώς και με ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους της πολιτικής και δημοτικής ζωής του τόπου.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ανδρέας Κατσανιώτης αναφέρθηκε στη μεγάλη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει την ψήφο των Αποδήμων στο εξωτερικό με απόκκλιση όμως, καθώς άλλες πολιτικές δυνάμεις προκάλεσαν ορισμένους περιορισμούς στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές όλοι οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Ελληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού.

Σε ερώτηση πώς θα διανεμηθούν τα διαφημιστικά κονδύλια για την ψήφο των Αποδήμων απάντησε ότι αυτό θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών σε διάφορες φάσεις, τονίζοντας πως οργανώνεται μια ψηφιακή πατφόρμα προκειμένου να εγγραφούν επίσημα τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο ανάλογα με την ιστορία τους και την επιρροή τους στο κοινό, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση έχει στόχο την έγκαιρη τακτοποίηση ενός επί χρόνια εκκρεμούς ζητήματος.

Η επίσκεψη στο Μόντρεαλ έγινε σε θερμό κλίμα σε πλαίσιο συναντήσεων μόνο με θεσμικούς παράγοντες χωρίς μεγάλη παμπροικακή συγκέντρωση. Την επόμενη μέρα ο Ανδρέας Κατσανιώτης μετέβη στην Οττάβα όπου έγινε δεκτός στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ελληνική Κοινότητα της Οττάβας παρουσία του χριστεπώνυμου πλήθους. Εκεί παρακολούθησε αρχιερατική λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου και συλλειτουργούντος του αρχιερατικού προϊσταμένου π. Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου.

Ο υφυπεξ, τον οποίο υποδέχθηκε η πρέσβυς της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, μίλησε στο λαό αναδεικνύοντας το ρόλο της Εκκλησίας στην Ελληνική Διασπορά ενώ ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του στην πρεσβευτική κατοικία.

image1 orig



Στην ΕΚΜΜ. Από δεξιά ο πρωην πρόεδρος Νικόλας Παγώνης, ο πρόεδρος Ανδρέας Κριλής,  ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Πρόξενος Μιχάλης Γαβριηλλίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσσου του Κεμπέκ Τζόν Θεοδοσόπουλος και ο Γενικός διευθυντής της ΕΚΜΜ Ντένις Κότσορος

image3 orig
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΤΤΑΒΑΣ

image2 1
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΤΤΑΒΑΣ



ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΑΒΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΙΝΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η τελετουργική διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια, αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα στο Φανάρι, στο Κουβούκλιο του

Read More »