Το Hellenic DNA ταξιδεύει νοερά στην Γερμανία και σας παρουσιάζει έναν από τους «πυλώνες» του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, τον κύριο Αλέξιο Ντόνα. Έναν Έλληνα της διασποράς με αξιοσημείωτη καριέρα και δράση υπέρ της διάδοσης της ελληνικής κουλτούρας.
Της Δέσποινας Φρονιμοπούλου.
Ο κ. Ντόνας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή της Στουτγάρδης, όπου διαμένουν περίπου είκοσι με τριάντα χιλιάδες Έλληνες, ενώ είναι παιδί της αμιγώς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Πέραν των ευρωπαϊκών του σπουδών, είναι πτυχιούχος του τμήματος Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας με εξειδίκευση στην Ενεργειακή τεχνολογία και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ενέργειας στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αμερική. Παράλληλα έχει χτίσει, εκτός από την καριέρα του, και μία πολύ όμορφη οικογένεια με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, την Ιφιγένεια και τον Κωνσταντίνο. Η καταγωγή του είναι από τις Σέρρες και την Αττική και οι γονείς του βρέθηκαν ως μετανάστες στην Γερμανία όπου γνωρίστηκαν και απέκτησαν τον ίδιο και την αδελφή του Ισιδώρα.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής του εκτός από την εκπαίδευσή του που ήταν ελληνική, επέλεξε να συμμετέχει ενεργά σε διάφορα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής του.
« Ενδιαφέρθηκα πολύ για τα θέματα του απόδημου ελληνισμού αφού απέκτησα οικογένεια»
Με τον ερχομό των τέκνων του, επέστρεψε δριμύτερα στην ενασχόληση με τα κοινά που προωθούν την ελληνική κουλτούρα με σκοπό να συμβάλει ενεργά στη διάδοση και την διάσωση του πολιτισμού μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία των τετρακοσίων, κατά προσέγγιση, χιλιάδων Ελλήνων. Η ελληνική γλώσσα, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας αποτέλεσαν το βασικό ζητούμενο προς υποστήριξη για τον ίδιο.
«Το όραμά μας είναι να ενώσουμε του Έλληνες της Διασποράς και να ενισχύσουμε τη φωνή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης»
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού αποτελεί μία συγκεντρωτική προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού «αποτυπώματος» στον σύγχρονο κόσμο. Είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, που φιλοδοξεί να γίνει αρωγός της ευρύτερης δράσης των ομογενών ανά την Ευρώπη, με κύρος και υπευθυνότητα. Οι ιδρυτές είναι ο Φίλιππος Κοτσαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας και ο κ. Ντόνας, Αντιπρόεδροι του Ιδρύματος, η Παρασκευή Κανσιζογλού, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος, και ο Αθανάσιος Κήπας, Εκπρόσωπος τύπου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται επίσης από τον Δρ. Θωμάς Γκουδούλας, Ταμία του Ιδρύματος και τη κυρια Ζέτα Θεοδωρίδου μέλος του διοικητικού ενώ αξισημείωση είναι η προσφορά και του αναπληρωματικού μέλους του συμβουλίου, του κυρίου Μυριούνη Βασίλειου.
«Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους μικρότερους σχηματισμούς υπό μια σκέπη και να γίνουμε το σημείο αναφοράς απέναντι σε προκλήσεις και προβλήματα του μέλλοντος.»
Η ιδέα προέκυψε από ομογενείς με βαθιά γνώση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν εδώ και δεκαετίες καθώς και σύγχρονες προκλήσεις του σήμερα. Επιπλέον, σε μία Ευρώπη που έχει τις ρίζες της στα ελληνικά ιδεώδη της δημοκρατίας, η ύπαρξη ενός κοινού «τόπου» μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού τους οδήγησε στη δημιουργία του εν λόγω ιδρύματος.
«Σκοπεύουμε να προωθήσουμε τα πολιτιστικά στοιχεία του ελληνισμού καθώς και τα συμφέροντά του σε συνεργασία με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Η δημιουργία του συγκεκριμένου ιδρύματος είναι αποτέλεσμα μίας σημαντικής προεργασίας που διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο. Αξιόλογοι άνθρωποι με ελληνική φλέβα, συγκεντρώθηκαν και δούλεψαν σκληρά με στόχο τη σύσταση και τη λειτουργία ενός οργανισμού με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, ρεαλιστικούς στόχους και υψηλές φιλοδοξίες. Η πράξη ίδρυσής του υπογράφηκε στις 8 Ιουνίου 2023, ενώ η επίσημη παρουσίαση του Ιδρύματος θα λάβει χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθύνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο σημαντικότερο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.
« Η συμβολή του απόδημου ελληνισμού είναι διαχρονική»
Αν κανείς κοιτάξει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, θα παρατηρήσει πως πολλά ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία ακόμη και πλατείες έχουν ως βασικούς δωρητές τους Έλληνες της ομογένειας.
« Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κάποια προγράμματα σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος αλλά πρωτίστως θα πρέπει να υπάρξουν τα ερείσματα»
Η ελληνική πολιτεία μπορεί βάσει των εμπειριών, των γνώσεων και των διασυνδέσεων που προσφέρουν εξωτερικοί φορείς της ομογένειας να συμβάλλει στο «επιχειρείν» σε πολλαπλούς τομείς όπως τον επιστημονικό, τον επιχειρησιακό και τον εκπαιδευτικό. Το πιο σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα νέων Ελλήνων στο εξωτερικό αποτελείται από άριστα εκπαιδευμένους σε υψηλό επίπεδο επαγγελματίες που απορροφώνται από την ευρωπαϊκή βιομηχανία με εξαιρετική ευχαρίστηση και ευκολία συγκριτικά με την χώρα μας. Με στοχευμένες κινήσεις των ελληνικών αρχών και σε συνεργασία με τους εν λόγω φορείς μπορούν αυτοί οι Έλληνες να «επαναπατριστούν» ή να επενδύσουν στη γενέτειρά τους.
«Θα προσπαθήσουμε πολύ να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διασυνδετότητας για τους νέους.»
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού έχει ως βασικό του μέλημα τη προσφορά ουσιαστικού έργο προς του ομογενείς αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νεότερους Έλληνες. Για αυτό και μέρος του πλάνου του είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που θα δώσουν την ευκαιρία σε νεότερους Έλληνες να επισκεφθούν τα γραφεία του Ιδρύματος, τα οποία βρίσκονται μία ανάσα από το κτήριο που στεγάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να λάβουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους ή ακόμη και την απορρόφησή τους στον επαγγελματικό χώρο του εξωτερικού.
«Είχαμε και έχουμε ποιοτικό δυναμικό στην εκπαίδευση»
Ο κ. Ντονάς υπήρξε ένα από τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών που κατάφεραν παρά τις δυσκολίες της τότε εποχής να λάβουν ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η προσπάθεια που γινόταν με αυταπάρνηση από τους εκπαιδευτικούς για να συνεργαστούν με την ελληνική επικράτεια και τους ανάλογους φορείς για την παροχή ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. Το έργο των συγκεκριμένων ανθρώπων αποτέλεσε μία ισχυρότατη βάση για τη σημερινή δυνατότητα φοίτησης σε ελληνικά σχολεία εκτός της χώρας.
Σήμερα έχει μένει ένα ελληνικό λύκειο στην περιοχή της Στουτγάρδης το οποίο παλεύει για να λειτουργήσει το οποίο παρά τις χαρακτηριστικές ελλείψεις καθηγητών που αντιμετωπίζει κατά καιρούς, προετοιμάζει μαθητές με σημαντικές επιτυχίες. Κυρίως λειτουργούν τμήματα ελληνικής γλώσσας τις απογευματινές ώρες όπου τα παιδιά λαμβάνουν πτυχίο ελληνομάθειας ως πιστοποίηση για τη γλώσσα τους. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Εκκλησία δε διαδραματίζει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο κομμάτι της εκπαίδευσης εκεί χωρίς, ωστόσο, να είναι επιτηδευμένη αυτή η κατεύθυνση.
«Έχουμε αποστείλει προτάσεις στην Ελληνική Βουλή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής των Ομογενών στις εκλογές»
Εντός των στόχων του Ιδρύματος είναι και η συμμετοχή στις κάλπες στα πλαίσια της ενίσχυσης της ομογενειακής ελληνικής φωνής. Για αυτό και έχουν αποσταλεί ορισμένες προτάσεις με αναλυτικές κατευθυντήριες παρουσιάζοντας παρόμοια μοντέλα του εξωτερικού εκ μέρους του Ιδρύματος οι οποίες έχουν ήδη συζητηθεί εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντόνα, τα μέτρα που λήφθηκαν επιδέχονται ακόμη τροποποιήσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο και την καταμέτρηση των ψήφων, οι οποίες σίγουρα θα ληφθούν υπόψιν εν καιρώ στις επόμενες αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής.
«Ελλάδα για μένα είναι η ψυχή, οι ρίζες και η αίσθηση της μεγάλης ευθύνης»
Σύμφωνα με τον κ. Ντόνα, όσο κι αν υπάρχει η αίσθηση πως οι Έλληνες του εξωτερικού εξιδανικεύουν την Ελλάδα, στην πραγματικότητα αναγνωρίζουν τις παθογένειες της. Παρόλα αυτά, το αίσθημα ευθύνης που φέρει η καταγωγή τους και η ιστορία της χώρας δημιουργεί ένα έντονο βίωμα ευγνωμοσύνης και ευτυχίας που είναι πραγματικά πηγαίο και ανεξάντλητο. Εκπροσωπούν έναν πληθωρικό πολιτισμό με ισχυρές αντοχές σε διαφορετικού είδους κρίσεις και ανθρώπους που διατηρούν την αγάπη τους για τη ζωή και την καλοπροαίρετη προσέγγιση τους σε οτιδήποτε κι αν αντιμετωπίζουν.
Τις επόμενες μέρες ακολουθούν ακόμη δύο συνεντεύξεις ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το νεοσύστατο Ιδρύμα Ευρωπαϊκού Ελληνισμού. Θα γνωρίσουμε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κ. Φίλιππο Κοτσαρίδη και τον αντιπρόεδρο, Δρ. Δημήτριο Μπακόλα.