Μαρία Κάλλας: Σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της απόλυτης ντίβας

Της Δέσποινας Φρονιμοπούλου.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη δική μας υψίφωνο, Μαρία Κάλλας».

Εν συνεχεία της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου “Maria Callas: Letters and Memoirs” και την ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας από την ταλαντούχα σταρ του Hollywood Monica Bellucci, (πάτησε εδώ για να δεις το σχετικό άρθρο της Hellenic DNA),  η ιστορία της παγκοσμίου φήμης υψιφώνου Μαρίας Κάλλας ξαναζωντανεύει υπό την αιγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Πρόκειται για ένα σύνολο οπτικοακουστικού υλικού, τρισδιάστατων μέσων, ντοκιμαντέρ, παραστάσεων και φυσικά μουσικής με σκοπό την πλαισίωση της καλλιτεχνικής ζωής και προσωπικότητας της Κάλλας. Από τα αθώα παιδικά χρόνια της στη Νέα Υόρκη μέχρι τα χρόνια του πολέμου στην Αθήνα. Από το συνεσταλμένο και διακριτικό ξεκίνημα της στην Όπερα μέχρι το απόγειο μιας πλανητικής καριέρας που αμαυρώθηκε από σκάνδαλα και προσωπικές δοκιμασίες. Από την εξιδανικευμένη αγάπη για τον σύζυγό της μέχρι το φλεγόμενο πάθος της για τον Ωνάση. 

Αφορμή για την εν λόγω σειρά εκδηλώσεων αποτελεί η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Ελληνίδας οπερετικής τραγουδίστριας στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμεντάκης, Έλληνας συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος σημειώνει αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου ότι : «Με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε για τα 100 χρόνια της Μαρίας Κάλλας, φιλοδοξούμε αφενός να φωτίσουμε τη σχέση της με τον Οργανισμό μας και αφετέρου να κάνουμε γνωστό τον μύθο της Κάλλας στις νεότερες γενιές, σαν ένα φωτεινό παράδειγμα ταλέντου, σκληρής εργασίας, αφοσίωσης, τελειομανίας, λάμψης.» 

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τη Μήδεια του Κερουμπίνι, ένα Γκαλά Όπερας «Η Κάλλας στο Ηρώδειο», την εικαστική εγκατάσταση στο φουαγέ με τίτλο «UNBOXING CALLAS» ,  μια έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ένα βίντεο-ρεσιτάλ αφιερωμένο στο «πρώτο της ρεπερτόριο», ένα ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα πρώτα χρόνια της Ελληνίδας ντίβας με τίτλο «Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» ενώ επιπλέον θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Visualising the Voice of Maria Callas» μαζί με το Digital Media Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Χορηγός του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Μαρία Κάλλας είναι η ΔΕΗ ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

callas1625498197

Yψηλή ικανοποίηση των επισκεπτών από το τουριστικό προϊόν της Αθήνας

Δυναμική ανάκαμψη της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. 18η Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής. Η 18η Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής αποτελεί

Read More »