Η Monica Bellucci στη δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης με αφορμή την παράσταση “Maria Callas: Letters and Memoirs”.

Εντυπώσεις αλλά και πολλές  ειδήσεις από την ιδιαίτερη βραδιά.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτιος Καλιαμπάκος

maria callas birthday 01 0 1
Μαρία Κάλλας. Η γυναίκα που σημάδεψε την ιστορία της μουσικής με τη φωνή της.

Οι γοητευτικές παρουσίες με πρώτη βέβαια την τιμώμενη σούπερ-σταρ του κινηματογράφου αλλά και οι συγκινητικές αναφορές στη μνήμη της εμβληματικής μορφής της Μαρίας Κάλλας κυριάρχησαν στη δεξίωση που παραχώρησε προς τιμήν της διακεκριμένης ηθοποιού  Monica Bellucci και του σκηνοθέτη της παράστασης “Maria Callas: Letters and Memoirs” Tom Volf, στο σαλόνι της προξενικής κατοικίας στο Μανχάταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας διπλωματίας κ. Μαίρη Βαξεβανίδου, η υπεύθυνη πολιτισμού του Γενικού Προξενείου Έβελιν Κανελλέα, η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου μεταξύ πολλών διακεκριμένων ομογενών.

Καλεσμένος και ο Γενικός Πρόξενος της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη Fabrizio De Michele. Από το Λονδίνο ταξίδεψε για την εκδήλωση και την παράσταση στη Νέα Υόρκη και διευθυντής του «Ιδρύματος Μαρία Κάλλας» (Fonds de Dotation Maria Callas https://www.mariacallas.fr) Ιωάννης Χουντής de Fabbri. 

IMG 4904
Από το Λονδίνο ταξίδεψε για την εκδήλωση και την παράσταση στη Νέα Υόρκη ο διευθυντής του «Ιδρύματος Μαρία Κάλλας» (Fonds de Dotation Maria Callas) Ιωάννης Χουντής (Αριστερά). Στην Φωτογραφία με τον γενικό Προξενο της Ελλάδος στην ΝΥ Κ.Κωνσταντίνου

Μετά τη θερμή υποδοχή της Monica Bellucci και τις απαραίτητες φωτογραφίες εν μέσω, όπως είναι εύκολα κατανοητό για μια σταρ του κινηματογράφου, συνωστισμού ακολούθησε μια σύντομη προβολή του trailer της παράστασης και σύντομες ομιλίες με πρώτο τον οικοδεσπότη της δεξίωσης κύριο Κωνσταντίνου, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις στη μνήμη της Κάλλας, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και βαπτίστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όχι πολύ μακριά από τον τόπο της εκδήλωσης.

Αναφερόμενος στην διακεκριμένη προσκεκλημένη του ο κ. Κωνσταντίνου και την, τότε, επικείμενη παράσταση κατέληξε, δίνοντάς της το λόγο ως εξής: “The absolute glamorous actress Monica Bellucci plays the absolute glamorous soprano Maria Callas”!

IMG 4884b
Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Πρόξενος Κ. Κωσταντίνου (αριστερά), με την λαμπρή πρωταγωνίστρια Monica Bellucci.

Η ίδια η πρωταγωνίστρια έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημασία του να ολοκληρωθεί η σειρά των παραστάσεων για την Κάλλας στον τόπο που γεννήθηκε, ευχαρίστησε για την υποδοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκίνηση που ένιωσε και τη σημασία που είχε γι’ αυτήν η υποδοχή που της επεφύλαξε το ελληνικό κοινό στις τρεις, τελικά λόγω της μεγάλης ζήτησης, παραστάσεις το περασμένο φθινόπωρο, σε έναν εμβληματικό χώρο, στον οποίο είχε τραγουδήσει και η ίδια,  στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού!

Στη λάμψη της Μαρίας Κάλλας που δεν ξεθωριάζει και συνεχίζει να εμπνέει στην Πέμπτη πια δεκαετία μετά τον πρόωρο χαμό της, αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης της παράστασης Tom Volf.

IMG 4858
Η εκπρόσωπος της «Alma Bank» κ. Νάνσυ Παπαιωάννου, (δεξιά) με την διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας διπλωματίας στην ΝΥ, κ. Μαίρη Βαξεβανίδου

Ιωάννης Χουντής de Fabbri: Ενδιαφέρον της Γαλλικής Προεδρίας για το Μουσείο Μαρία Κάλλας

Στην κληρονομιά της εμβληματικής απόλυτης Ντίβας αναφέρθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του «Ιδρύματος Μαρία Κάλλας» Ιωάννης Χουντής de Fabbri, εκθέτοντας παράλληλα εν συντόμω και τις πολλές δραστηριότητες του ιδρύματος που έχει την έδρα του στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του στο HellenicDNA ο κ. Χουντής de Fabbri αναφέρθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι το Ίδρυμα Μαρία Κάλλας έχει στην κατοχή του μια μεγάλη σειρά προσωπικών αντικειμένων της Κάλλας (φορέματα, γράμματα, φωτογραφίες, κ.α.), και βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την ίδρυση επιτέλους στο Παρίσι ενός μουσείου στη μνήμη της Κάλλας, θέμα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Γαλλικής Προεδρίας αλλά και του Δήμου Παρισιού, αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Επιπλέον το Ίδρυμα σχεδιάζει περιοδικές εκθέσεις σε πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Ιταλία, Μονακό, και αλλού) καθώς και στη Νέα Υόρκη.

Tom Volf για τη «Μαρία» – Η ανθρώπινη διάσταση στο επίκεντρο

Στο Hellenic DNA μίλησε και ο σκηνοθέτης της παράστασης Tom Volf. Μας είπε ότι εμπνεύστηκε την παράσταση πριν από χρόνια όταν ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με κάποια γράμματα της Κάλλας και ότι θέλησε ο ίδιος όπως και η πρωταγωνίστρια να προσεγγίσουν την προσωπικότητα και τον συναισθηματικό κόσμο της Κάλλας.

Αυτή είναι και η διαφορά με μια παλιότερη διάσημη παράσταση την οποία του αναφέραμε το «Masterclass» του Terrence McNally για την Κάλλας, την οποία ο υπογράφων είχε την τύχει να παρακολουθήσει στην Αθήνα με την Κάτια Δανδουλάκη και στη Βιέννη με την  Andrea Eckert.

Εκεί γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί η καλλιτέχνις και οι απόψεις της για τη μουσική, ενώ εμείς, μας τόνισε χαρακτηριστικά ο Tom Volf ενδιαφερόμαστε λιγότερο για την Κάλλας και περισσότερο για τη Μαρία! Ο Tom Volf άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η παράσταση “Maria Callas: Letters and Memoirs” να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. 

Ανάμεσα στους διακεκριμένους επισκέπτες από την Ελλάδα ο διακεκριμένος ερμηνευτής της νέας γενιάς Γιώργος Περρής μαζί με τον γνωστό σε όλους Μάριο Φραγκούλη. 

Από το μουσικό κόσμο της ομογένειας στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο βαρύτονος και ψάλτης Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας Νεκτάριος Αντωνίου, ο συνθέτης και ερμηνευτής Περικλής Κανάρης  καθώς και ο βαρύτονος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Teatro Graciatello Στέφανος Κορωναίος. 

Μια συνομιλία που άθελα μας «υποκλέψαμε» μεταξύ του σκηνοθέτη Tom Volf και του Προέδρου του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Jimmy DeMetro αναφερόταν στην πιθανότητα και το Φεστιβάλ, με τη σύμπραξη του Volf, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη της Κάλλας.

Ειδήσεις σε αυτό τον τομέα, στις οποίες θα επανέλθουμε, για επιπλέον εκδηλώσεις στη μνήμη της Κάλλας μας επεφύλασσε η συνομιλία μας με τον Νεκτάριο Αντωνίου, ενώ στην ήδη προγραμματισμένη εκδήλωση του Teatro Graciatello, για την οποία μας μίλησε ο Στέφανος Κορωναίος αναφερόμαστε στο τέλος αυτού του κειμένου.

Και συνομιλία μας με το Γιώργο Περρή μας επεφύλασσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, στην οποία και θα επανέλθουμε, η οποία αφορούσε αφιέρωμα σε μια άλλη μεγάλη μουσική προσωπικότητα του Ελληνισμού!

Για γαστρονομικές εξερευνήσεις της βραδιάς και την επιλογή του κρασιού ήταν υπεύθυνος ο Δημήτρης Πετρίδης, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει και ένα μπουκέτο λουλούδια στην Ιταλίδα σούπερ-σταρ! 

328223491 923675468993717 8579805427026208279 n
Για γαστρονομικές εξερευνήσεις της βραδιάς και την επιλογή του κρασιού ήταν υπεύθυνος ο Δημήτρης Πετρίδης. Στην Φωτογραφία με την λαμπρή πρωταγωνίστρια Monica Bellucci.

Η υποδοχή της Ιταλίδας σταρ στο προξενείο σηματοδότησε και την πρώτη, από μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία του κυρίου Κωνσταντίνου και τη σύμπραξη διαφόρων άλλων φορέων της ομογένειας και όχι μόνο για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της απόλυτης ντίβας της όπερας, της εμβληματικής Μαρίας Κάλλας!

Τον Μάρτιο η επόμενη εκδήλωση στη μνήμη της Κάλλας στη Νέα Υόρκη.

Η επόμενη από αυτές, αυτή τη φορά με επίκεντρο την όπερα, θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Γενικό Προξενείο στις 17 Μαρτίου, με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να επιμελείται ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος, με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Teatro Graciatello.

Σε δηλώσεις του στο HellenicDNA o κ. Κορωναίος μας τόνισε ότι έπεισε την ηγεσία του οργανισμού να αφιερώσει στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας το σύνολο των δραστηριοτήτων του για το 2023. 

Εκλογές 2023: Photos από 10 Ελληνικά Προξενεία! Ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Oλοκληρώθηκε η ιστορική πρώτη διαδικασία της ψηφοφορίας των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχαν το δικαίωμα

Read More »

Ελπιδοφόρος: Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία που φέρνει στη σκέψη μας το αυθόρμητο και αναπάντητο ερώτημα ”γιατί”

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας είναι μέλος. Χθες,

Read More »