Καναδάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επίσημη επίσκεψη.

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Μετά από χρόνια 10 σιωπής (η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού εξωτερικών ήταν εκείνη του Δημήτρη Αβραμόπουλου το 2013) ανάμεσα στον Καναδά και την Ελλάδα, επιτέλους πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2023 η επίσημη επίσκεψη και συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Καναδή ομόλογό του Melanie Joly.

dendias joli 1
Ο ΥπΕξ Νίκος Δένδιας με την Καναδή ομόλογό του Melanie Joly. Φωτογραφία: Twitter, Nikos Dendias

Η συνάντηση ξεκίνησε με πρόγευμα εργασίας στην Οττάβα όπου οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν σε θερμό κλίμα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την εξαιρετικά θερμή υποδοχή στην Οττάβα, από την ομόλογό μου Mélanie Joly, στην πρώτη μου επίσκεψη στον Καναδά. Στις συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας, επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, στη βάση των κοινών μας αξιών και της αμοιβαίας προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, με την ελληνική ομογένεια να είναι ο συνδετικός κρίκος των χωρών μας. Είχαμε παραγωγική συζήτηση επίσης για την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Καναδά, την ενίσχυση της συνεργασίας μας εντός Διεθνών Οργανισμών και ΝΑΤΟ, τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των γυναικών.»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια μετέφερε με το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροπλάνο την Καναδή ομόλογό του στο Μοντρεάλ, όπου είχαν φιλικό γεύμα με εκπροσώπους διαφόρων ομογενειακών οργανώσεων στο εστιατόριο “Μίλος”. Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και η Καναδή ομόλογός του προσήλθαν στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καναδά κ. Σωτήριος. Η Μελανί Ζολί και ο Νίκος Δένδιας άναψαν κερί στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο. Δάκρυσαν τα μάτια όλων μας για τον άδικο χαμό των παιδιών στη μοιραία σύγκρουση του τρένων!

Η συνέχεια γράφτηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο όπου μίλησαν με ενθουσιασμό για την Ελληνική ομογένεια τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και η ομόλογός του Μελανί Ζολί. Έλληνες της πρώτης γενιάς από τους εθνικοτοπικούς κυρίως συλλόγους που ανήκουν στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τη θερμή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο πατρίδων τους μέσα σε φιλικό κλίμα.

335700538 1329493044564346 4452446512475517075 n
Ο ΥπΕξ Νίκος Δένδιας με τον Νικόλαο Παγώνη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ. Φωτογραφία: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

‘Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που είδα τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων με ενθουσιασμό να συμμετέχουν στην συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών με την Ελληνική Ομογένεια του Μοντρεάλ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον αέρα και το πολιτικό του εκτόπισμα αναγνωρίσθηκε από την Καναδή Υπουργό Μελανί Ζολί για όσα τη δίδαξε στις συναντήσεις των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουν η Ελλάδα και ο Καναδάς. Είμαστε περήφανοι ως Έλληνες του Μοντρεάλ που η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί εκλέγεται σε περιοχή με πολλούς Ελληνοκαναδούς, που γνωρίζει και σέβεται την ελληνική κουλτούρα. Η πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην Οττάβα απέδειξε ότι οι 80χρονες Ελληνοκαναδικές σχέσεις είναι θερμότερες από ποτέ. Επίσης, θέλω να συγχαρώ την πρέσβυ μας, κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, καθώς και τη Γενική μας πρόξενο, κα Κατερίνα Βαρβαρήγου, για την διπλωματικά άψογη διοργάνωση της συνάντησης Δένδια-Ζολί με την Ελληνική Ομογένεια του Μοντρεάλ.»

Στη συνέχεια , ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με την ομόλογό του Μελανί Ζολί επισκέφθηκαν το ελληνικό ημερήσιο τρίγλωσσο σχολείο Σωκράτης-Δημοσθένης, και αργότερα βρέθηκαν στην εκκλησία των Αρχαγγέλων, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος. Η επίσκεψη έκλεισε σε κλίμα φιλικότητας και ενθουσιασμού για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Καναδά.

335739434 1257190231671598 7523952748457201816 n
Δηλώσεις του ΥπΕξ Νίκου Δένδια στα Καναδικά ΜΜΕ. Φωτογραφία: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε σχετικά με την επίσκεψή του στην Ελληνική Ομογένεια του Μοντρεάλ: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που βρέθηκα μαζί με την ομόλογό μου, Mélanie Joly, στο Μόντρεαλ, μια πόλη στην οποία ζουν και ακμάζουν πολλοί Έλληνες συμπατριώτες μου. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, στο γεύμα το οποίο μας παρέθεσαν οι ομογενειακές οργανώσεις, ότι οι δύο κόσμοι, ο καναδικός και ο ελληνικός, συνδυάζονται γύρω από τις ίδιες αξίες και αρχές. Ήταν μεγάλη μου χαρά και μεγάλη τιμή επίσης να συναντηθούμε με συμπατριώτες μου οι οποίοι πέρασαν τον Ατλαντικό και κατάφεραν να μεταφέρουν στον Καναδά το πνεύμα της πατρίδας μας, στο Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης τους ευχαρίστησα από βάθους καρδιάς για τη διατήρηση της γλώσσας μας, η οποία δεν είναι απλώς ο τρόπος που συνεννοούμαστε. Είναι η ουσία που μεταφέρει μαζί της, με τις λέξεις της και με τις αποχρώσεις τους, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επισκεφθήκαμε ακόμη τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, όπου μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. κ. Σωτήριος. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη και προσευχηθήκαμε στη μνήμη τους. Επισκεφθήκαμε επίσης το Ελληνικό Σχολείο “Σωκράτης-Δημοσθένης”, όπου συνομιλήσαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, τους οποίους συνεχάρην για τη συμβολή τους στην ελληνική παιδεία, στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.»

335608768 205285092095936 7011169845248016423 n
Η Κατερίνα Σώκου της “Καθημερινής” με την Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη. Φωτογραφία: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Η εθιμοτυπική επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην υπουργό εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί δεν έβγαλε είδηση σχετικά με τη στάση του Καναδά απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το υπουργείο εξωτερικών και η κυβέρνηση του Καναδά τηρούν σιγήν ιχθύος επί του θέματος παρά τη διαρκή επιθετική στάση της γείτονος χώρας.

Η.Π.Α. Ο Νίκος Γκάλης, ο μεγαλύτερος θρύλος του Ελληνικού αθλητισμού, στο Σικάγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του Γενικού Προξένου Ε. Κουμπαράκη

Ο αθλητής “μύθος” που ένωσε και ενέπνευσε όσο κανένας αθλητής τους Έλληνες όλου του κόσμου, θα παρευρεθεί στο Σικάγο, για την 203η επέτειο της Ελληνικής

Read More »