Τα τριάντα χρόνια της Tsakos Energy Navigation στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο επίκεντρο του ναυτιλιακού Κάπιταλ Λινκ.
Ρεπορτάζ για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος.
Με μεγάλη προσέλευση κυρίως Αμερικανών επενδυτών και την παρουσία πολλών κολοσσών του κλάδου πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης το ετήσιο ναυτιλιακό Capital Link.
Από την πλευρά των, κυρίαρχων άλλωστε στο χώρο, ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών, την τιμητική της είχε η «Tsakos Energy Navigation-ΤΕΝ» του γνωστού Χιώτη εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου, της οποίας τα σήματα και κυρίως οι φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά δεξαμενόπλοια της εταιρίας, δέσποζαν στον προθάλαμο του συνεδρίου, με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων από τότε που η ΤΕΝ εισήχθη, ως πρώτη ελληνική εταιρία και μια από τις πρώτες ναυτιλιακές στον κόσμο, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το θεσμό (NYSE) να εκπροσωπείται στο συνέδριο σε υψηλό επίπεδο από την Διευθύντρια (CFO) Διεθνών Κεφαλαιακών Αγορών Cassandra Seier.
Νικόλαος Τσάκος στο HellenicDNA – “Καλύτερα να κερδίζουμε λιγότερα σε έναν ειρηνικό κόσμο”
Φανερά ευδιάθετος για το ορόσημο των τριάντα χρόνων από την ένταξη της εταιρίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Νικόλαος Τσάκος μίλησε το HellenicDNA για τον ναυτιλιακό κολοσσό που δημιούργησε και την σημερινή διεθνή κατάσταση.
Συγκεκριμένα ο κύριος Τσάκος ανέφερε: “Η εταιρία είναι η πρώτη και η πιο παλιά ελληνική εταιρία, όχι μόνο ναυτιλιακή αλλά παντός τύπου, που εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τριάντα χρόνια και ατενίζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση τα επόμενα τριάντα χρόνια!
Το καινούριο και το πρωτοπόρο που έφερε η εταιρία ΤΕΝ στον κόσμο της ναυτιλία πριν από τριάντα χρόνια, ήταν ότι ήταν όχι μόνο η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρία που εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη, αλλά και μια από τις πρώτες ναυτιλιακές παγκοσμίως που επιχείρησε να αντλήσει κεφαλαία από τα χρηματιστήρια, μια και η ναυτιλία είχε πιο προσωπικό χαρακτήρα. Η ΤΕΝ είναι μια εταιρία η οποία έχει αντιμετωπίσει πέντε κρίσεις και πάμε για την έκτη, οι οποίες έρχονται η μία μετά την άλλη, ιδιαίτερα από το 2020 με τον κόβιντ, και μόλις πήγε λίγο να σηκώσει κεφάλι ο κόσμος, μπήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας και παράλληλα με αυτό τώρα έχουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οπωσδήποτε για τη δουλειά της ενέργειας κάθε ανωμαλία είναι θετική όσον αφορά τους ναύλους, αλλά εμάς η πεποίθησή μας είναι ότι καλύτερα να κερδίζουμε λιγότερα σε έναν ειρηνικό κόσμο παρά να χρειάζομαι να το παίζουμε “καουμπόηδες”, όπως χαρακτηριστικά κατέληξε ο κύριος Τσάκος!
Πρωτοπόρος των ναυτιλιακών Start Ups η Μαρίνα Χατζηπατέρα
Και αν ο κύριος Τσάκος, όπως και ο υπογράφων, κατάγεται από την πανέμορφη Χίο, ένα άλλο γειτονικό νησί, οι Οινούσσες κατέχει μια εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ναυτιλία. Είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά ταυτόχρονα εύγλωττο για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, το μερίδιο που αναλογεί στους εφοπλιστές που κατάγονται από αυτή την στον παγκόσμιο χάρτη, μικρή κουκκίδα γης.
Από τις Οινούσσες κατάγεται και η Μαρίνα Χατζηπατέρα από τη γνωστή ναυτιλιακή οικογένεια ή καλύτερα, αν μας επιτρέπεται η έκφραση δυναστεία. Και αν η ΤΕΝ υπήρξε πρωτοπόρος στους τρόπους χρηματοδότησης, Μαρίνα Χατζηπατέρα ηγείται της προσπάθειας αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στο χώρο της ναυτιλίας με την εταιρία που ίδρυσε το 2017, αφού βέβαια είχε εργαστεί σε αρκετούς άλλους τομείς του κλάδου και σε διάφορες χώρες του πλανήτη όπου δραστηριοποιείται η εταιρία Dorian LPG του πατέρα της Γιάννη.
Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προσέλκυσε το πάνελ της: “Maritime Technology Start-Ups” η νεαρή CEO μίλησε στο HellenicDNA: «Καταγόμενη από μια εφοπλιστική οικογένεια και έχοντας δουλέψει για χρόνια στον κλάδο γνώριζα ακριβώς κάθε έκφανσή του. Η ΤΝΒ είναι μια από τις πρώτες εταιρίες που δίνουν έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
Πριν από μερικά χρόνια ένα τέτοιο πάνελ θα ήταν αδιανόητο. Οι εφοπλιστές ήταν προσηλωμένοι στο καθαρά ναυτιλιακό κομμάτι και οι επενδυτές δεν έβλεπαν το χώρο της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα πλοία.
Πρόκειται άλλωστε για έναν παλιό κλάδο, στον οποίο υπήρχε η νοοτροπία της αναζήτησης νέων τεχνολογιών ότι «δεν χρειάζεται να φτιαχτεί κάτι που δεν είναι χαλασμένο», δεν αναζητούνταν η καινοτομία! «Τώρα όμως υπάρχουμε εμείς!», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χατζηπατέρα και «οι εφοπλιστές είναι πια και αυτοί ανοιχτοί στον κλάδο μας και υποστηρίζουν τις συνεργασίες τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους πρωτοπόρους που αλλάζουν τον κλάδο, ενισχύοντας είτε την αποδοτικότητά του, είτε τη λειτουργικότητά του, είτε την μείωση των συνεπειών για το περιβάλλον.
Νίκος Μπορνόζης
Μετά το πλούσιο πρόγραμμα των πρωινών πάνελ το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στην αίθουσα του πολυτελούς γεύματος με θέα το Central Park με τον πρόεδρο του Κάπιταλ Λίνκ Νίκο Μπορνόζη να καλωσορίζει τους καλεσμένους και να συγχαίρει το Νικόλ Τσάκο για τα τριάντα χρόνια της εταιρίας του στο NYSE καλώντας τον να απευθύνει χαιρετισμό.
Με καλή διάθεση ο Χιώτης εφοπλιστής αστειεύτηκε για τη συνωνυμία μου με τον Πρόεδρο του Κάπιταλ Λινκ και προσωπικό του φίλο, λέγοντας ότι είναι σαν την ταινία «My fat Greek Wedding|, Νικ, Νικ και Νικ!
Επίσης είπε ότι προτιμά να θεωρείται ότι έχει την πιο μακρά παρουσία στο Χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης, αφού δεν έχει σκοπό να «συνταξιοδοτηθεί» όπως ίσως υπονοεί ό όρος «παλιότερη»! «Πράγματι είναι τριάντα χρόνια», συνέχισε ο κ. Τσάκος υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων συμπεριλαμβανομένης και της εκπροσώπου του Χρηματιστηρίου κυρίας Cassandra Seier, «αυτό που ξεκίνησε ως μια ακαδημαϊκή εργασία στο Πανεπιστήμιο Columbia, εξελίχθηκε σε αυτό που είμαστε σήμερα, έχοντας επιτύχει καθαρά κέρδη 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχοντας δώσει μερίδια 700 εκατομμυρίων, κάτι που ίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, αλλά δεν είμαστε εδώ για να εντυπωσιάσουμε αλλά για να τονίσουμε την προσήλωσή μας στη διάρκεια και τη συνέχεια, συνεργαζόμενοι με όλους»!
Ο κύριος Τσάκος κάλεσε στη συνέχεια στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή του γεύματος με τον οποίο συνεργάζεται επί πολλές δεκαετίες, τον Mark Ross, διευθύνοντα συμβούλου του κολοσσού: Chevron Shipping Company, για τον οποίο είπε ότι εκπροσωπεί το καινούριο πρόσωπο των εταιριών του κλάδου του πετρελαίου, εξαιτίας της αφοσίωσής του στην ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Mark Ross της Chevron – Τα τρία “D” της επιτυχίας του μέλλοντος!
Ο Mark Ross αναφέρθηκε με συντομία στην ιστορία της εταιρίας του, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή των γεωτρήσεων πετρελαίου στην Καλιφόρνια το 1879 με κάποιες από αυτές να είναι ακόμα και σήμερα ενεργές, καθώς και στη δική πολυσχιδή δράση εντός της εταιρίας τα 33 χρόνια τα οποία την υπηρετεί. Η κολοσσιαία πολυεθνική εταιρία είναι η τρίτη μεγαλύτερη του χώρου της ενέργειας. Η ναυτιλιακή της διάσταση ήταν κάποτε η μεγαλύτερη σε αριθμό πλοίων, σήμερα περιορίζεται σε 30 προηγμένης τεχνολογίας τάνκερς.
Ο κύριος Ross συνόψισε σε τρία “D” το μέλλον του κλάδου: “Diversity, Decarbonization and Digitalization” – «Διαφοροποίηση, απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες και ψηφιοποίηση». Ο κύριος Ross, όσον αφορά το πρώτο “D”, αναφέρθηκε στις, επιτυχημένες προσπάθειες της εταιρίας του να απασχολήσει υψηλής εκπαίδευσης γυναίκες σε έναν κατεξοχήν και από αιώνες ανδροκρατούμενο κλάδο.
Η μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο και θα κοστίσει και αρκετά χρήματα, από την άλλη όμως κατά τον κύριο Ross θα αποτελέσει και αφορμή για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η ψηφιοποίηση τέλος θα μεταμορφώσει τον κλάδο τα χρόνια που έρχονται τόσο στην ασφάλεια όσο και στην οικονομία των καυσίμων αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.
Φωτογραφίες για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος