Διεθνής Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ελάτε να ζωγραφίσουμε τον Άνθρωπο στο Κέντρο ενός ολόκληρου κόσμου!

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εορτάζει εφέτος τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη (2013) του δικού του πετυχημένου διεθνούς Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής.

Ο δημιουργικός αυτός διαγωνισμός στόχο είχε και έχει να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (τον κυκλαδικό πολιτισμό), εξάπτοντας συγχρόνως τη φαντασία τους.

Φέτος, το διακεκριμένο ελληνικό Μουσείο καλεί εκ νέου τους μικρούς του φίλους από όλο τον κόσμο, ηλικίας 4-15 ετών, να «φαντασθούν» τον Άνθρωπο στο ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο (στρώματα πολιτισμών), με έμφαση στη γυναικεία μορφή (ειδώλια).

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού, αυτόνομα ή μέσω σχολείων, δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Τ.Ε.Γ.) αναγνωρισμένων ή μη. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών αναλαμβάνει κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού.

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν φέτος σε μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 23 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Φέτος, πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού είναι το Ειδώλιο γυναικείας μορφής (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.) που παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του Μουσείου στην μόνιμη έκθεση «Κυκλαδική Τέχνη». H ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στον χρόνο, 5000 χρόνια πριν, τότε που οι άνθρωποι δημιούργησαν τα Κυκλαδικά Ειδώλια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του Ανθρώπου.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί. Σε ποιά εποχή ζει; Tί ρούχα φοράει; Από ποια χώρα είναι; Τι κοινωνικό μήνυμα απευθύνει; Άραγε μπορούμε να τον φανταστούμε στο μέλλον; Σε ποιο περιβάλλον θα ζει και τι επάγγελμα θα κάνει;

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Σημείωση: Τα έργα αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση του Μουσείου μέχρι τις 30.05.2023.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

https://kidscontest.cycladic.gr/en/ και το αρμόδιο τμήμα οργάνωσης του Διαγωνισμού:

EDUCATIONAL PROGRAMS DEPARTMENT: Email: [email protected] Τ. + 30 210 7294220

KYKLADIKI
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από Ελλήνες προσκυνητές από τις Η.Π.Α

Το Σάββατο, 6η Μαΐου 2023, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, υπεδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Ελπιδοφόρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής

Read More »