Νέα Υόρκη. 75η Επέτειος Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Την Κυριακή 12 Μαρτίου η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής γιόρτασε την 75η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

 

IMG 4866 1
Ο εορτασμός άρχισε με τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

Ο εορτασμός άρχισε με τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Ακολούθησε Αρτοκλασία για τους επιζώντας Δωδεκανησίους και Επιμνημόσυνη δέηση για τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες του Δωδεκανησιακού Αγώνα. Το παρόν έδωσε ο Γ, Πρόξενος κ. Κ. Κωνσταντίνου ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας αλλά και τη σημασία του για την πατρίδα μας.

Στη συνέχεια στην αίθουσα της κοινότητας Πέτρος Πατρίδης ο εορτασμός συνεχίστηκε με κέρασμα και πολιτιστική εκδήλωση. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία είναι Νισυριακής καταγωγής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προσευχή από τον πρωτοπρεσβύτερο Ανάργυρο Σταυρόπουλο. Ακολούθησαν οι δύο εθνικοί ύμνοι. Ο Εθνικός Ελληνικός Ύμνος της Ελλάδας μας και ο Εθνικός Ύμνος της Αμερικής.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στον φετινό εορτασμό της Ενσωμάτωσης, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε και να μεταφέρουμε την ιστορική γνώση και πολιτισμό των νησιών μας στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Ακολούθησε βίντεο με χαιρετσμό του Γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Στην ομιλία του ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου-Διευθυντής του γραφείου Παιδείας στη Νέα Υερσέη και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στους αγώνες των Δωδεκανησίων για την απελευθέρωση και την επανένωση με την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα στο ότι από τις Δωδεκανησιακές Νεολαίες της Αμερικής, Αθηνών και Αιγύπτου ξεκίνησε ο Δωδεκανησιακός αγώνας.

IMG 4902
Στην ομιλία του ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου-Διευθυντής του γραφείου Παιδείας στη Νέα Υερσέη.

Η Dr. Γράψια Ειρήνη, συντονίστρια εκπαίδευσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας με γραφείο στο Προξενείο στη Ν.Υ. αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το έργο της Ομοσπονδίας και τόνισε την ανάγκη της Ελληνικής Γλώσσας στην καθημερινότητα μας. Όσο και να είναι δύσκολο, πρέπει να μιλάμε Ελληνικά στα παιδιά μας, ανάφερε.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Καλλιόπη Ζιάγκου η οποία αναφέρθηκε  στο χαμό της Ειρήνης Κωνσταντινίδου από την Νίσυρο η οποία ήταν η ψυχή της Δωδεκανησιακής Νεολαίας. Αφιέρωσαν τους χορούς στη μνήμη της. 

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των Δωδεκανησιακών στολών από τον Βασίλη Μιχαηλίδη που διάβασε για το κάθε νησί αντίστοιχη μαντινάδα.

Χόρεψαν τα χορευτικά της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, της Κάσου και της Καλύμνου. Βιολί έπαιξε ο Αναστάσιος Σιφουνιός και λαούτο ο Αθανάσιος Καβουνίδης. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες προς τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας αλλά και των νύν προέδρων των ‘Δωδεκανησιακών  συλλόγων καθώς και σε αυτούς που δούλεψαν και πρόσφεραν για να γίνει η εκδήλωση.

Ρεπορτάζ: A. Μαρή

Ετήσιο Δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο ξενοδοχείο Midtown Hilton, στο Μανχάταν

Παρουσία πλήθους Αρχόντων, ιεραρχών αλλά και επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, βράβευσαν με το Αθηναγόρειο Βραβείο

Read More »

Ελλάδα και Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς. Tο κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Γιάννη Χρυσουλάκη στην Ινδία

«Ελλάδα και Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και σήμερα προωθείται μια ανανεωμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης, την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας

Read More »