Νέα Υόρκη. Επιτυχημένο Φόρουμ του Economist με φόντο τα τουρκικά F-16 

Tο ετήσιο Φόρουμ του Economist.

Tου Φώτη Καλιαμπάκου. 

Με κορυφαίες παρουσίες τόσο από την πολιτική όσο και από την οικονομική κοινότητα των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και τη Κύπρου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα που μας πέρασε το ετήσιο Φόρουμ του Economist. 

Στη σκιά των μαχητικών αεροσκαφών

Η διεξαγωγή του Φόρουμ συνέπεσε με την επαναφορά στην επικαιρότητα του θέματος της έγκρισης από την Αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο της πώλησης κιτ αναβάθμισης των Τουρκικών μαχητικών F-16 στο επίπεδο “Viper”, δεδομένης και της παρουσίας όπως κάθε χρόνο άλλωστε, του Φιλέλληνα Γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

IMG 2244
Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε επανειλημμένως αντιταχθεί σφόδρα στην πώληση αυτή απειλώντας να κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει η θέση του να μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισης. Όπως ήταν φυσικό σε αυτόν έπεσαν τα βλέμματα των ομογενών και τα φλας των φωτογράφων στην αρχή του φόρουμ. Photo: Hellenic DNA

Το τέλος των ψευδαισθήσεων;

Την παραμονή του συνεδρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνδέσει σε συνέντευξή του το θέμα των F-16 με την έγκριση (στην ουσία άρση του άτυπου τουρκικού βέτο) της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όσον αφορά τα εξοπλιστικά είχε δημιουργήσει ένα ιδιότυπο σχήμα για ταυτόχρονη έγκριση των τουρκικών F-16 και των ελληνικών F-35, παρουσιάζοντας την έγκριση αυτή ως δεδομένη, υπονοώντας έτσι εμμέσως και την άρση των επιφυλάξεων του Γερουσιαστή, αφού αυτή είναι νομικά απαραίτητη.

IMG 2286
Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Photo: Hellenic DNA

Λίγο αργότερα ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι πράγματι πιθανό να συμβεί την εβδομάδα που μας έρχεται, υπονοώντας όμως ότι η έγκριση αυτή θα συνοδεύεται από κάποιου είδους εγγυήσεις ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας, και ότι η Αμερικανική κυβέρνηση έχει έρθει κοντύτερα στις δικές του θέσεις σε αυτό το σημείο.

Σε κάθε περίπτωση η διαφαινόμενη πιθανότητα πώλησης, έστω και υπό όρους, υψηλής τεχνολογίας πολεμικού εξοπλισμού στην Τουρκία, λίγους μήνες μόλις αφότου ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε απειλήσει να βομβαρδίσει με βαλλιστικούς πυραύλους την Αθήνα (!), προκάλεσε την απογοήτευση πολλών στελεχών της ομογένειας που απέβλεπαν και ακόμα αποβλέπουν στην βοήθεια του Μενέντεζ για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης. 

IMG 2340
O Γερουσιαστής Μενέντεζ λάβρος εναντίον του Ερντογάν. Photo: Hellenic DNA

Λάβρος εναντίον του Ερντογάν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο ίδιος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ όσον αφορά το θέμα των F-16, με δεδομένη και την συνέχιση των διεργασιών στο παρασκήνιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι πράγματι είναι ανοιχτό το θέμα της υπό όρους παραχώρησης των αεροσκαφών για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ελλάδας και η μονιμοποίηση της σχετικής ηρεμίας των τελευταίων μηνών.

IMG 2189
Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Φίλιπ Κρίστοφερ, τον Κυριάκο Παπαστυλιανού και τον Τάσο Ζαμπά. Photo: Hellenic DNA

Στην ομιλία του πάντως ο Γερουσιαστής αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της ατζέντας γύρω από την Τουρκία τονίζοντας τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος ως εργαλείο του, αναφέροντας ότι ήταν άθλος για την τουρκική αντιπολίτευση ότι πήρε τόσο μεγάλο ποσοστό υπό αυτές τις συνθήκες και εκφράζοντας και τη συμπάθειά του για τον τουρκικό λαό.

Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας και τις δικές προσωπικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια για την ευόδωση αυτής της συνεργασίας. Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και ο επίσης διαρκής εποικισμός της μαρτυρικής μεγαλονήσου. 

Νεοϋορκέζικη πρώτη για το νέο Κύπριο ΥΠΕΞ

Αυτή η αναφορά ήταν η καλύτερη εισαγωγή για την ομιλία του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κόμπου. Ο σχετικά νεαρός -έχουμε συνηθίσει οι Υπουργοί Εξωτερικών να είναι μεγαλύτερης ηλικίας –  Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε άπταιστα αγγλικά και με αυτοπεποίθηση παρουσίασε με λεπτομέρειες την ατζέντα της νέας κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ μίλησε και για τις συνεργασίες της Κύπρου με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, ασφαλώς και το Ισραήλ.

IMG 2362
Ο νέος Υπουργος Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κόμπου. Photo: Hellenic DNA

Λίγο νωρίτερα στο ίδιο πνεύμα και το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απηύθυναν επίσης μεταξύ άλλων ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής (US House of Representatives) Chris Pappas. 

IMG 2202
Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Photo: Hellenic DNA

Σταθερό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Στην σταθερότητα του κυπριακού αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με αφορμή την πρόσφατη μίνι κρίση των αμερικανικών τραπεζών αναφέρθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. Επίσης σχετικά νεαρός σε άπταιστα αγγλικά και τεκμηριωμένο λόγο ο κ. Ηροδότου μίλησε και για τη δυνατότητα επενδύσεων, με το υψηλό επίπεδο της κυπριακής εκπροσώπησης στο φόρουμ να είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία που έχουν για την κυπριακή δημοκρατία οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 

Τζιτζικώστας: Πυλώνας σταθερότητας και ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα. 

Παρών στο φόρουμ και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σε δηλώσεις στο HellenicDNA τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα σε μια εποχή ρευστότητας αποτελεί το μόνο πραγματικά σταθερό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης στάθηκε στις δυνατότητες οικονομικές ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. 

IMG 2452
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο βήμα του Economist. Photo: Hellenic DNA

Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του στο φόρουμ, απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Μακεδονίας στην εποχή που διανύουμε και αναφέρθηκε στις ήδη λειτουργούσες ή δρομολογημένες επενδύσεις στη Θεσσαλονική, εξαίροντας στο σημείο αυτό το ρόλο του παρόντα στην αίθουσα υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. 

IMG 2679
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Photo: Hellenic DNA

Τζέφρι Πάιατ- Η ενέργεια στο επίκεντρο η Ουκρανία στο φόντο

Σε δύο κυρίως θέματα και χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή τα F-16 επικεντρώθηκε κυρίως η ομιλία του Τζέφρι Πάιατ. Ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα αλλά και πρωτύτερα στο Κίεβο, νυν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας επιτέθηκε σφόδρα στη Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία και τόνισε ότι έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί ο μείζον στόχος της απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και ότι για την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών τους.

IMG 2578
Ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Photo: Hellenic DNA

Success Story – Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Φόρουμ που τράβηξε την προσοχή ήταν και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΟΝΕΞ Πάνος Ξενοκώστας. «Όταν πριν από χρόνια μερικοί άνθρωποι ξεκίνησαν αυτοί την προσπάθεια, όλα φάνταζαν αδύνατα ή τρελά» ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Ξενοκώστας, στο όραμα του οποίου οφείλεται η αναγέννηση της πάλαι ποτέ κραταιά ναυπήγησής δραστηριότητας της χώρας, η οποία είχε απαξιωθεί σαν αποτέλεσμα μιας σειράς πολλαπλών παθογενειών δεκαετιών.

Η ΟΝΕΞ ανέστησε πρώτα τα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου και πιο πρόσφατα της Ελευσίνας. Η παρουσία του κυρίου Ξενοκώστα στη Νέα Υόρκη ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια με 125 εκατομμύρια δολάρια. Εκατό πλοία το χρόνο χρησιμοποιούν πια τα ναυπηγεία της Σύρου με την μεγαλύτερων δυνατοτήτων Ελευσίνα να στοχεύει στο άμεσο μέλλον σε διπλάσιο αριθμό. 

IMG 2204
Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κόμπου, (από αριστερά) ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, και ο Πάνος Ξενοκώστας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΟΝΕΞ. Photo: Hellenic DNA

Πάνος Ξενοκώστας: «Έχω καλή ασφάλεια ζωής»

Σε μια ιδιαίτερα εύστοχη παρέμβαση η ομογενής πρώην πρόεδρος κρατικής τράπεζας, στην οποία ανήκαν τα Ναυπηγεία Σύρου και Σκαραμαγκά, καθώς και μέρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, συνεχάρη τον κύριο Ξενοκώστα, λέγοντάς του ότι θεωρεί άθλο τα όσα πέτυχε, αδύνατα για τις προηγούμενες δεκαετίες γιατί όχι μόνο κομματικά, συνδικαλιστικά, τοπικίστικα και άλλα μικροσυμφέροντα εμπόδιζαν οποιαδήποτε μεταβίβαση, πώληση ή όποιαδήποτε αξιοποίηση των ναυπηγείων αλλά και όταν ο εφοπλιστής Περατικός ανέλαβε το Σκαραμαγκά η τρομοκρατική οργάνωση 17η Νοέμβρη δολοφόνησε το γιο του! Αφού συνεχάρη εκ νέου τον κύριο Ξενοκώστα του ζήτησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο πώς τα κατάφερε.

«Έχω καλή ασφάλεια ζωής» αστειεύτηκε ο Πάνος Ξενοκώστας και αφηγήθηκε μια σειρά προσωπικών εμπειριών, για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους, με πρώτο βήμα την πληρωμή σε αυτούς 10 εκατομμυρίων, χρεών που δεν είχε βέβαια δημιουργήσει ο ίδιος, για να τους δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει για μια νέα αρχή. Τόνισε επίσης στους εργαζομένους ότι και ο ίδιος είναι γιος ενός σκληρά εργαζόμενου βιοπαλαιστή και έχει κατανόηση για τους ίδιους. Παράλληλα όμως τους ξεκαθάρισε ότι αν αντιληφθεί ότι υπάρχει η απόπειρα, όπως στο παρελθόν, αθέμιτης επιρροής των συνδικάτων στη λειτουργία της επιχείρησης ο ίδιος θα αποχωρήσει, με κίνδυνο να επανέλθει το προηγούμενο τέλμα. 

Πάνος Ξενοκώστας στο HellenicDNA: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε επιλογή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.»

Σε δηλώσεις του στο HellenicDNA ο Πάνος Ξενοκώστας αναφέρθηκε στην πρόσφατη μεγάλη επιτυχία των ναυπηγείων να πιστοποιηθούν, σε συνεργασία με την ιταλική Fincantieri, για την κατασκευή των νέων φρεγατών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κλάσης “Constellation”, το συμβόλαιο των οποίων είχε κερδίσει η τελευταία.

IMG 2707
Ο Πάνος Ξενοκώστας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΟΝΕΞ, μίλησε αποκλειστικά στο HellenicDNA: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε επιλογή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.» Photo: Hellenic DNA

Σε συνεργασία με την ίδια εταιρία τα ναυπηγεία έχουν προτείνει τη ναυπήγηση στην Ελλάδα και ενός τύπου κορβέτας για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, η καθυστέρηση της απόφασης για την οποία, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή οφείλεται στις εκλογές που μεσολάβησαν, άλλοι σε οικονομικές δυσκολίες ενώ κάποιοι, και ρωτήσαμε τον κύριο Ξενοκώστα σχετικά, πιστεύουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα της “Constellation”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η φρεγάτα αυτή, η οποία επιλέχτηκε από το κορυφαίο US Navy είναι εξέλιξη της ιταλογαλλικής φρεγάτας τύπου Fremm, την οποία αποτελούσε τον διακαή πόθο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και είχε επιλεγεί να αγοραστεί το 2008 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (σε μεγάλο μάλιστα αριθμό έξι συνολικά φρεγατών). Η παραγγελία δεν προχώρησε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και η πρόσφατα επιλεγείσα Μπελαρά αποτελεί εξέλιξη του τύπου, μικρότερου όμως εκτοπίσματος σε σχέση τόσο με τη Φρεμ, όσο και με την “Constellation”.

Ο κύριος Ξενοκώστας μας είπε ότι δεν μπορεί βέβαια να προδικάσει τις επιλογές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά τα ναυπηγεία είναι πανέτοιμα να ανταποκριθούν σε κάθε επιλογή, είτε την τωρινή των κορβέτων είτε την πιο μακροπρόθεσμη των φρεγατών “Constellation”, με τις τελευταίες να αφορούν την επόμενη δεκαετία. Σε ερώτησή μας τέλος αν οι φρεγάτες αυτής της κλάσεις μπορούν να εξοπλιστούν και με ευρωπαϊκά όπλα αν κάποια αμερικάνικα δεν είναι αποδεσμεύσιμα ο απάντησε ότι τεχνικά αυτό είναι ασφαλώς εφικτό. 

Νικόλαος Λογοθέτης στο HellenicDNA: «Δε σταματήσαμε ποτέ να επενδύουμε στην Ελλάδα»

Μεταξύ των πολλών διακεκριμένων ομίλων που παρέστησαν στο συνέδριο και ο κολοσσός της Libra Group. Την εταιρία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της και ένας εκ των υιων του ιδρυτή της, αφού ο όμιλος παραμένει οικογενειακή υπόθεση, Νικόλαος Λογοθέτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο HellenicDNA τόνισε ότι η εταιρία δεν έπαψε ούτε στα πιο σκοτεινά χρόνια της κρίσης να πιστεύει και να επενδύει στην Ελλάδα.

IMG 2760
Νικόλαος Λογοθέτης, της Libra Group. Photo: Hellenic DNA

Αναφέρθηκε στις τωρινές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες, αναφέροντας μεταξύ ως παράδειγμα την πρόσφατη επένδυση της τράπεζας-κολοσσού Chase, τονίζοντας και την ελληνική καταγωγή του διευθύνοντος συμβούλου της, είτε το παραδέχεται είτε όχι όπως χαρακτηριστικά είπε.

Cosmos Health

O ιδρυτής της Γρηγόρης Σιώκας της Cosmos Health αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της της Cosmos Health στον κόσμο των φαρμακευτικών εταιριών και την επέκτασή της στη Γερμανία, με επόμενους στόχους την Αυστρία, την Γαλλία και βέβαια τις ΗΠΑ. 

IMG 2858
Συνάντηση Θεσσαλονικέων. Ο Τάσος Ασλίδης της  Euroseas με τον Ραφαήλ Μόλχο της, εκ των χορηγών του συνεδρίου, TradeCoup. Photo: Hellenic DNA
IMG 2553
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς του Economist (δεξιά) με τον Ραφαήλ Μόλχο της TradeCoup. Photo: Hellenic DNA

Στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της τεχνολογίας το Ισραήλ

Μπορεί η επικαιρότητα να έστρεψε εν μέρει την προσοχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως το φόρουμ του Economist (Nomen est omen) αφορά κυρίως την οικονομία και στο σημείο αυτό πέραν της συμμετοχής των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων και φορέων  (Cyprus Investment Funds Association με εκπρόσωπο τον πρόεδρό της Ανδρέα Γιασεμίδη, Enterprise Greece με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρίνο Γιαννόπουλο μεταξύ άλλων), εντυπωσιακή ήταν η ισραηλινή παρουσία, με τη χώρα αυτή να βρίσκεται στην πρωτοπορία των start ups και της καινοτομίας.

Ανάμεσά τους ο Uzy Zwebner, ιδρυτής και επικεφαλής της «High Tech Park» μετέτρεψε σε λίγα χρόνια μια περιοχή του Ισραήλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά έρημο, σε ένα κέντρο τεχνολογίας με συνεργασίες 80 κολοσσών της τεχνολογίας και επιχειρεί πλέον να κάνει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Ο Guy Franklin της  ‘Israeli Mapped in NY’ εξήγησε μαζί με τον Shlomi Kofman της Israel Innovation Authority και την Anat Katz της Ισραηλινής Οικονομικής Αποστολής στη Βόρειο Αμερική το θαύμα των 8.000 start ups στο Ισραήλ, τις δυνατότητες της τωρινής εποχής και βέβαια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εξέχουσα θέση τέλος στo αμερικανικό επιχειρηματικό στερέωμα κατέχει και η  Catherine Wood, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ARK Investment Management.

Για το Hellenic DNA: Κείμενο – Φωτογραφίες, Φώτης Καλιαμπάκος.