Νέα Υόρκη. Έφυγε ο διακεκριμένος ευπατρίδης Δημήτρης Παντελίδης με καταγωγή από την Χίο

Ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ευπατρίδης και φιλάνθρωπος Τζέιμς (Δημήτριος) Παντελίδης (James Pantelidis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, 13ης  Απριλίου 2023, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 69 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και στην μυροβόλο Χίο, στην Χίο της καρδιάς του και έκτοτε το τηλέφωνο της οικογένειας και των αδελφιών του δε σίγησε ούτε στιγμή, διότι οι συγγενείς, οι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι ήθελαν να μοιραστούν με τους οικείους του άγνωστες μέχρι και ετούτη την ώρα πτυχές της φιλανθρωπικής του δράσης και της κοινωνικής του προσφοράς.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου (17 Απριλίου) από τις 3.00 έως και τις 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση 337 E 74th St, New York, NY 10021 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του. Το πρωί της Τρίτης, 18ης Απριλίου και ώρα 9.45 θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Στέλλα (Σταυρούλα) το γένος Καλκάνη, τα παιδιά του Καλλιόπη, Μαριάννα και Νικόλαο Παντελίδη, τα αδέλφια Παντελή και Ελισάβετ Παντελίδη, Γεώργιο και Στέφανη (Σταυρούλα) Παντελίδη, Μαρκέλλα και Περικλή Βανεκά, τους κουνιάδους Πίτερ και Μαρία, τα ανίψια Καλλιόπη και Γιώργο Ζωϊτά, Αναστασία και Γιώργο Μπούση, Καλλιόπη Παντελίδη, Ανθούλα και Στηβ Κουβάρη, Αντωνία και Ευθύμιο ‘Εξαρχο, Στηβ (Σιδερή) και Άννα Πολίτης, Δημήτρη Βενεκά, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος αποτελούσε την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου και η ενασχόληση τόσο του ιδίου όσο και των αδελφών του Παντελή και Γιώργου με τα κοινά και την φιλανθρωπία τους κατέστησε ευρύτερα γνωστούς ως Αδέλφια Παντελίδη.

Και αυτό όχι μόνο επειδή ήταν μια αγαπημένη και μονοιασμένη οικογένεια, αλλά και λόγω του ότι προ μισού αιώνα ίδρυσαν την εταιρεία «Pan Brothers Associates» με έδρα τη Νέα Υόρκη και με έντονη επιχειρηματική δράση στις πολιτείες της Νέας Ιερσέης, της Φλόριδας, του Οχάιο και της Καλλιφόρνιας.

Ο Τζέιμς Παντελίδης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1953 στο Μπρούκλιν. Οι αείμνηστοι γονείς του Νικόλαος και Καλλιόπη Παντελίδη είχαν γεννηθεί στον Βροντάδο της Χίου και έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Παντελή, τον Γιώργο, τον Τζέιμς (Δημήτρη) και την Μαρκέλλα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Νικόλαος Παντελίδης ασχολήθηκε με τις οικοδομές και αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στον προανατολισμό των παιδιών του.

Ο Τζέιμς ήταν ορκωτός λογιστής και μαζί με τα αδέλφια του ίδρυσαν το 1972 την εταιρεία Pan Brothers Associates, η οποία ασχολείται με το ευρύ φάσμα της αγοράς ακινήτων συμπεριλαμβανομένης και της οικιστικής ανάπτυξης διαφόρων περιοχών και έχει διακριθεί τόσο σε τοπικό όσο και παναμερικανικό επίπεδο.

Αν και η εταιρεία μεγάλωσε εν τούτοις τα αδέλφια Παντελίδη διατήρησαν στο ακέραιο τον οικογενειακό της χαρακτήρα.

Ο Τζέιμς Παντελίδης δεν ήταν μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, αλλά και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης.

Ήταν παντρεμένος με την Στέλλα (Σταυρούλα) το γένος Καλκάνη που έλκει την καταγωγή της από την Σπάρτη με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά την Καλλιόπη, την Μαριάννα και τον Νικόλαο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Τζέιμς Παντελίδης διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, για το ήθος και το φιλότιμό του και έχει διατελέσει σε συμβούλια πολλών οργανισμών μεταξύ των οποίων του GAEPIS, της Ηγεσίας των 100 και του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η σύζυγός του Στέλλα τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και επί δικής της προεδρίας ολοκληρώθηκε η μεγάλη ανακαίνιση του ναού.

Το ζεύγος Τζέιμς και Στέλλας Παντελίδη έχουν βραβευτεί από την ομογένεια, την Εκκλησία και την αμερικανική πολιτεία.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας αποστέλλοντας τις επιταγές στο The Archdiocesan Cathedral of the Holy Trinity, 337 E 74th St, New York, NY 10021 είτε στο ίδρυμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος «Project Purple» κάνοντας κλικ στο https://donate.projectpurple.org/campaign/purple-360/c336730

GAEPIS – Cosmos FM

Ο πρόεδρος του GAEPIS – Cosmos FM, Στέλιος Τακετζής μόλις πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» και εξέφρασε την θλίψη και την συγκίνησή του και όλων των στελεχών, των παραγωγών και των εθελοντών του οργανισμού και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η οικογένεια του COMSOS FM θρηνεί για την απώλεια του Δημήτρη (James) Παντελιδη.  Ο Δημήτρης, για τους φίλους Jimmy, υπήρξε μέλος του ΔΣ του GAEPIS από τα πρώτα βήματα του οργανισμού.

Μέσα από το COSMOS FM αγωνίστηκε για τον Ελληνισμό και την Εκκλησία. Ήταν πάντα ένας αγωνιστής. Με τον αγώνα που έδωσε για τη ζωή του ενέπνευσε τους πάντες. Η Χίος και η Ελλάδα ήταν πάντα στην σκέψη του. Θα μας λείψει αφάνταστα. Από όλους εμάς στο COSMOS FM τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Αιώνια του η μνήμη».

Η επίσημη ανακοίνωση του Cosmos FM στα Αγγλικά.

We deeply mourn the loss of James Pantelidis, a beloved member of the GAEPIS/Hellenic Public Radio COSMOS FM community. James, a tireless advocate for Hellenism, the Greek Orthodox Church, and his native island of Chios, passed away on April 13, 2023, leaving behind a legacy of passion and dedication that touched the lives of many.

He was a cherished member of the GAEPIS Board of Directors since 1991, and he brought his unwavering commitment to our organization’s advancement. He had a profound love for COSMOS FM, and saw it as a channel to express his passion for Hellenism and the Greek Orthodox Church.

A distinguished professional, James held a BBA in accounting from Baruch college. He was a member of The American Institute of Certified Public Accountants, New York State Society of Certified Public Accountants, New York Association of Realty Managers, Federation of New York Housing Co-operatives, and Council of New York Co-operatives.

He was also the Vice Chairman of the Archbishop Iakovos Leadership 100 Fund.

James’s passing is a great loss to our community, but his spirit of resilience, determination, and generosity will continue to inspire us. He will be deeply missed by his wife, Stella, daughters, Carli and Mariana, and son, Nicholas, along with brothers Peter and George, sister, Markella Venekas, and nieces and nephews.

A funeral service will be held on Tuesday, April 18 at 9:45 am at the Archdiocesan Cathedral of the Holy Trinity, 319 East 74th Street, New York City, with His Eminence Archbishop Elpidophoros of America officiating. The viewing will be on Monday, April 17, from 3:00 pm to 8:00 pm at the Archdiocesan Cathedral.

In lieu of flowers, memorial contributions may be sent to the Archdiocesan Cathedral of the Holy Trinity or Project Purple, a pancreatic cancer research and patient support organization.

pantelidis 2
Photo: Cosmos FM

Η κεντρική φωτογραφία με τον Δημήτρη Παντελίδη (δεξιά) τον πρωην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτιο και την συζυγό του Σταυρούλα Παντελίδη, είναι του Δημήτρη Πανάγου

Πηγή, Αναμνήσεις.ΝΕΤ

Η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού. Εκδήλωση κοπής της πίτας για το 2024

Η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Ωριμάζουμε με υγεία, υιοθετώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο,

Read More »

Στην Αμερική η Κρι Κρι με Greek Frozen Yogurt

Με εξαγωγικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου της Κρι Κρι προς τους αναλυτές. Όπως είπε ο CFO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης, στην τηλεδιάσκεψη

Read More »