Λονδίνο. Για όλους τους απόδημους που ψηφίζουν από το εξωτερικό, χρήσιμες ερωταπαντήσεις. Εκλογές 2023

Ψήφος των αποδήμων. Στις 20 Μαΐου 2023 η ψήφος των αποδήμων.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημερώνει από το Λονδίνο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Roubini 1
Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο

Η ψήφος των Ελλήνων και Ελληνίδων του εξωτερικού θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και θα διαμορφώσει τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελληνική Διασπορά!

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για τους απόδημους.

  • Έχω γραφτεί και θα ψηφίσω στο εξωτερικό στις 20/5/23. Αν
    γίνουν δεύτερες εκλογές μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα;

Ναι μπορείς χωρίς κανένα πρόβλημα αρκεί να μπεις εμπρόθεσμα στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και επιλέξεις το πεδίο που γράφει «αναστολή αίτησης».

  • Μέχρι πότε μπορώ να αλλάξω τον τόπο που θα ψηφίσω;

Η ανάκληση της επιλογής πρέπει να γίνει μέχρι 3 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Για παράδειγμα, αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές 2 Ιουλίου 2023, θα έχεις περιθώριο να επαναφέρεις τα εκλογικά σου δικαιώματα στο εκλογικό σου κέντρο στην Ελλάδα μέχρι τις 29 Μαΐου 2023.

  • Πώς θα μάθω που ψηφίζω στο εξωτερικό;

Βασική προϋπόθεση να έχεις λάβει μήνυμα στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την ένδειξη «η αίτηση σας εγκρίθηκε». Στη συνέχεια θα πρέπει να μπείς στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις” στη διεύθυνση www.ypes.gr και θα πληροφορηθείς λεπτομερώς για την πόλη και την διεύθυνση στην οποία θα πας για να ψηφίσεις.

  • Ψηφίζω την ίδια μέρα με την Ελλάδα;


Όχι. ‘Ολοι στο εξωτερικό ψηφίζουν μία μέρα πριν την ημέρα ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Παράδειγμα, για τις εκλογές της 20ης Μαΐου , η ψηφοφορία στο εξωτερικό (σε όλες τις Ηπείρους) θα γίνει το Σάββατο 20 Μαΐου από τις 7πμ-7μμ στο εκλογικό τμήμα που έχει οριστεί για τον καθένα.

  • Ποιά έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου στο εκλογικό τμήμα στο εξωτερικό;


Θα πρέπει να έχεις μαζί σου το Διαβατήριο πού βρίσκεται εν ισχύ (αυτό που υπέβαλες στην αίτηση σου στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr) ή την αστυνομική σου ταυτότητα.

  • Αν έχω οποιαδήποτε ερώτηση/πρόβλημα στη διαδικασία, πού μπορώ να απευθυνθώ;


Mπορείς να μας καλέσεις στο τηλέφωνο +30 210 944 4250 ή στο email [email protected] για να σε διευκολύνουμε και να διευκρινίσουμε οποιαδήποτε ερώτηση/απορία σου.

  • Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών μετά τις 20 Μαΐου 2023, μέχρι πότε θα μπορέσω να εγγραφώ για πρώτη φορά στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr για να ψηφίσω στο εξωτερικό;


Aν για παράδειγμα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου 2023, τότε θα έχεις περιθώριο να εγγραφείς στην πλατφόρμα μέχρι τις 18 Μαΐου 2023. Για οποιαδήποτε βοήθεια και αν χρειαστείς στη διαδικασία εγγραφής σου, μια εξειδικευμένη ομάδα θα κάνει τη ζωή σου εύκολη. Στείλε μας άμεσα το ονοματεπώνυμό, κινητό τηλέφωνο ή και email καθώς και τη χώρα στην οποία ζεις στο email [email protected].

  • Αν έχω γραφτεί επιτυχώς στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και μετά τις εκλογές του 2023, θα πρέπει να ξαναγραφτώ για να ψηφίσω στο εξωτερικό;


Όχι η διαδικασία αυτή θα ισχύει για τα επόμενα 7 χρόνια. Αν για παράδειγμα εγγραφείς σήμερα θα έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τον 2031.
Επίσης εφόσον κατοικείς σε χώρα της Ε.Ε. αυτή η εγγραφή σου δίνει τηδυνατότητα να ψηφίσεις και για τις Ευρωεκλογές του 2024 και του 2029

eklogessssss 2
Ο δρόμος προς τις κάλπες. Εκλογές 2023

Το 2019, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε πρόταση στην Ελληνική Βουλή για να μπορούν να ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς χωρίς κανένα περιορισμό, με μία απλή εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα apodimoi.gr για μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Μόνη προϋπόθεση ήταν ο εκλογέας να είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο στην Ελλάδα και απλά να κάνει μεταφορά της εκλογικής του έδρας στη χώρα που βρίσκεται. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Ο νόμος 4648/19, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, αφού η ψήφιση του είχε σαν προϋπόθεση την απαραίτητη από το Σύνταγμα πλειοψηφία από τα 2/3 της Βουλής δηλαδή 200 βουλευτές. 188 βουλευτές είπαν ναι και 110 βουλευτές γύρισαν την πλάτη στη διασπορά!

Με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ τέθηκαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί οι περιορισμοί «κόστισαν» πολλές χιλιάδες εγγραφών/ συμμετοχής των Ελλήνων της Διασποράς και απέτρεψαν πολύ κόσμο να εγγραφεί στην πλατφόρμα λόγω της απαίτησης εγγράφων,διασταυρώσεων.

Αυτός ο συμβιβασμός έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση για να μη χαθεί για άλλη μια φορά η ευκαιρία να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Παρά τους περιορισμούς που έβαλε η Αριστερά, 22.858 ‘Ελληνες και Ελληνίδες γράφτηκαν στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και σήμερα ο δρόμος άνοιξε…. Στην επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία με την προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την ψήφο του ελληνικού λαού θα φέρει στην Βουλή την επιστολική ψήφο. Θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους και θα μπορεί ο Ελληνισμός της Διαποράς να ψηφίσει χωρίς περιορισμούς, χωρίς ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, χρόνο, και χρήμα, από εκεί που ζεί στο εξωτερικό!

22ac750aedb4686cff6b7c54f052a5d8 26455815 1 960x600 1 1
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μειώθηκε η ταλαιπωρία στα Προξενεία με το MyConsulLIVE

Με το MyConsulLIVE η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στη διαδικασία ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις σημαντικές ανάγκες του Έλληνα που ζει στο Εξωτερικό.

΄Ηδη τα Ελληνικά προξενεία μας σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Παρίσι, Αδελαΐδα, Σικάγο, Μόντρεαλ, Μόναχο, Τορόντο, Βοστώνη, Κωνσταντινούπολη, Περθ, Ντίσελντορφ, Μελβούρνη, Στουτγκάρδη, Σίνδεϊ, Τάμπα και Φρανκφούρτη διαθέτουν τον εικονικό βοηθό ChatBox.

Η επαφή με την πρεσβεία γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω βιντεοκλήσης και έτσι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου. Στην επόμενη τετραετία το MyConsulLIVE θα ολοκληρωθεί για όλα τα Προξενεία και τις Πρεσβείες της χώρας μας, ενώ το 95% των προξενικών υπηρεσιών θα είναι ψηφιακές.

Στόχος μας είναι στο τέλος της επόμενης τετραετίας οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς να εξυπηρετούνται από τις προξενικές αρχές χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν επί ώρες στημένοι σε ουρές.

Το gov.gr αποτελεί απόδειξη της ψηφιακής επανάστασης στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Είναι η εινιαία ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας και που ξεκίνησε από την Ελληνική Κυβέρνηση τον Μάρτιο 2020.

Είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για την Πατρίδα που ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός μας ήταν ένα ζήτημα πού έπρεπε να λυθεί στην Ελλάδα.

Πλέον, πραγματοποιούνται πάνω από 1 δισεκατομύριο ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο ανά έτος, ενώ εκδίδονται περισσότερα από 1 εκατομύριο ψηφιακά έγγραφα ανά μήνα. Λιγότερες ουρές, λιγότερη ταλαιπωρία και κόστος.

στα ελλινικα

Ελληνική Γλώσσα!

Το StaEllinika είναι το επίσημο εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης για τον Ελληνισμό της Διασποράς!

Η πλατφόρμα StaEllinika προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα που απευθύνεται σε αρχάριους ομογενείς μαθητές σε σχολεία, καθώς και μεμονωμένους μαθητές στο σπίτι, ενώ συνολικά έχει πάνω από 35.000 χρήστες!

Στην επόμενη τετραετία θα εργαστούμε σκληρά ώστε κανένα ελληνόπουλο να μην χάσει την επαφή με την μητρική του γλώσσα, να έχει πρόσβαση σε ελληνόφωνη εκπαίδευση και να διδαχθεί την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο Εκπαίδευσης των Ελλήνων της Διασποράς, ενώ η εκμάθηση και η διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας θα γίνει πραγματικά εθνικός στόχος, της δημόσιας διπλωματίας της χώρας μας.

diavatirio

Εθνικό Μητρώο Ελληνισμού της Διασποράς & τα διαβατήρια από 5 σε 10 έτη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 τροποποιήθηκε η χρονική ισχύς των διαβατηρίων, που εκδίδονται από εδώ και στο εξής, των ενηλίκων καθώς και των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε για την ελληνική δημόσια διοίκηση κατά την περίοδο των εγγραφών των εκλογέων εξωτερικού στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr είναι ότι δεν υπήρχε σαφής γνώση του συνολικού αριθμού των εκλογέων που θα μπορούσαν να εγγραφούν, ενώ παράλληλα υπήρξαν προβλήματα με λανθασμένα στοιχεία μεταξύ των δημοτολογίων και της ΑΑΔΕ.

Στην επόμενη τετραετία δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ελληνισμού της Διασποράς που θα διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών από το κράτος, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανασύσταση του ΣΑΕ, με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή κυβερνητικού έργου για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

SAE LOGO

Τέλος, ο περιορισμός του brain drain αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απευθύνεται στον εργαζόμενο ή στον αυτοαπασχολούμενο που λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έφυγε από την πατρίδα. Τα κίνητρα που θεσπίστηκαν είναι σημαντικά:

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματός σου που θα αποκτήσεις στην Ελλάδα για επτά συνεχή χρόνια

και κατάργηση της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

εκλογες 2023
εεκλογεε

Tο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης επισημαίνει τα εξής αναφορικά με τη διαδικασία των εκλογών των αποδήμων Ελλήνων

–Ημερομηνία, Τόπος και Ωράριο ψηφοφορίας: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που κατοικούν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης, της Πενσυλβάνια

Read More »

Μ. Μαξίμου. Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο πνευματικό, κοινωνικό

Read More »

HAPPY WOMEN’S DAY!

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδίασε το πρόγραμμα EQUALL. ​Με αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων.Τα «Ο» και τα «Η» συνεργάστηκαν ισότιμα. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές!

Read More »