Eν Χορδαίς & Οργάνοις

syros greece scaled orig

Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με πρωτοβουλία του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη συμβολή πολλών φίλων, χορηγών αλλά και της τοπικής εκκλησίας, ιδρύθηκε το 2017, η μουσική σχολή ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}. Ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει στόχο τόσο τη διάσωση και διάδοση, της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής μέσω της διδασκαλίας των λαϊκών μουσικών οργάνων. Υποστηρικτές ανώνυμοι και επώνυμοι πίστεψαν στη δημιουργία αυτού του σχολείου. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον κ. Σταύρο Ξαρχάκο ως Πρόεδρο του οργανισμού, καθώς και από τους κ. Στέλιο Νιώτη, τον πρωτοπρεσβύτερο Φλαβιανό Αλμπέσκου (ως εκπροσώπου του οικείου Μητροπολίτη Δωροθέου Β΄), τον κ. Βρασίδα Ζάβρα, και τον κ. Μανώλη Μητσιά.

Η σχολή ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ δεν αποτελεί μόνο ένα μουσικό πυρήνα που προσφέρει στους νέους μία βαθιά σπουδή στην παράδοση της λαϊκής μουσικής αλλά υλοποιεί με επιτυχία τους παρακάτω στόχους που εξ αρχής είχαν τεθεί : 

  • Τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της λαϊκής ρεμπέτικης μουσικής μέσω της διδασκαλίας των λαϊκών μουσικών οργάνων. 
  • Την ανάδειξη και προώθηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας  και την προώθηση μουσικών ταλέντων.
  • Τη συμβολή στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, καθώς και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με το φιλόμουσο κοινό.
  • Την διοργάνωση και συμμετοχή σε φεστιβάλ, μουσικές συναντήσεις, σεμινάρια, συναυλίες όχι μόνο στη Σύρο αλλά και σε άλλα μέρη  της χώρας καθώς και του εξωτερικού.

Απώτερο όραμα μας  είναι η σταδιακή μετεξέλιξη της Σχολής σε ένα κόμβο μουσικού πολιτισμού με την δημιουργία μίας υποδομής υποδειγματικών προδιαγραφών (ακουστικές τεχνολογίες αιχμής, υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, auditorium, δυνατότητα φιλοξενίας οικότροφων νέων μουσικών από την επικράτεια και διεθνώς). Να δημιουργηθεί στη Σύρο ένας διεθνής πόλος πολιτιστικής έλξης συγκεντρώνοντας καλές πρακτικές, και διασυνδέοντας υπότροφους, μουσικά πανεπιστήμια και ευρύτερα τη μουσική κοινότητα, και αφετέρου, με επίκεντρο την Σύρο να διασπείρει την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τις αξίες και το ήθος της, αποβλέποντας στη διατήρηση της αυθεντικότητας του πολιτιστικού στοιχείου με τη βιωματική και θεωρητική διδασκαλία της ρεμπέτικης, λαϊκής μουσικής.

Η Σύρος, αποτελεί τον ιδανικό τόπο να ανθίσει το όνειρο της πραγματικής σπουδής επάνω στον δρόμο του «Όμηρου» της λαϊκής μουσικής, Μάρκου Βαμβακάρη. 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και {H Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}

Τον Ιούνιο, με ένα συγκλονιστικό βίντεο διάρκειας επτά λεπτών https://www.youtube.com/channel/UCar0mar0Yi-KV1yLdfMBoDA/featured αποκαλύφθηκε στο πανελλήνιο η προσπάθεια του μεγάλου Έλληνα Μουσουργού Σταύρου Ξαρχάκου, να δημιουργήσει μια όαση κουλτούρας και πολιτισμού στο νησί της Σύρου, γενέτειρας του πατέρα της Αστικής Λαϊκής Μουσικής Μάρκου Βαμβακάρη. 

Την βραδιά εκείνη ο Σταύρος Ξαρχάκος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, για την ανιδιοτελή προσφορά του στον πολιτισμό του νησιού και την αφοσίωση του στη διάσωση και διάδοση του γνήσιου ρεμπέτικου ρεπερτορίου που κινδυνεύει να λησμονηθεί.

Στο βίντεο παρακολουθούμε τον Μαέστρο, να ενορχηστρώνει και να διευθύνει με φλόγα και πάθος ομάδα νεαρών μουσικών ηλικίας 10 έως 16 ετών να ζωντανεύουν συγκινητικά δημιουργίες μίας άλλης εποχής, θυμίζοντας την Ελλάδα που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την παράδοση της.

Όμως τα παιδιά αυτά δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί. 

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016 όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος, στο πλαίσιο μια μουσικής εκδήλωσης στην Σύρο, διατύπωσε την ιδέα της δημιουργίας μιας μουσικής σχολής που να αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη, έχοντας σκοπό την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής. 

Έτσι λοιπόν το 2017 ιδρύθηκε το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στη Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, υπό την Προεδρία του Σταύρου Ξαρχάκου, και την βοήθεια του στενού του φίλου, επαναπατρισμένου ομογενή και αντιπρόεδρου του σωματείου κ. Στέλιου Νιώτη.

Μέχρι σήμερα από το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ έχουν περάσει 180 μαθητές και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 36 συναυλίες. Στην πενταετή λειτουργία η Σχολή έχει καταφέρει να συνεργάζονται και να
συμμετέχουν σε συναυλίες οι πολύ νεαρής ηλικίας σπουδαστές της, με σημαντικά πρόσωπα της λαϊκής και έντεχνης μουσικής μας, (Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αλκίνοος Ιωαννίδης,
Ηρώ Σαΐα, Ανδρέας Καρακότας, Σοφία Παπάζογλου, Καμεράτα, κ.α.)

Απώτερο όραμα του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ, είναι η μετεξέλιξη της σχολής σε κόμβο μουσικού πολιτισμού που να αποτελεί σημείο αναφοράς και να δίνει έμφαση στα λαϊκά και παραδοσιακά όργανα και ακούσματα της πατρίδας μας. Η δημιουργία και λειτουργία μιας υποδομής υποδειγματικών προδιαγραφών (ακουστικές τεχνολογίες αιχμής, σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, auditorium, δυνατότητα φιλοξενίας οικότροφων νέων μουσικών από την επικράτεια και διεθνώς) που έχει ήδη σχεδιαστεί στην Σύρο, θα αποτελέσει ένα διεθνή
πόλο πολιτιστικής έλξης που θα διασυνδέει τους υποτρόφους με μουσικά πανεπιστήμια αλλά και με την ευρύτερη μουσική κοινότητα.

Από τους πρώτους που έτρεξαν να συνδράμουν στην προσπάθεια δημιουργίας και βιωσιμότητας της Σχολής, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μανώλης Μητσιάς βαθείς γνώστες της λαϊκής μουσικής αλλά και με τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπο και στο όραμα του Σταύρου Ξαρχάκου. Και ασφαλώς η στήριξη για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που χωρίς αυτήν δεν θα είχε καταφέρει η Σχολή να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο.

Για την υλοποίηση του οράματος οι συντελεστές του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ απευθύνονται στην ελληνική ομογένεια σε παγκόσμιο επίπεδο και αναζητούν υποστηρικτές. Επισκεφτείτε το site της Σχολής www.enhordais.gr και γνωρίστε τους https://enhordais.gr/dwrea/

Μια μικρή προσπάθεια με μεγάλο αντίκτυπο.

Μανχάτταν. University Club. Το συνέδριο Economist με υψηλές παρουσίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ την Κύπρο και το Ισραήλ

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος. Ανάπτυξη και συνεργασία στη σκιά της γεωπολιτικής. Επιβεβαίωση της στενής σχέσης των 3+1 στο ετήσιο συνέδριο του Εκόνομιστ στη Νέα

Read More »

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Jharkhand Rai, Ranchi στην Ινδία ο Γ. Χρυσουλάκης

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Jharkhand Rai, Ranchi στην Ινδία, αναγορεύτηκε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Το

Read More »