Δικτύωση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με στελέχη ελληνικών εταιρειών και επιχειρήσεων.
Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Στηρίζοντας με τρόπο ενεργό και ουσιαστικό κάθε δράση που στοχεύει στην ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας με τη Διασπορά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, με τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρο Πρωτοψάλτη, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσέγγιση των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για την ενημέρωση και επαναπροσέλκυσή τους στην Ελλάδα.
Μέσω της θεσμοθέτησης της διμερούς αυτής συνεργασίας και της συμβολής των Αρχών Εξωτερικού αναμένεται:
H δικτύωση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με στελέχη ελληνικών εταιρειών και επιχειρήσεων.
H ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τα θεσμοθετημένα οφέλη και πλεονεκτήματα ως κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους.
H ανάσχεση του brain drain.
Κύριοι άξονες της συνεργασίας:
Tα προγράμματα αφορούν στην απασχόληση Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα, καθώς και η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για τις ευκαιρίες επαναπατρισμού τους.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 και έχει ως στόχο να φέρει τους Έλληνες της γενιάς του brain drain πιο κοντά στην Ελλάδα!
Την επόμενη μέρα στο Forum Bio3-2024, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη απηύθυνε χαιρετισμό στους Έλληνες της Διασποράς, τονίζοντας τη διαχρονικά ισχυρή παρουσία τους στην οικονομία, την επιστήμη, και τον πολιτισμό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, ενώ επίσης δραστηριοποιούνται σε προηγμένους τομείς όπως είναι η βιοτεχνολογία, η φαρμακολογία και η έρευνα, ανταλλάσσοντας γνώσεις, δεξιότητες και βέλτιστες πρακτικές και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία, τις επενδύσεις και τις διεθνείς συνεργασίες.
Η γενική γραμματέας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο της δικτύωσης των Ελλήνων ανά τον κόσμο, σημειώνοντας ότι: «αναπτύσσοντας ισχυρότερα δίκτυα και δημιουργώντας πλατφόρμες που συνδέουν Έλληνες επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα δυναμικό σύστημα καινοτομίας, να μοιραστούμε ιδέες, πόρους και ευκαιρίες, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των Ομογενών μας».
H κυρία Μυρογιάννη επεσήμανε τέλος ότι η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η έτι περαιτέρω διασύνδεση της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τους Απόδημους Έλληνες κατά το χρονικό διάστημα 2024-2027.