«Εξέγερση» στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Μετά τους φοιτητές, επαναστατούν και οι…αγανακτισμένοι γονείς που πληρώνουν

Οι γονείς πληρώνουν έως και 90.000 δολάρια ετησίως. Και είναι έξαλλοι με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πλέον λάβει οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Το φοιτητικό κίνημα θυμίζει εποχές πολέμου στο Βιετνάμ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι σπουδαστές, που «επαναστατούν».

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων – αρκετές από τις οποίες έδωσαν εντολή στην αστυνομία να επέμβει και να συλλάβει φοιτητές – έχουν μία πρόσθετη πηγή διαμαρτυρίας να αντιμετωπίσουν: τους γονείς.

Οι γονείς που πληρώνουν έως και 90.000 δολάρια ετησίως για να φοιτήσουν οι γιοι και οι κόρες τους σε ελίτ πανεπιστήμια είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι με τον τρόπο αντίδρασης των ανώτατων ιδρυμάτων στις διαδηλώσεις στη Γάζα, Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Είτε τα παιδιά τους διαδηλώνουν ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα και διακοπή κάθε οικονομικής σχέσης με εταιρείες που στηρίζουν τον πόλεμο, είτε αντιδιαδηλώνουν, είτε προσπαθούν να μείνουν μακριά από όλο αυτό, οι γονείς απαιτούν από τα πανεπιστήμια να κάνουν περισσότερα για να τα κρατήσουν ασφαλή, αλλά και να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

Πάνω από 2.000 συλλήψεις στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, εν μέσω έντονων συζητήσεων για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τα όρια της ελευθερίας του λόγου και τις κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Όμως, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το Portland State και το UCLA έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, διαδηλώσεις και καθιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε πανεπιστημιουπόλεις σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Και παρόλο που οι απαιτήσεις των διαδηλωτών ποικίλλουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειονότητα των διαδηλώσεων ζήτησε από τα Πανεπιστήμια να διακόψουν τη συνεργασία με εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Το κύμα της εξέγερσης κατά του πολέμου στη Γάζα περνάει πλέον τον Ατλαντικό.

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές σε Γαλλία και Βρετανία.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με ορισμένους να έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ένας μικρός φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός έχει στηθεί στο γκαζόν μπροστά από τα κτίρια του κολεγίου, όπως προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο λογαριασμός στο X “Newcastle Apartheid Off Campus” μοιράστηκε εικόνες από τον καταυλισμό τους, που δείχνει περίπου 12 σκηνές στο γρασίδι, μερικές στολισμένες με παλαιστινιακές σημαίες.

Η ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται ως «συνασπισμός υπό την ηγεσία φοιτητών που αγωνίζεται για τον τερματισμό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Newcastle με αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν το Ισραήλ».

Φοιτητές στις αγγλικές πόλεις Λιντς, Μπρίστολ και Γουόργουικ έχουν επίσης στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστήμιά τους για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη στη Βρετανία έχουν δεχθεί κριτική από ορισμένες εβραϊκές φοιτητικές ομάδες εν μέσω εκκλήσεων προς τα πανεπιστήμια να λάβουν πιο σοβαρά το καθήκον τους να φροντίζουν τους Εβραίους φοιτητές.

Πηγή: Nautemporiki

Ουάσιγκτον. Georgetown University. O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε διαθρησκειακή σύναξη για την Τουρκία και τη Συρία

Διαθρησκειακη προσευχητική σύναξη για την Τουρκία και τη Συρία στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Η σύναξη ήταν μια ευκαιρία για τους θρησκευτικούς και

Read More »

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Κανένα σχολείο δεν θα ξανακλείσει, μόνο θα ανοίγουν καινούργια”

«Ήταν μια από τις δεσμεύσεις μου όταν ανέλαβα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Κανένα Ελληνικό σχολείο δεν θα ξανακλείσει. Μόνο θα ανοίγουν και θα ξανανοίγουν καινούργια.  Η

Read More »