Το πιο γνωστό απ’ όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας, είναι οι Φωτιές της Φλώρινας

Φωτιές 2023. Φλώρινα!

Το πιο γνωστό απ’ όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη γιορτή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, είναι οι Φωτιές της Φλώρινας.

Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα, ανάβουν φωτιές σε όλες τις γειτονιές της πόλης, αλλά η μεγαλύτερη είναι αυτή που βρέθηκε το Hellenic DNA.

Στην πλατεία Ηρώων, δίπλα από τον Σακουλέβα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη.

Χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα μαζί με δεκάδες μπάντες με τα παραδοσιακά χάλκινα, πίνουν, χορεύουν, τραγουδούν και κρατούν τον ρυθμό σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δρόμο της Φλώρινας.

Το τσίπουρο και το κρασί ρέει άφθονο ενώ ο δήμος έχει φροντίσει να προσφέρονται δωρεάν εδέσματα για όλους τους επισκέπτες, με τις πίτες και τη φασολάδα να κυριαρχούν.

φωτιέςς
Το πιο γνωστό απ’ όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη γιορτή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, είναι οι Φωτιές της Φλώρινας. Photo: Hellenic DNA

Το έθιμο των φωτιών, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα για τους απανταχού Φλωρινιώτες που επιστρέφουν στην πόλη τους αλλά και μια οικονομική ανάσα για την πόλη της δυτικής Μακεδονίας, με τους χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν στην περιοχή.

Κάθε χρόνο η τοπική κοινωνία περιμένει τους εορτασμούς με μεγάλη ανυπομονησία, ακόμη κι αν η θερμοκρασία κατρακυλά αρκετά κάτω από το μηδέν.

*****
Μωμογέρια.

Λίγο πριν ανάψουν οι φωτιές οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν στους δρόμους της Φλώρινας ένα θεατρικό δρώμενο με τον τίτλο Μωμογέρια.

φωτιέςσσ
Το θεατρικό δρώμενο με τον τίτλο Μωμογέρια. Photo: Hellenic DNA

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, το βράδυ του Σαββάτου παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Μωμογέρια» από τους πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, Κομνηνών και την Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου – Αναργύρων Βαλτονέρων.

Τα Μωμογέρια, αυτό το ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων, που αποτελούνταν από μια ομάδα νεαρών χορευτών, περάσαν χορεύοντας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.