Στην ταινία Φόνισσα της Εύας Ναθένα το βραβείο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.
Για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος.
Με τη βράβευση της, υποψήφιας και για Όσκαρ ταινίας: «Φόνισσα» ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Το βραβείο για τις ταινίες μικρού μήκους απονεμήθηκε στο “Wings”. Ευφορία για την επιτυχία της διοργάνωσης – Ευχαριστίες στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC).
Ευγνωμοσύνη για το κοινό αλλά και το HACC από τη Μαρία Τζομπανάκη.
Εμφανώς ευδιάθετη από την επιτυχία του Φεστιβάλ και λαμπερή η γνωστή ηθοποιός και πρόεδρος του New York City Greek Film Festival Μαρία Τζομπανάκη ευχαρίστησε τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα τον πρόεδρό του Μάρκο Δρακωτό και την εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μητσάκη για την συμβολή τους στη διεξαγωγή του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.
Η πρόεδρος του Φεστιβάλ ευχαρίστησε επίσης τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, οι οποίοι όπως είπε με την παρουσία τους στηρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα και βοηθούν μια μικρή στο μέγεθος χώρα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να έχει ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο μέγεθος και αποτύπωμα στις τέχνες και τον πολιτισμό, που φιλοδοξεί να είναι αντάξιο της μακραίωνης παράδοσής της, της χώρας που άλλωστε γέννησε το δράμα.
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του ιδρύματος του Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC) Μάρκος Δρακωτός μίλησε με θέρμη για την κυρία Τζομπανάκη και αλλά και όλους του συμμετέχοντες, ιδιαίτερα δε του καλλιτέχνες που είχαν προσκληθεί και ταξίδεψαν από την Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο κύριος Δρακωτός ανακοίνωσε τις δύο ταινίες στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ, για την καλύτερη ταινία μεγάλου και μικρού μήκους αντίστοιχα. Στην κατηγορία του μικρού μήκους βραβεύτηκε η ταινία «Άνοιξε τα φτερά σου»-“Wings” του σκηνοθέτη Φοίβου Ήμελλου. Ο πολύ νεαρός σκηνοθέτης, ο οποίος ήδη αρκετές διακρίσεις και για την προηγούμενη ταινία του («Βιολέττα») δεν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και θα παραλάβει σε δεύτερο χρόνο τόσο την τιμητική διάκριση όσο και το χρηματικό βραβείο.
Αντίθετα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπροσωπούνταν στη Νέα Υόρκη η ταινία μεγάλου μήκους η οποία κέρδισε το βραβείο.
Εύα Ναθένα, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα – Εκ βαθέων.
Η «Φόνισσα» βασίζεται στο σκοτεινό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο από τη σκηνοθέτη Εύα Ναθένα με την επιλογή ηθοποιών, οι οποίοι επί δεκαετίες δεσπόζουν στην κορυφή του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας ,στο ρόλο της Χαδούλας Φραγκογιαννούς, Καριοφυλλιά Καραμπέτη και η Μαρία Πρωτόπαππα, στο ρόλο της μητέρας της ταξίδεψαν μαζί με τη σκηνοθέτη στη Νέα Υόρκη για να μιλήσουν για την ταινία στο πάνελ που ακολούθησε την προβολή της και προηγήθηκε της βράβευσης στην τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ (Η ταινία είχε προβληθεί και στην πρεμιέρα).
Τόσο η σκηνοθέτης όσο και οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερες προκλήσεις της μεταφοράς του αριστουργήματος του Παπαδιαμάντη στη μεγάλη οθόνη και μίλησαν πολύ περιγραφικά για πώς γυρίστηκαν οι πολύ σκληρές σκηνές αυτής της επώδυνης «μελέτης» στα κατάβαθα του ψυχισμού της τραγικής αυτής φιγούρας αλλά και της ελληνικής.
Η σκηνοθέτης μας τόνισε πώς επικέντρωσε στη γυναικεία και στην ψυχολογική διάσταση της ιστορίας, με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη να αναφέρει πώς ξέσπαγε σε κλάματα μετά τη μεγάλη ένταση των τραγικών στιγμών, αλλά και να τονίζει ότι και κάποιες από τις αντρικές φιγούρες της ιστορίας θα μπορούσαν και αυτές να ιδωθούν ως θύματα της πατριαρχίας αλλά και των ζοφερών κοινωνικών συνθηκών στην ελληνική επαρχία του 19ου αιώνα.
Η Μαρία Πρωτόπαππα μίλησε και αυτή για την εμπειρία της στην ταινία και στη σχέση της πρωταγωνίστριας με την μητέρα της που υποδύονταν η ίδια με τρόπο που τόνιζε τη μεταφορά του τραύματος από γενιά σε γενιά. Τη συζήτηση συντόνιζε η Ειρήνη Μο.
Οι συντελεστές της ταινίας δήλωσαν ασφαλώς ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι η «Φόνισσα» θα αποτελέσει την φετινή ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, τονίζοντας ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει καν το γεγονός, μια και βρίσκονταν λόγω της προβολής της ταινίας στη Βοστόνη τη μέρα που αυτό ανακοινώθηκε και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.
Στην ταινία αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικά από τις στήλες του HellenicDNA, εν όψει της εκ νέου προβολής της στη Νέα Υόρκη, για όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν, τον Οκτώβριο, αλλά και ασφαλώς την υποψηφιότητά της για το βραβείο Όσκαρ.
Η Κρήτη στο επίκεντρο.
Η Μαρία Τζομπανάκη κατάγεται από την Κρήτη και είναι και επίτιμη πρέσβειρα του πολιτισμού της Κρήτης. Επέλεξε έτσι το πρώτο φεστιβάλ μετά την πανδημία να είναι αφιερωμένο στην Κρήτη. Έτσι εκτός από τις τρεις διακεκριμένες καλεσμένους από την ταινία «Φόνισσα», στη Νέα Υόρκη ταξίδεψαν από την Ελλάδα τα μέλη του χορευτικού «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης», οι μουσικοί Γιώργος Βογιατζάκης και Μιχάλης Λυμάκης και οι ηθοποιοί της εξαιρετικά δημοφιλούς και εξόχως «Κρητικής» σειράς της τηλεόρασης του ΑΛΦΑ «Σασμός», Μιχάλη Αεράκης, Αλίνα Κοτσοβούλου και Δανάη Παππά. Στη σειρά συμπρωταγωνιστούν επίσης η Μαρία Πρωτόπαππα και η ίδια η Μαρία Τζομπανάκη.
Η μουσική και οι χοροί από την Κρήτη εντυπωσίασαν το κοινό στην εναρκτήρια εκδήλωση στη Morgan Library, ενώ με εντυπωσιακό τρόπο, χαρακτηριστικό για ορισμένες εκδηλώσεις στην Κρήτη, σαν από δρώμενο αρχαίας τραγωδίας οι Βρακοφόροι χόρεψαν χωρίς μουσική στη λήξη του Φεστιβάλ. Όμως η τρίτη και πρό-τελευταία μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ιστορία του νησιού. Εκτός από τους χορούς και τα τραγούδια, τόσο επί σκηνής όσο και στη δεξίωση που ακολούθησε στο Directors Guild Theatre, και οι ταινίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την Κρήτη.
Η πρώτη ήταν μια απόπειρα μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του σπουδαίου και παγκόσμια γνωστού Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη: «Καπετάν Μιχάλης», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο αγώνας για την ελευθερία της Κρήτης και η Κρητική Ψυχή. Νωρίτερα είχε παρουσιαστεί το εξαιρετικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαντά: «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία», αφιερωμένο ασφαλώς στον Κρητικό που σφράγισε με τη δράση του την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αλλά και τον διπλασιασμό της έκτασης του ελληνικού κράτους.
Το ντοκιμαντέρ, βασίζεται στη βιογραφία του Νικoλάου Παπαδάκη-Παπαδή: «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης». Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης. Στην ταινία, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ταινία η οποία παρουσιάζει τα πάθη του Ελληνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα εστιάζει στον Εθνικό Διχασμό και στην τραγική αλληλουχία των γεγονότων εντός και εκτός Ελλάδας, τα οποία συνέτριψαν, «όπως την πορσελάνη των Σεβρών», το όραμα του Βενιζέλου και τη Μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού!
Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος