Νέα Υόρκη. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Αθήνας για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Hebrew College της Νέας Υόρκης στις 18 Ιανουαρίου

Κεντρική  ομιλήτρια  στην εκδήλωση ήταν η Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου, συγγραφέας του βιβλίου «Το βραχιόλι της φωτιάς», που περιγράφει την ιστορία αφανισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από την αφήγηση του πατέρα της που βίωσε την εμπειρία των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, κατόρθωσε να επιβιώσει και την διηγήθηκε στην κόρη του λίγο πριν πεθάνει.  

421037102 770124328483018 393027527503440238 n 1
Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, στους χώρους του Hebrew College της Νέας Υόρκης.

Παρόντες στην κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra, o Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Αθήνας Solomon Asser, η Ραβίνος Diana S.Gerson και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Alma Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου. Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

420990426 770124405149677 6066286484171260327 n
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς κ. Ντίνος Κωνσταντίνου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί η μνήμη των 6 εκατομμυρίων  Εβραίων και άλλων θυμάτων μειονοτήτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και 70.000 Έλληνες Εβραίοι, που αποτελούσαν το 85% της ιστορικής εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, η οποία  πάντοτε αποτελούσε αδιάσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους. 

Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα οι ανά τον κόσμο μειονότητες στοχοποιούνται με βάση την φυλετική, θρησκευτική, εθνοτική ή σεξουαλική ταυτότητά τους,  ο δημόσιος διάλογος πλήττεται από την νεοναζιστική ρητορική και τις θεωρίες συνομωσίας, ενώ η ρητορική μίσους και τα στερεότυπα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για αυτό το λόγο, τόνισε, ότι αποτελεί ιστορικό μας χρέος και καθήκον η αντιμετώπιση του  αντισημιτισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. 

Παρουσιάζοντας την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε  την σημασία διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ιδιαίτερα σε ένα κόσμο που βρίθει από αρνητές του και όσους προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του, καθώς και της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας των τραγικών αυτών γεγονότων στις νεότερες γενιές, ούτως ώστε να παγιωθεί το «ποτέ ξανά» και να αποτραπεί η μελλοντική επανάληψή του.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο  εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra, και ο  Πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας Solomon Asser. Στην συνέχεια προβλήθηκε τρίλεπτο βίντεο από την σειρά «Το Βραχιόλι της Φωτιάς» βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σάϊας- Μαγρίζου που έχει ξεκινήσει να προβάλλεται από την πλατφόρμα ERTflix.

420515358 770124508483000 5110277224310583429 n
Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου

H συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου περιέγραψε την ιστορία του διωγμού που υπέστη η οικογένειά της, όπως την διηγήθηκε ο πατέρας της λίγο πριν αποβιώσει. 

Μήνυμά προς τον Απόδημο Ελληνισμό και για το 2024, από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

«Οι σχέσεις με τους Απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας», υπογραμμίζει σε μήνυμά του προς τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος,

Read More »