Το ελληνικό διαβατήριο στην 5η θέση των ισχυρότερων στον κόσμο

Τη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο για το 2024, ανακοίνωσε η Henley & Partners για το 2024, σύμφωνα με δεδομένα της IATA, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ παρουσιάζονται μεγάλες ανακατατάξεις στην κορυφή.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο, η εταιρεία, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της IATA, κατατάσσει τα διαβατήρια όλων των κρατών, από το πιο ισχυρό μέχρι αυτό με τη μικρότερη δυναμική.

Στην εφετινή λίστα υπάρχουν ανατροπές, καθώς στην κορυφή η Ιαπωνία δεν είναι μόνη της, αλλά «συγκατοικεί» με άλλες πέντε χώρες.

Μαζί με την Ιαπωνία, στο Νο1 είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη, που οι πολίτες τους απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατ’ απαίτηση σε 194 προορισμούς σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, καθώς το ρεκόρ είχε πέρυσι η Ιαπωνία με 193.

Στη δεύτερη θέση υπάρχει επίσης ισοβαθμία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Νότιας Κορέας, που έχουν εύκολη πρόσβαση σε 193 χώρες, ενώ σε 192 χώρες έχουν άνετη πρόσβαση η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Δανία.

Στην πέμπτη θέση της λίστας με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, η Ελλάδα.
Στο Νο 6 είναι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, μαζί με Τσεχία και Πολωνία, ενώ στο Νο 7 ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς και Ουγγαρία, που έχουν εύκολη πρόσβαση σε 188 κράτη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2024 έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς μέσα σε 10 χρόνια έχουν προσθέσει στη λίστα τους 106 χώρες σε σχέση με το 2014 και βρίσκονται στο Νο11 πλέον.

Η λίστα με το Top10 των πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί).

Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193)


Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192)


Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία (191)


ΕΛΛΑΔΑ, Μάλτα, Ελβετία (190)


Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189)


Καναδάς, Ουγγαρία, ΗΠΑ (188)


Εσθονία, Λιθουανία (187)


Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186)


Ισλανδία (185)

Στην 4η θέση βρίσκονται Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν στην 5η θέση η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία. Η Ελλάδα μάλιστα ανεβαίνει από το Νο 8, που ήταν για το 2023.