Νέα Υόρκη. Capital Link. Πραγματοποιήθηκε το φόρουμ-θεσμός της ομογένειας στο Μανχάτταν

Με την ενέργεια στο φόντο της ουκρανικής τραγωδίας και τον τουρισμό στο επίκεντρο, πραγματοποιήθηκε το φόρουμ-θεσμός της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

IMG 4120
Νικόλας και Όλγα Μπορνόζη

Στη σημασία και ιδιαίτερα στη συνέχεια του Κάπιταλ Λινκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο HellenicDNA ο ιδρυτής του Νικόλαος Μπορνόζης, δίνοντας έμφαση στην αδιάκοπη παρουσία του φόρουμ όλα αυτά τα χρόνια, και τον κομβικό ρόλο που αυτό διαδραμάτισε την εποχή της οικονομικής κρίσης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, την εποχή κατά την οποία η χώρα χρειαζόταν όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και τη βελτίωση της διεθνούς της εικόνας. Ο κύριος Μπορνόζης επίσης τόνισε ότι το Κάπιταλ Λινκ συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις, θέλοντας να τονίσει ότι δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, ενώ ανέφερε την υψηλή εκπροσώπηση τόσο από την ελληνική αλλά και αμερικανική κυβέρνηση και την παρουσία του κυρίου Geoffrey R. Pyatt, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα. Φαίνεται, συνέχισε, ότι ξεπεράσαμε πλέον οριστικά την εποχή της πανδημίας, και παρά τα σημαντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πράγματα για την ελληνική οικονομία εξελίσσονται θετικά. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το «momentum» της ανάκαμψης μετά την κρίση. 

Ο ιδρυτής του Κάπιταλ Λινκ πήρε το χρόνο να απαντήσει και στις πιο ειδικές ερωτήσεις του HellenicDNA και ειδικότερα στο θέμα του αν ο κομβικός ρόλος που φαίνεται να αποδίδεται στην Ελλάδα από το διεθνή παράγοντα στον τομέα της ενέργειας είναι κάτι προσωρινό που εξηγείται από την τωρινή κρίση ή κάτι μακροπρόθεσμο. Ο κύριος Μπορνόζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συνεχιστεί για μια σειρά από λόγους. Πρώτον διότι η σημερινή κατάσταση θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες και η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, παραπέμποντας μάλιστα στην τοποθέτηση λίγη ώρα πριν του κυρίου Pyatt. Δεύτερον ο κύριος Μπορνόζης ανέδειξε μια άλλη σημαντική πτυχή, αναφέροντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είχε προηγηθεί κατά πολύ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και δεν είχε τότε το επίκεντρο του στο φυσικό αέριο αλλά στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, πεδίο στο οποίο η Ελλάδα είχε και διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα. 

IMG 4077
Νικόλαος Τσάκος – Εφοπλιστής: Η ναυτιλία βρίσκεται αυτή την εποχή στο επίκεντρο.

Νικόλαος Τσάκος: «Η Ναυτιλία ανθεί στις εποχές της ειρήνης και της ευημερίας»

Στο ίδιο πνεύμα και, ένας από τους κορυφαίος στο χώρο της ναυτιλίας, ο Νικόλαος Τσάκος σημείωσε στις δηλώσεις του στο HellenicDNA ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δημιούργησε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά έδωσε το έναυσμα για να αναγνωριστεί αυτός ο ρόλος από τη διεθνή κοινότητα και γι’ αυτό το λόγο θα παραμείνει. Ο κύριος Τσάκος μίλησε και για το γεγονός ότι η ναυτιλία βρίσκεται αυτή την εποχή στο επίκεντρο μεταξύ άλλων λόγω των αυξημένων αναγκών μεταφοράς της ενέργειας λέγοντας ότι δεν είναι ένα, ίσως προσωρινό «pick», αυτό που πραγματικά έχει σημασία, αφού η ναυτιλία ανθεί όταν ευημερούσες κοινωνίες αναπτύσσονται και συναλλάσσονται την εποχή της ειρήνης και της σταθερότητας και εξέφρασε την ελπίδα του να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος!

Ο Νικόλαος Τσάκος στις δηλώσεις του στην κάμερα του HellenicDNA

Την ελπίδα του αυτή εξέφρασε ο κύριος Τσάκος και στη δημόσια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο γεύμα του φόρουμ, όπου και ήταν ένας από τους τιμώμενους κεντρικούς ομιλητές. Σε αυτήν ο κύριος Τσάκος αναφέρθηκε μεταξύ στη σημασία του φόρουμ, ενώ θέλησε με στοιχεία και φωτογραφίες δίπλα στον κύριο Μπορνόζη να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του ως προς τις επιτυχίες του Κάπιταλ Λινκ τα προηγούμενα χρόνια.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: «Θεσμός» το Κάπιταλ Λινκ-«Μαραθώνιος» η διπλωματία.

Και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μίλησε για τη σημασία του φόρουμ, το οποίο έχει εξελιχθεί πια σε θεσμό για την ομογένεια και τόνισε την ευρύτερη σημασία του για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στις ερωτήσεις του HellenicDNA όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εν όψει μάλιστα και των εκλογών στην Τουρκία, η κυρία Παναγοπούλου θέλησε να αναφερθεί κυρίως στη «μεγάλη εικόνα» πέραν των εντυπώσεων των καθημερινών δηλώσεων. Τόνισε ότι τα ελληνοτουρκικά είναι ένας «μαραθώνιος» και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να βλέπουμε τις εξελίξεις. Δεν θα πάψουν να μας απασχολούν, δε θα πάψουν να απασχολούν και τις ΗΠΑ καθώς και η Τουρκία έχει τη θέση της και τη σημασία της στο οικοδόμημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πέραν από το τι λέγεται και γράφεται καθημερινά η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι αναγκασμένη να ζήσει για πάντα με τον συγκεκριμένο γείτονα και γι’ αυτού θα πρέπει να αναζητηθεί συνεννόηση για αυτή τη συνύπαρξη. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόνισε με έμφαση. Με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας τη σημασία του «μακρού χρόνου» η πρέσβης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τα όποια προβλήματα θα βρει τελικά το δρόμο της όπως έχει κάνει άλλωστε πολλές φορές μέχρι τώρα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε το από πού ξεκίνησε η ευρωπαϊκή προσπάθεια και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε η κυρία Παναγοπούλου, ούτε το πόσο η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές κοινότητες έχει αλλάξει τη Ελλάδα, δηλώνοντας «φανατική οπαδός της Ευρωπαϊκής ιδέας»! Η κυρία Παπαδοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό και στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

IMG 4144
Το επίσημο γεύμα του Capital Link στο Metropolitan Club

Απολογισμός με το βλέμμα στο μέλλον από τον Υπουργό Ανάπτυξης

Το έργο των Νικολάου και Όλγας Μπορνόζη εξήρε και ο επόμενος ομιλητής του επίσημου γεύματος, στη τρίτη διαδοχικής ομιλία σε αυτό, Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κύριος Γεωργιάδης, θέλησε να αναφέρει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της θητείας του στο υπουργείο, αναφερόμενος σε μια σειρά συγκεκριμένων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα μεταξύ άλλων αυτές της Pfizer τη Θεσσαλονίκη, της Microsoft, της Amazon, της Google, και των ναυπηγείων. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος όχι μόνο για τις συγκεκριμένες επενδύσεις αλλά κυρίως για την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας, η οποία τώρα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι πια ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αλλαγή της εικόνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξάροντας σε αυτό το σημείο το ρόλο του φίλου του όπως είπε του παρόντα πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey R. Pyatt. «Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου πετύχαμε το 2021 επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, το 2022 νέο επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, συνολικά την 3ετία ρεκόρ όλων των εποχών και ειδικά από τις ΗΠΑ τις περισσότερες επενδύσεις της ιστορίας μας».

Τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις, αφού οι τιμές είναι ακόμα ελκυστικές, δίνοντας το σύνθημα ότι αργότερα μπορεί να είναι αργά και τώρα είναι η ώρα για επιπλέον επενδύσεις στην Ελλάδα!

«Εκατό τοις εκατό» προεκλογικός Άδωνις

Ο κύριος Γεωργιάδης δεν μπορούσε παρά να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα των εκλογών και έδωσε έναν έντονα προεκλογικό χαρακτήρα στην ομιλία του, λέγοντας ότι είναι σίγουρος ότι αν γινόταν εκλογές μεταξύ των παρευρισκόμενων επενδυτών η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε: «Εκατό τοις εκατό», θέλοντας με αυτή την χαρακτηριστική υπερβολή να τονίσει την έμφαση που δίνει ο ίδιος και το κόμμα του στις επενδύσεις. Μάλιστα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία ήρθε στην εξουσία το 2019 με κεντρικό στην ατζέντα της το θέμα της ανάπτυξης βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις, παρά τις οποίες έγιναν μεγάλες επενδύσεις, οπότε είναι λογικό ότι τώρα με την ολοκλήρωση και των μεταρρυθμίσεων και τη ραγδαία βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, οι επενδύσεις στη νέα τετραετία θα απογειωθούν. Αναφέρθηκε επίσης με πολύ δεικτικό τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν θεωρεί καν κοπλιμέντο, να του λέει κάποιος ότι είναι καλύτερος υπουργός ανάπτυξης από τους προκατόχους του τού ΣΥΡΙΖΑ, αφού «αυτό θα ίσχυε για τον … οποιονδήποτε». Αντίθετα συνέχισε  «Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου πετύχαμε το 2021 επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, το 2022 νέο επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, συνολικά την 3ετία ρεκόρ όλων των εποχών και ειδικά από τις ΗΠΑ τις περισσότερες επενδύσεις της ιστορίας μας» και κατέληξε τονίζοντας για άλλη μια φορά την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να κυβερνά και το επόμενο διάστημα.

IMG 4216
O Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

«Δε θα υπάρξει ασυνέχεια γιατί θα κερδίσουμε τις εκλογές»

Και στις δηλώσεις του στο HellenicDNA κατά τη διάρκεια του δείπνου αργότερα στο Harvard Club, ο κύριος Γεωργιάδης εξέφρασε την αυτοπεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να κυβερνά αυτοδύναμη και μετά τις, πιθανόν διπλές, εκλογές, τονίζοντας μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της βεβαιότητας δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία τόσο για τη συνέχεια των επενδύσεων όσο και για την πορεία, του ιδιαίτερα ευαίσθητα στα μάτια του υπογράφοντα θέματος της πορείας των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κοντράστ ρητορικών προσεγγίσεων στο επίσημο γεύμα!

Ο λόγος του κυρίου Γεωργιάδη στο επίσημο γεύμα του Κάπιταλ Λινκ χαρακτηρίστηκε από το ιδιαίτερο, γνωστό στην Ελλάδα, χαρακτηριστικό ύφος του ομιλητή. Ο κύριος Γεωργιάδης επέλεξε να μιλήσει και στα αγγλικά χωρίς κείμενο μπροστά του και ενώ αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια από τα λόγια του να είναι απευθείας μεταφράσεις ελληνικών φράσεων, μετέφεραν τον αυθορμητισμό του και τον προσωπικό τόνο με πάθος και ενθουσιασμό σε ένα ασυνήθιστο για την αίθουσα ύφος.

Και βέβαια αυτό δεν μπορούσε να είναι παρά ηθελημένο και στοχευμένο μια και ο κύριος Γεωργιάδης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και έχει γράψει και ένα βιβλίο για την αρχαία ρητορική. Η χειμαρρώδης ομιλία του κυρίου Γεωργιάδη, ενώ συνάντησε από μια μεριά και αιχμηρά βλέμματα, κυρίως μεταξύ κάποιων  Ελλήνων που θεώρησαν ότι αυτή η προσέγγιση ίσως να μην ήταν η πιο ταιριαστή στην περίπτωση, έγινε από την άλλη θερμά δεκτή από τους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς, τους οποίους, όπως κάποιοι από αυτούς μας εκμυστηρεύτηκαν μετά, ενθουσίασε το ασυνήθιστο για τέτοιες εκδηλώσεις πάθος του κυρίου Γεωργιάδη.  

Σε αυτούς που άρεσε το ρητορικό στιλ του Άδωνι Γεωργιάδη δήλωσε ότι ανήκε και ο επόμενος τιμώμενος ομιλητής του γεύματος, Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος επενδυτικού σχήματος “BC Partners”. Η παρατήρησή του ότι είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς μετά «το φίλο του τον Άδωνη», μόνο, πέραν του κοπλιμέντου, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ένα εκλεπτυσμένο “Captatio benevolentiae”, αφού, όπως αποδείχτηκε, ο κύριος Σταθόπουλος σε εντελώς διαφορετικό βέβαια στιλ, είναι ένας έξοχος ρήτορας και κέρδισε τις εντυπώσεις με τη μεστή, δομημένη αποπνέουσα ιδιαίτερο δυναμισμό και αυτοπεποίθηση ομιλία του σε άπταιστα αγγλικά!

Ο πραγματικός έπαινος του κυρίου Σταθόπουλου προς το πρόσωπο του κυρίου Γεωργιάδη δεν ήταν αυτός που αφορούσε τη ρητορική του, αλλά το ενδιαφέρον του και την αποτελεσματικότητά του ως προς τις ξένες επενδύσεις, αφού είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ο μόνος υπουργός Ανάπτυξης που μπήκα πραγματικά στον κόπο να συναντήσω»! 

Νίκος Σταθόπουλος

Ο κύριος Σταθόπουλος τόνισε ότι όταν ο ίδιος και η εταιρία του πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη επένδυση ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων Ευρώ στην Ελλάδα, και για να κερδίσουν ασφαλώς, μια και δεν είναι ο «Ερυθρός Σταυρός», αλλά και για να βοηθήσουν τη χώρα στις τότε πιο δύσκολες στιγμές, αυτά τα 450 εκατομμύρια αντιπροσώπευαν το 40 περίπου τοις εκατό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που τώρα έχει αλλάξει δραματικά. Έδωσε και αυτός το κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα αναφέροντας μια σειρά από δράσεις της δικής του εταιρίας και αναφέρθηκε στο όραμά του για το μέλλον.

Επάνοδος στο Harvard Club για τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στο επίσημο δείπνο με το οποίο έκλεισε τις εργασίες του 24ο Κάπιταλ Λινκ στο πολυτελές Harvard Club του Μανχάταν την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, ο οποίος δεν είχε παρευρεθεί με αυτή του την ιδιότητα σε προηγούμενο Κάπιταλ Λινκ, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του στην αρχή του έτους, είχε όμως βρεθεί και μάλιστα χορέψει στο συγκεκριμένο χώρο σαν φοιτητής και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Harvard το οποίο έχει πραγματοποιήσει μέρος των μεταπτυχιακών του σπουδών. Τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στην κάμερα του HellenicDNA, τόνισε ότι ο ρόλος του δεν είναι να υποδείξει άμεσα στους επενδυτές το αν υπάρχουν τιμές ευκαιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά να παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες επαφές ώστε να είναι εξωστρεφές και ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος στην κάμερα του Hellenic DNA

Στον Πάνο Παπάζογλου το φετινό βραβείο του Κάπιταλ Λινκ

Ακολούθησε η απονομή του ετησίου βραβείου του Κάπιταλ Λινκ. Αποδέκτης του φέτος ένας τακτικός επισκέπτης του φόρουμ, ο Πάνος Παπάζογλου, ο οποίος επί δεκαετίες ηγούνταν του ελληνικού σκέλους της γνωστής εταιρίας Ernst and Young, για την πολύχρονη προσφορά του. Για την βράβευση του προϊσταμένου του μίλησε με θερμά λόγια στην κάμερα του HellenicDNA και το στέλεχος της EY Κώστας Καλαφάτης. Ο κύριος Παπάζογλου από την πλευρά του με συγκίνηση και σεμνότητα αποδέχτηκε την ιδιαίτερη τιμή και έπλεξε το εγκώμιο των συνεργατών και εργαζομένων της εταιρίας στην Ελλάδα για την προσφορά τους. Ο κύριος Μπορνόζης θέλησε να «δεσμεύσει» τον κύριο Παπάζογλου να παραμένει πιστός στην εκδήλωση και στο μέλλον σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα. Με τον κύριο Νικόλαο Μπορνόζη να κρατάει ένα ποτήρι σαμπάνια για την τελευταία πρόποση της βραδιάς η κυρία Όλγα Μπορνόζη,  η οποία πάντα κρατάει τα ηνία της οργάνωσης της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ευχήθηκε σε όλους Καλές Γιορτές και ανανέωσε το ραντεβού όλων για το επόμενο Κάπιταλ Λινκ, που θα συμπληρώσει το 2023 ένα τέταρτο του αιώνα επιτυχούς παρουσίας στο επίκεντρο των επιχειρηματικών αλλά και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: Φώτιος Καλιαμπάκος

Κάμερα: Βαλάντης Σκουφρής

Νέα Υόρκη. Harvard Club. Η εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά

Αντί του κ. Πρωθυπουργού, στο Harvard Club of NYC, θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης. Αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος

Read More »

Το αγαπημένο «νησί των ιπποτών», περιμένει και φέτος την ομογένεια και υπόσχεται τις ομορφότερες διακοπές

Ήδη κατέφθασαν στην Ρόδο οι πρώτοι 400 Βρετανοί επισκέπτες, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι που οι διακοπές τους ξεκίνησαν με ένα θερμό καλωσόρισμα. Με την πρώτη

Read More »