Γερμανία. Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο Μόναχο 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν δεκάδες γονείς έξω από το χώρο του σχολείου «Αριστοτέλης» ως εκδήλωση της βούλησής τους να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση του σχολείου, όπως λέει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου δημοτικού, Στέφανος Σοφίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα δύο σχολεία του Μονάχου.

Οι γονείς είναι θορυβημένοι, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, Στέλος Ελευθεριάδης, καθώς ήδη το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε το 2ο δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας», οι μαθητές του οποίου συγχωνεύτηκαν ως επί το πλείστον στο «Αριστοτέλης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική, σχολική μονάδα εκτός Ελλάδας με περισσότερους από 380 μαθητές, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες των εβδομαδιαίων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που επισκέπτονται σχεδόν 500 μαθητές. Συνολικά το σχολικό συγκρότημα καλύπτει ανάγκες περίπου 900 μαθητών.

Τα σύννεφα πάνω από το «Αριστοτέλης» προέκυψαν στην διαπραγμάτευση νέας σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου που στεγάζεται το σχολείο από το καλοκαίρι του 2025. Η υπάρχουσα σύμβαση υπογράφηκε το 2015 και ήταν δεκαετούς διάρκειας. Ο ιδιοκτήτης αναζητά ενοικιαστές από 1ης Αυγούστου 2025.

Η πρόταση του ιδιοκτήτη

Στην πρόταση που υπέβαλε στην ελληνική πλευρά, ο ιδιοκτήτης ζητά αύξηση του ενοικίου κατά 50%, στην οποία συμπεριλαμβάνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή της τάξεως του 15,5%, καθώς δεν έγινε καμία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και μία ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά ρύθμιση για την καταγγελία του συμβολαίου, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να μεταφερθεί το «Αριστοτέλης» στις σχολικές εγκαταστάσεις που θα χτιστούν στο Berg am Laim (υπολογίζεται από το 2029) στο οικόπεδο που είχε αγοράσει η ελληνική πολιτεία αλλά λόγω αδυναμίας να τηρηθούν οι προθεσμίες, επιστράφηκε στο Δήμο Μονάχου.

Μία συνολική αύξηση της τάξεως του 50% ακούγεται, πράγματι, εξωφρενική. Ωστόσο το τελικό μίσθωμα για τα 5.000 τ.μ. των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Αριστοτέλης» φτάνει στα 14 ευρώ το τ.μ. και κινείται στο μέσο όρο τιμής των ενοικίων στο Μόναχο. Αντίστοιχο είναι το ποσό των ενοικίων που καταβάλλονται και για τα άλλα τρία συγκροτήματα ελληνικών σχολείων, 1ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 5ο Δημοτικό, τα οποία αθροιστικά έχουν συνολικά το ίδιο εμβαδόν με το «Αριστοτέλης».

Ο ρόλος του Γενικού Προξενείου Μονάχου

Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό είναι υπόθεση του Υπουργείου Παιδείας. Αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών. Με βάση ΚΥΑ του 2003, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Προξενικής Αρχής, προτείνει την πλέον συμφέρουσα λύση για ενοικίαση ή ανανέωση συμβολαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο σημερινός Γενικός Πρόξενος στο Μόναχο, Βασίλης Γκουλούσης, με τον οποίο συναντήθηκαν εκπρόσωποι Γονέων και Κηδεμόνων, δεν συναινεί με τις εισηγήσεις για ανανέωση και προκρίνει την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.

Ωστόσο, η αναζήτηση νέου κτιρίου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη. Το Μόναχο έχει τεράστιο πρόβλημα στέγης, είναι από τις ακριβότερες πόλεις στη Γερμανία. Μάλιστα, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα χρειαστούν μετατροπές, που θα σημάνουν σημαντικό, πρόσθετο κόστος, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ανάγκες λειτουργίας ενός σχολείου. Μία τέτοια επιλογή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στον αέρα το «Αριστοτέλης» χωρίς «στέγη», και να μείνουν χωρίς αντίκρισμα οι διαβεβαιώσεις του σημερινού Γενικού Προξένου στους εκπροσώπους γονέων και κηδεμόνων, ότι δεν θα κλείσει το σχολείο.

Το λειτουργικό κόστος καλύπτεται από τη Βαυαρία

Το σημαντικότερο: Το «Αριστοτέλης» και τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας έχουν μία μοναδική ιδιαιτερότητα: Η Ελλάδα δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Το λειτουργικό κόστος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια συν μία 10η προπαρασκευαστική τάξη) καλύπτεται από την κυβέρνηση της Βαυαρίας. Οι επιχορηγήσεις της Βαυαρίας προσδιορίζονται κατά κεφαλήν με βάση τον αριθμό των μαθητών. Καλύπτουν πλήρως το κόστος του ενοικίου, ειδικά για το «Αριστοτέλης» που έχει αύξηση μαθητών και πληρότητα τάξεων.

Το καλοκαίρι έκλεισε ο «Πυθαγόρας». Αν βρεθεί στον αέρα και το «Αριστοτέλης», το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα εκτός ελληνικής επικράτειας, θα πρόκειται, όχι απλά για συρρίκνωση, αλλά για ανήκεστο βλάβη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

μονναχο
Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο Μόναχο με αφορμή το κτιριακό ζήτημα που ανέκυψε για το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου.

Δείτε την ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Μονάχου:

1ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου

4ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου

5ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου

1ου Γυμνασίου Μονάχου

2ου Γυμνασίου Μονάχου

Σύλλογος Μετασχολικής Φροντίδας

Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας

Μόναχο. Δεκεμβρίος 2023

Δελτίο Τύπου

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά ένα πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων που συνδέεται με την στέγαση αυτής και το πιθανό κλείσιμο δύο ακόμη σχολείων.

Ως σύγχρονη “Δαμόκλειος σπάθη“ αιωρείται διαχρονικά πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή να χαθεί ένα σχολικό κτήριο. Οι έως τώρα κινήσεις και οι προθέσεις των υπευθύνων μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Μετά από μια εβδομάδα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες επί των θεμάτων στέγασης αρχές, την Κυριακή 10.12.2023 συγκλήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση από τους γονείς των 1ου, 4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων, των 1ου και 2ου Γυμνασίων, των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, σε προσπάθεια αναζήτησης μιας βιώσιμης οικονομικά λύσης.

Συγκεκριμένα, αιτούμαστε την συμφωνία μακροχρόνιας εκμίσθωσης κτηρίου (άνω των δέκα ετών) η οποία συνεπάγεται την απομάκρυνση οποιασδήποτε αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του σχολείου μας και την επισφράγιση της διατήρησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα συμφωνηθέντα μισθωτήρια αυτή η βεβαιότητα απουσιάζει καθώς η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι βραχυπρόθεσμη.

Προηγήθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο Augsburg και στο Dachau με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου «Πυθαγόρας» να παίρνει τη σκυτάλη αφανισμού. Σήμερα κλονίζεται η σταθερότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Αριστοτέλης», της ναυαρχίδας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και πιθανόν, του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος παγκοσμίως.

Διατυπώσαμε τα αιτήματα μας στις εκάστοτε Διευθύνσεις των Σχολείων, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους φόβους μας για το μέλλον των παιδιών μας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η αγανάκτησή μας απέναντι στην αδράνεια των αρμοδίων εκφράστηκε σήμερα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων στα ελληνικά σχολεία της πόλης. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα της αντίστασής μας.

Δεν αιτούμαστε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση πέραν των προβλεπόμενων που ορίζονται από το άρθρο 108 του Συντάγματος.

Διεκδικούμε την διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος 700 και πλέον μαθητών. Θεωρούμε ότι η κωλυσιεργία ΟΛΩΝ των υπευθύνων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία όλου του συγκροτήματος και αποτελεί τροχοπέδη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι δικαίωσης.

Η ένταση των κινητοποιήσεων θα κλιμακώνεται, μέχρι να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους!!!

ERTNEWS – Γιώργος Παππάς

Λονδίνο. Ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.  Στην τελετή στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η ενθρόνιση του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα. 70 χρόνια μετά την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, ανέβηκε και επίσημα στον θρόνο

Read More »