Με Έλληνα «Φαραώ» επανέρχεται στη Μετροπόλιταν Όπερα η φαντασμαγορική παραγωγή της «Aida» του Verdi. Αυτοκρατορικό ντεμπούτο για τον Αλέξανδρο Σταυρακάκη.

Του Φώτη Καλιαμπάκου

Με την παρουσία του Έλληνα βαθύτονου Αλέξανδρου Σταυρακάκη επανέρχεται απόψε το βράδυ στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης για μια μεγάλη σειρά παραστάσεων που θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο η αριστουργηματική Aida του Τζουζέπε Βέρντι. Το εμπνευσμένο από την αιγυπτιακή αρχαιότητα αριστούργημα εκτός από τις μουσικές ποιότητες είναι και μια από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές της Μετροπόλιταν, μια από αυτές που έχουν απομείνει από το παρελθόν.

Aida 2510s
A scene from Verdi’s “Aida”. Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Το επικό σκηνικό του πολυβραβευμένου Gianni Quaranta, δημιουργού και της γνωστής ταινίας: “A room with a view”, είναι πραγματικά «φαραωνικών» διαστάσεων και ιδιαίτερα στη σκηνή του θριάμβου των Αιγυπτίων έναντι των αντιπάλων τους συνήθως το κοινό χειροκροτά όχι αυτό που ακούει, αλλά αυτό που βλέπει μόλις ανοίγει η σκηνή! Σε αυτή τη σκηνή που συμμετέχουν (τουλάχιστον στο παρελθόν) και τέσσερα άλογα, όλη η δράση λαμβάνει χώρα μπροστά από τον Φαραώ!

Aida Scene 0166
A scene from Verdi’s “Aida”. Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Αυτό το ρόλο θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης. Ο Έλληνας μπάσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ μόλις πριν από λίγες μέρες, σε έναν άλλο αυτοκρατορικό ρόλο, σε αυτόν του (φαντάσματος) του κραταιού αυτοκράτορα της πάλαι ποτέ Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους Καρόλου του Πέμπτου, στην αυτοκρατορία του οποίου «δεν έδυε ποτέ ο ήλιος», με την παρουσία του οποίου ανοίγει και κλείνει το ιστορικό αριστούργημα του Βέρντι “Don Carlo”.

Για όσους από τους ομογενείς ενδιαφέρονται για το “Don Carlo” απομένει μία ακόμα παράσταση το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12 το μεσημέρι, ενώ για την Aida, ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης θα «βασιλεύει» σε όλη τη σειρά των παραστάσεων της Aida 2, 6, 10, 13, 17, 21, 27 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 3 και 7 Ιανουαρίου!

6265 Stravrakakis
Alexis Stavrakakis. Photo: Askonas Holt

Μ. Μαξίμου. Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο πνευματικό, κοινωνικό

Read More »