Ο διακεκριμένος τσελίστας Τιμόθεος Πέτριν, στο γνωστό Υ92 της Upper East Side του Μανχάταν

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

Ο νεαρός διακεκριμένος τσελίστας Τιμόθεος Πέτριν θα επανέλθει στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε τις σπουδές του, για μία σειρά συναυλιών με το Trio Zimbalist. Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο γνωστό Υ92 της Upper East Side του Μανχάταν, προτού το Τρίο ταξιδέψει την επομένη (29/2) στο West Orange του New Jersey, στο Lewes του Denver (2/3), την Ουάσιγκτον (3/3) και το Μαϊάμι (4/3).

Η σειρά θα συνεχιστεί και στην Ευρώπη, αρχικά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 2 Απριλίου, στη Βιέννη στις 4 Απριλίου, ενώ τελευταίος σταθμός στις 25 Απριλίου θα είναι η Αθήνα.

FB IMG 1638202439587
Ο διακεκριμένος τσελίστας Τιμόθεος Πέτριν σήμερα στο γνωστό Υ92 της Upper East Side του Μανχάταν

Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Πέτριν ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 2012 από τη τάξη του Δημήτρη Πάτρα και συνέχισε στο διάσημο Curtis Institute of Music της Philhadelphia στις τάξεις του Peter Wiley και Cartet Brey, ο οποίος είναι ο εξάρχων των τσέλι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Μετά την αποφοίτησή του από το Curtis το 2017, ο Πέτριν συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστόνης όπου σπούδασε με τον Laurence Lesser και αποφοίτησε το 2021.

Το 2023 ο Πέτριν έγινε τακτικό μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με την οποία είχε ήδη εμφανιστεί παλαιότερα ως σολίστας, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει τις εμφανίσεις του με το Trio Zimbalist, στο οποίος συμπράττει με δύο άλλους διακεκριμένους αποφοίτους του Curtis, τον Τσέχο βιολονίστα Josef Špaček, και τον κινεζικής καταγωγής Αμερικανό πιανίστα George Xiaoyuan Fu. Τον προηγούμενο Ιανουάριο εκδόθηκε από την Platoon Records, και ένας, ηχογραφημένος στο studio του Curtis, δίσκος του Trio Zimbalist με έργα των Mieczyslaw Weinberg, Lera Auerbach, και Antonín Dvořák.

FB IMG 1638202411173
Ξεχωριστή θέση στην καριέρα του Πέτριν κατέχει η συνεργασία του με τον κορυφαίο Έλληνα βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο

Ξεχωριστή θέση στην καριέρα του Πέτριν κατέχει η συνεργασία του με τον κορυφαίο Έλληνα βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο, με τον οποίο ο Πέτριν έχει συμπράξει πολλές φορές, είτε σε έργα μουσικής δωματίου, είτε ως σολίστας υπό τη διεύθυνση του Καβάκου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μάλιστα από τη Sony Classics ένας δίσκος με έργα Μπαχ με τον Καβάκο να ηγείται μιας ομάδας Ελλήνων μουσικών και τη συμμετοχή του Πέτριν, κάτι στο οποίο θα επανέλθουμε.

FB IMG 1638202443895
Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Πέτριν σήμερα στο γνωστό Υ92 της Upper East Side του Μανχάταν

Το πρόγραμμα των συναυλιών του Τρίο στις ΗΠΑ περιλαμβάνει έργα των Fauré και Dvořák, ενώ στο Υ92 με το Τρίο θα συμπράξει και ο πρόεδρος του Curtis Institute of Music και διακεκριμένος σολίστ στη βιόλα Roberto Díaz.

Τορόντο. Παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Πλημμύρησε το Greek Town Danforth απο Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς

Επετειακές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Τορόντο του Καναδά από τους Έλληνες ομογενείς. Την παρέλαση οργάνωσε η ελληνική κοινότητα Τορόντο. Χιλιάδες

Read More »

Οι Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς, αγαπούν την Ελλάδα, την πονάνε και θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της 

Φάνης Ουγγρίνης: Άρθρο γνώμης Πριν λίγους μήνες η θριαμβευτικη εκλογή Κασσελάκη σόκαρε αρκετούς. Εύλογα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ταυτότητα του, στις σπουδές του και στην

Read More »

Αποκριά, η Ελληνική!!

Χιλιάδες πολύχρωμοι καρναβαλιστές σε όλη την Ελλάδα, δημιούργησαν ποτάμια κεφιού, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των χιλιάδων θεατών, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Απόκριες. Μια γιορτή που

Read More »