Πρώτη θέση για την Ελλάδα – σύμφωνα με τον Economist – στις οικονομικές επιδόσεις 34 χωρών το 2022 

Με τίτλο «2022’s unlikely economic winners» και υπότιτλο «Which countries performed best and worst this year?» ο Economist δημοσιεύει ανάλυση για τις οικονομικές επιδόσεις 34 χωρών το 2022, στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση

theeconomistlogo

Η κατάταξη προέκυψε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ύστερα από σύνθεση στοιχείων για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες. Ειδικότερα, για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, τις επιδόσεις της χρηματαγοράς και το δημόσιο χρέος. 

  

Επισημαίνονται μ.ά. τα παρακάτω αποσπάσματα της ανάλυσης και επισυνάπτεται το γράφημα που τη συνοδεύει.

«Για πρώτη φορά εδώ και καιρό η γιορτή, από οικονομική άποψη, λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο. Στην κορυφή της λίστας μας είναι η Ελλάδα. Άλλες χώρες που βυθίστηκαν σε οικονομική άβυσσο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν επίσης υψηλή βαθμολογία. Δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις. Παρά το πολιτικό χάος, το Ισραήλ τα πήγε καλά. Την ίδια ώρα, και παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις.

Δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, που κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις γρήγορες μεταρρυθμίσεις τους, έρχονται τελευταίες στην κατάταξη. Το ΑΕΠ, συνήθως το καλύτερο μέτρο της οικονομικής ευρωστίας, είναι ο πρώτος μας δείκτης. Η Νορβηγία (βοηθούμενη από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου) και η Τουρκία (μέσω του εμπορίου με τη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων) τα κατάφεραν καλύτερα από τις περισσότερες. Οι επιπτώσεις από τον Covid-19 είναι επίσης μεγάλες. Χάρη στα εξαιρετικά αυστηρά lockdown και την κατάρρευση του εισερχόμενου τουρισμού, πριν από ένα χρόνο μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης ήταν σε δεινή θέση. Η περιοχή ήταν καιρός να δει μια αξιοπρεπή χρονιά. […]»

Το δημοσίευμα σημειώνει, τέλος, καταληκτικά: «Άραγε το παρατηρούμενο χάσμα μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του 2022, θα συνεχίσει και το 2023; Σύντομα, η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης, κάτω από το βάρος της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και τα υψηλά χρέη, σίγουρα θα υποχωρήσει σε λιγότερο λαμπρά επίπεδα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι σε χώρες όπως η Αμερική και η Βρετανία, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί επιτέλους να υποχωρεί, βοηθώντας τις να ανέβουν στην κατάταξη.

Μαζί με άλλες διαστάσεις, οι διαφορές μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ιδίως όταν μιλάμε για χώρες που εξαρτώνται από τον κ. Πούτιν για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Ενάντια στις πιθανότητες, πολλές τέτοιες χώρες κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους με φυσικό αέριο πριν από το χειμώνα — αλλά μόνο καταβάλλοντας εξωφρενικές τιμές.

Με τις προμήθειες πλέον σε μεγάλο βαθμό κομμένες, το 2023 θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό θα είναι ανησυχητικό στη Βαλτική, αλλά λιγότερο στην άλλη πλευρά της Ευρώπης[…]».

Εκλογές 2023: Photos από 10 Ελληνικά Προξενεία! Ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

Oλοκληρώθηκε η ιστορική πρώτη διαδικασία της ψηφοφορίας των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχαν το δικαίωμα

Read More »

‘Ελληνες της διασποράς. Στέφανος Ταμβάκης. Αλεξάνδρεια. Αίγυπτος. (Video)

Ο Στέφανος Ταμβάκης Ιδρυτικό στέλεχος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, παρασημοφορημένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο φιλοξενούμενος στο Hellenic DNA. Ο Στέφανος Ταμβάκης είναι

Read More »