Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της απλής αναλογικής, και τα δύο κόμματα Ν.Δ & ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία με στόχο την πρωτιά.
Η ΡΟΥΜΠΙΝΗ (ΡΟΥΜΠΗ) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ως πρώτη γυναίκα Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσε συνέντευξη στο Hellenic DNA στις 3 Απριλίου, με σκοπό να ενημερώσει τους αποδήμους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά απο το τόπο κατοικία τους.
Πληροφοριακά η 20η Μαϊου 2023, θα είναι η ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας. Δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος, δυστυχώς δεν έχουν όλοι οι Έλλληνες του εξωτερικού. Έχουν μόνο οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Και εδώ είναι το παράλογο. Πως ένας κάτοικος εξωτερικού μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να ψηφίσει στην Ελλάδα, οπότε η ψήφος του θα μετράει στο σύνολο της Επικράτειας, ενώ ο ίδιος άνθρωπος αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας σε μια ξένη χώρα, το οποίο θεωρείται ελληνικό έδαφος, η ψήφος του δεν θα προσμετράται στο σύνολο της Επικρατείας!!! Η ψήφος προσμετράται διαφορετικά ανάλογα με τον τόπο ψηφοφορίας!!
Η ψηφοφορία τέλος σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη της Ρουμπίνης Γεωργακοπούλου στο Hellenic DNA πριν ένα περίπου μήνα.
ΡΟΥΜΠΙΝΗ (ΡΟΥΜΠΗ) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ. Λίγες ώρες μετά την αναδειξή της ως πρώτη γυναίκα Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν. Εκφράζει με πάθος μάλιστα, το όραμά της για τον Ελληνισμό της Διασποράς και τονίζει με αυτοπεποίθηση πως επιδίωξη της είναι να κτίσει με την “Γραμματεία Ελληνισμoύ της Διασποράς” μια γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιελίου με την πατρίδα, μέσω των Οργανώσεων Αποδήμου Ελληνισμού.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε στο Hellenic DNA.
Hellenic DNA: Είναι εξαιρετικά συγκινητικό και πολύ τιμητικό που στο πρόσωπό σας η ΝΔ έδειξε εμπιστοσύνη για μια πολύ σημαντική θέση με απαιτήσεις, καθώς πλέον σαν τομεάρχης με αρμοδιότητα την επικοινωνιακή στρατηγική, θα έχετε ευθύνη για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς στην Μ. Βρετανία. Πώς αισθάνεστε με την εξέλιξη αυτή;
Ρ. Γεωργακοπούλου: Είναι μεγάλη η τιμή και η ευθύνη και θέλω να ευχαριστήσω τη Νέα Δημοκρατία και την Γραμματεία Ελληνισμός της Διασποράς της ΝΔ να μου εμπιστευτούν τη θέση της Τομεάρχη Επικοινωνιακής Στρατηγικής για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο από το 2015, έχω διπλή υπηκοότητα την Ελληνική και τη Βρετανική και πιστεύω ότι έχω μια καλή εικόνα για την περιοχή αυτή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και μετά το Brexit, εξακολουθεί να ζει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Ελληνίδων. Αρχικά να αναφέρω ότι από το 2020, επιδίωξη της Γραμματείας Ελληνισμός της Διασποράς της ΝΔ και του Γραμματέα Νίκου Θεοδωρόπουλου είναι να κτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων του ΗΒ με την πατρίδα μέσω των Οργανώσεων Αποδήμου Ελληνισμού.
Ο ρόλος μου είναι να συντονίσω με μία εξαιρετική Ομάδα την προσπάθεια αυτή. Ειδικά στις μέρες μας και εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, η ανάγκη για έγκαιρη και σαφή ενημέρωση του απόδημου ‘ Έλληνα στο ΗΒ, είναι καθοριστική αφού προκύπτουν πολλά ερωτήματα αλλά και «θέματα» πώς αυτός θα μπορέσει να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του .Και βέβαια στη συνέχεια να του παρέχουμε όλη την πληροφόρηση μέχρι πότε, πού και πώς θα ψηφίσει από το εκλογικό τμήμα που θα του δοθεί. Αρχικά για να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από βήματα.
Για να μπορέσει να ψηφίσει στις πρώτες εκλογές (21 Μαΐου) θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου 2023 και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας apodimoi.gov.gr , να υποβάλλει την αίτηση μεταγραφής και. Να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα από την Ελλάδα στο εξωτερικό και εν προκειμένω στο ΗΒ. Αλλά ακόμα και αν δεν του έχει έρθει η έγκριση μεταφοράς των δικαιωμάτων του για την πρώτη εκλογική διαδικασία θα μπορέσει εφόσον έχει την έγκριση να ψηφίσει στις δεύτερες εκλογές.
Η μεταγραφή/μεταφορά ισχύει για 8 χρόνια αλλά θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει ανάκληση του σημείου και να ψηφίσει από κάπου αλλού ή για παράδειγμα στο εκλογικό τμήμα που είχε πριν στην Ελλάδα ή κάπου αλλού που θα δηλώσει. Και το λέω αυτό γιατί αν κάποιος την ημέρα των εκλογών βρεθεί για οποιοδήποτε λόγο (επαγγελματικό, αναψυχής) σε άλλη χώρα, αν το δηλώσει έγκαιρα στην πλατφόρμα θα μπορεί να ψηφίσει από εκεί.
Να πούμε επίσης ότι όσοι θα ψηφίσουν από το εξωτερικό, θα ψηφίσουμε νωρίτερα (όχι την Κυριακή) αλλά ανάλογα με τη διαφορά της ώρας θα ψηφίσουμε λίγες μέρες πριν και το πού ανά χώρα θα το επικοινωνήσουμε πολύ έγκαιρα.
Βασική προϋπόθεση για τη μεταφορά αυτή του εκλογικού δικαιώματος είναι :
- Να έχει διαμείνει μέσα στα τελευταία 35 χρόνια, συνολικά δύο στην Ελλάδα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Δεν είναι υποχρεωτικό τα δύο χρόνια να είναι συνεχή.
- Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αλλά ακόμα και αν δεν έχει υποβάλλει, μπορεί σήμερα και -χωρίς κανένα πρόστιμο- να υποβάλλει μηδενική φορολογική δήλωση που βγαίνει πολύ εύκολα.
- Να έχει πρόχειρους τους προσωπικούς ειδικούς κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet.
Το δικαίωμα ψήφου στον Ελληνισμό της Διασποράς έχει γίνει μία Λερναία ‘Υδρα. Ξεκίνησε από το Όραμα του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιστολική ψήφο (κατάθεση νόμου 4648/19) για να μπορούμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες της Διασποράς να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και τόσα έξοδα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς κανένα περιορισμό άσχετα από την πολιτική επιλογή του καθενός.
Για να συμβεί αυτό βασική προϋπόθεση ήταν η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από 200 βουλευτές (2/3 της Ελληνικής Βουλής) γεγονός που δεν επετεύχθη. Αιτία ήταν οι 110 βουλευτές της Αριστεράς που ζήτησαν να μπούν κριτήρια/περιορισμοί και με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των Ελλήνων που θα μπορέσει τελικά να ψηφίσει από το εξωτερικό.
Παρ’όλα αυτά και δεδομένων των τόσων περιορισμών και κριτηρίων είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ήδη η πλατφόρμα έχει δεχτεί πάνω από 23.000 αιτήσεις, και κάθε μέρα που περνάει αυτός ο αριθμός μεγαλώνει. Είναι πολύ συγκινητική η συμμετοχή του Ελληνισμού στην εκλογική διαδικασία από την Γκάνα, το Βιετνάμ, τη Χιλή την Ινδία, γεγονός που αποδεικνύει τη δίψα του Ελληνισμού να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία από το εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής είναι πρώτο σε ποσοστό αιτήσεων και το Λονδίνο η πρώτη πόλη σε συμμετοχή.
Φανταστείτε να μην υπήρχαν οι παραπάνω περιορισμοί πόσο πολύ μεγαλύτερος θα ήταν ο αριθμός των αιτήσεων μεταγραφής του εκλογικού δικαιώματος….
Hellenic DNA: Ποτέ ευελπιστείτε να ψηφίζουν επιτέλους από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι ομογενείς; Όσοι τουλάχιστον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν φυσικά να ψηφίσουν αν αποφασίσουν να πάρουν το αεροπλάνο να έρθουν στην Ελλάδα; Πρέπει με κάποιο τρόπο η Ελλάδα να συσφίξει τις σχέσεις της µε την οµογένεια και να κινητοποιήσει δυνάµεις που παραµένουν αδρανείς. Οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό είναι µια δύναµη που παραµένει ανεκµετάλλευτη!
Ρ. Γεωργακοπούλου: Είμαι ταυτόχρονα θυμωμένη αλλά και πολύ αισιόδοξη. Θυμωμένη γιατί 110 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής περιόρισαν τη φωνή και το δικαίωμα της ψήφου του Ελληνισμού της Διασποράς από το εξωτερικό. Είναι τόσο κρίμα τόσα εκατομμύρια ‘Έλληνες απλωμένοι στα μήκη και στα πλάτη του πλανήτη μας να μην μπορούμε να ψηφίζουμε από εκεί που ζούμε.
Αισιόδοξη γιατί ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να έχουν από το εξωτερικό το δικαίωμα στην ψήφο το δυνατό περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες το έχει θέσει ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους και στην επόμενη τετραετία θα το κάνει πράξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει τί σημαίνει να είσαι Έλληνας στο εξωτερικό αφού έχει ζήσει πάνω από 10 χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική. ΄Όπως ο ίδιος πρόσφατα ανακοίνωσε, μέσα στην επόμενη τετραετία η ηλεκτρονική ψήφος τουλάχιστον για όλους τους Έλληνες τους εξωτερικού, όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα είναι γεγονός.
Αλλά επειδή πρέπει να δούμε το επόμενο άμεσο βήμα, προτείνω το εξής απλό.
Όσοι μπορούμε και πληρούμε τα σημερινά κριτήρια να το κάνουμε άμεσα. Να γραφτούμε στην πλατφόρμα και να είμαστε οι πρώτοι που θα ψηφίσουμε σε βουλευτικές εκλογές από το εξωτερικό.
Όσοι δεν το καταφέρουμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να πάμε να ψηφίσουμε. Μακάρι αυτή να είναι η τελευταία φορά που θα μπούμε σε περιττά έξοδα, ειδικές άδειες από τη δουλειά μας και ταλαιπωρία για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα από την Ελλάδα.
Όμως και στις παραπάνω δύο περιπτώσεις ίσως πρέπει να σκεφτούμε κάτι πολύ σημαντικό… Να σκεφτούμε ποιο ήταν το πολιτικό κόμμα που δεν μας ξέχασε από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας, αφού ένα από τα πρώτα νομοσχέδια μόλις λίγους μήνες μετά την νίκη του 2019, έφερε τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου μας από το Εξωτερικό.
Η Νέα Δημοκρατία πάντα θεωρεί όλους εμάς που βρισκόμαστε μακριά από την Πατρίδα μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα και θέλει να μας δείχνει έμπρακτα ότι δεν μας ξεχνά, ότι μας σέβεται, και ότι έχουμε το δικαίωμα της ισότιμης ψήφου.
Hellenic DNA: Οι σύγχρονοι μετανάστες, το brain drain των τελευταίων 15 χρόνων, που ζούνε κυρίως στην Μ. Βρετανία, θέλουν να γυρίσουν στην πλειοψηφία τους στην πατρίδα. Τι θα κάνει το κράτος και η κυβέρνηση για να τους φέρει πίσω;
Ρ. Γεωργακοπούλου: Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Έχουμε μια αιμορραγία πληθυσμού στο διάστημα 2008-2017 και πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπων κυρίως νέων ( το 85% ήταν ηλικίας 15-64 ετών) που έφυγαν από την πατρίδα.
Βήματα και πρωτοβουλίες από την Ελληνική Κυβέρνηση έχουν γίνει και είμαστε σε σωστό δρόμο. Το βασικό είναι να έχουμε τη συνέχεια αυτή μέσα από μια νέα τετραετία με την Νέα Δημοκρατία. Επίσης σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει πλέον σταματήσει ο ρυθμός του brain drain και το brain gain είναι σε εξέλιξη. Έλληνες και Ελληνίδες που γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους, αλλά και άνθρωποι και εταιρείες που διαλέγουν την Ελλάδα.
Ήδη σήμερα πάνω από 5,000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν δηλώσει και μεταφέρει την έδρα τους στην Ελλάδα. Μπορεί να ακούγεται μικρό το νούμερο αλλά η αρχή έχει γίνει. Αυτή η θετική αλλαγή προκύπτει από το φιλοεπενδυτικό κλίμα και τις νέες επενδύσεις που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να γίνονται, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές.
Μέσα από την επιτάχυνση διεκπεραίωσης αιτήσεων για νέες επιχειρήσεις, την κινητροδότηση αλλά και τα προγράμματα Non Dom, τους Nomads, το teleworking, τη μείωση κατά 50% στο φόρο εισοδήματος, απαλλαγή του ειδικού φόρου εισφοράς αλληλεγγύης για 7 χρόνια, όλα αυτά είναι σπουδαία βήματα. Αλλά όπως προανέφερα θέλουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά.
Η συνέπεια και η συνέχεια όλων των πρωτοβουλιών έχουν σημασία. Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα κατά της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, την αναξιοκρατίας, της εξέλιξης στην καριέρα του ατόμου.
Το στοίχημα είναι επίσης πως σιγά σιγά κάποια από τα παιδιά που σπούδασαν, έζησαν και δούλεψαν στο εξωτερικό μέχρι τα 35 τους, πριν κάνουν την οικογένειά τους, να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Μεγάλο στοίχημα, δύσκολη εξίσωση, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και, όπως είπα, είμαστε σε σωστό δρόμο.