Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη  απόδημου ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύει το σύγχρονο πρόβλημα των απόβλητων τροφίμων

Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου είναι σύμβουλος  επικοινωνίας και στρατηγικής αλλά και υπεύθυνη  απόδημου ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ΝΔ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στα “Παραπολιτικά FM” και στην εκπομπή τα “Κακά Κορίτσια”, ανέπτυξε τις προστάσεις και τις ιδέες που προωθούνται στην Αγγλία σχετικά με την αξιοποίηση των τροφίμων που πετάγονται καθημερινά στους κάδους απορριμμάτων και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει ότι χάνονται πολύτιμοι και συχνά σπάνιοι πόροι όπως το νερό, η γη και η ενέργεια, και συμβάλλει επίσης και στην κλιματική αλλαγή.

Στο Λονδίνο, με πληθυσμό που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια, όπως τόνισε κ. Γεωργακοπούλου, έχει ανακύψει ένας μεγάλος προβληματισμός αναφορικά με το “food waste”, καθώς συγκεντρώνονται ετησίως δύο εκατομμύρια τόνοι φαγητού, που αντιστοιχούν σε 2.5 δις εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Στόχος είναι η μείωση αυτού του αριθμού κατά 20% μέχρι το 2025 και μέχρι 50% το 2030.

Ο σκοπός, όπως σημείωσε κ. Γεωργακοπούλου, θα επιτευχθεί με βάση ένα σύστημα δύο πυλώνων.

Πρώτος, είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην αγορά μικρότερων ποσοτήτων και να μην αχρηστεύει- πετάει το φαγητό του.

Η πληθώρα των κωδικών και η διαθεσιμότητα πολλών προϊόντων αυξάνουν το μέγεθος των καθημερινών αγορών, γι’ αυτό και προτείνεται από τους ειδικούς κατά την επίσκεψη μας στο σούπερ μάρκετ να είμαστε πάντα φαγωμένοι και να έχουμε σημειωμένα τα ψώνια μας σε λίστα.

Το σλόγκαν «σκέψου το φαγητό πριν το πετάξεις» χρησιμοποιείται από καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και από διάσημους σεφ στα πλαίσια παρουσίασης κάποιας συνταγής τους προτείνοντας εναλλακτικές χρήσεις των περισσευούμενων υλικών, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και από opinion- makers με στρατηγική θέση.

Ο δεύτερος πυλώνας συμπλήρωσε η κ. Γεωργακοπούλου, αφορά την εύρεση σύγχρονων μέσων για σωστότερη ανακύκλωση. Τα περισσότερα τρόφιμα, όπως είπε, συγκεντρώνονται σε χωματερές όπου καίγονται, με αποτέλεσμα 250.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να προέρχονται αποκλειστικά από την εν λόγω καύση.

Η προτεινόμενη λύση είναι η χρήση της τεχνικής αποσύνθεσης οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου και η παραγωγή βιοαερίου, μίας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας από την οποία μπορούν οι πολιτείες να επωφεληθούν. Σύμφωνα με μια μελέτη στην Αγγλία, εάν αυτές οι ποσότητες φαγητού χρησιμοποιήσουν την τεχνική του βιοαέριου, θα μπορούσαν να φωτιστούν 75.000 σπίτια. 

Η κ. Γεωργακοπούλου δεν παρέλειψε, όμως, να επιστήσει την προσοχή μας, πως σε σύγκριση με το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο εν γένει, η Ελλάδα έχει ενισχύσει ιδιαίτερα τους τομείς της καθαριότητας τόσο στην επαρχία όσο και σε μεγαλύτερες πόλεις.

Οι αποκλίσεις, παρόλα αυτά, μεταξύ του μεγέθους αυτής της ενίσχυσης ποικίλουν ανά τόπο στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει, όπως είπε η κ.Γεωργακοπούλου, κάποια ενιαία στρατηγική διαχείρισης των λημμάτων φαγητού, προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και να μην λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε περιοχής μεμονωμένα και ασυντόνιστα. 

Επιπλέον, η κ.Γεωργακοπούλου παρατήρησε πως, παρόλο που γίνονται αναφορές στη ελληνική τηλεόραση και κυρίως στη ζώνη των ειδήσεων για το ζήτημα αυτό, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές και τηλεοπτικά πάνελ με ειδικούς, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο ζήτημα και να ακουστούν διάφορες πρακτικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους πολίτες. 

Παράλληλα, η κ.Γεωργακοπούλου επισήμανε, πως θα μπορούσαν να υπάρξουν και αντίστοιχα νομοθετικά έργα που να προωθήσουν τη σωστή ανακύκλωση και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο στην Αγγλία, για κάθε νέο κτήριο που κατασκευάζεται ή κάθε παλιό κτήριο που ανακατασκευάζεται, θα πρέπει να τοποθετείται μια σειρά από κάδους για ανακυκλώσιμα είδη σε κοινόχρηστο χώρο όπου θα πρέπει οι όλοι κάτοικοι να τοποθετούν πλαστικές σακούλες.

Με τον τρόπο αυτό, οι κάδοι θα πρέπει να μένουν εντός των κτηρίων (ιδανικά σε χώρους ισογείου και υπογείου) και έτσι δεν θα δημιουργείται χωροταξικό ζήτημα στους κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους όπως είναι τα πεζοδρομία και οι δρόμοι, φαινόμενο ιδιαίτερα προβληματικό στην Ελλάδα.

Roubini

Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου είναι σύμβουλος  επικοινωνίας και στρατηγικής και υπεύθυνη  απόδημου ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ΝΔ.

Νέος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού o Γιώργος Κώτσηρας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, θα έχει το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού. Είναι διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Read More »