Σάββατο 20 Μαΐου, 7πμ-7μμ ψηφίζουν οι Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς. (Παραπολιτικά 90.1 συνέντευξη Ρ. Γεωργακοπούλου)

Ο δρόμος προς τις κάλπες. Εκλογές 2023.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημερώνει από το Λονδίνο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για τους απόδημους (και ακολουθεί η χθεσινή συνέντευξη της Ρουμπίνης Γεωργακοπούλου, στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή και στην ραδιοφωνική εκπομπή “Μπρα Ντε Φερ” στα “Παραπολιτικά 90.1 FM”)

Rouminii 1
Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Έχω γραφτεί και θα ψηφίσω στο εξωτερικό στις 20/5/23. Αν
    γίνουν δεύτερες εκλογές μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα;

Ναι μπορείς χωρίς κανένα πρόβλημα αρκεί να μπεις εμπρόθεσμα στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και επιλέξεις το πεδίο που γράφει «αναστολή αίτησης».

  • Μέχρι πότε μπορώ να αλλάξω τον τόπο που θα ψηφίσω;

Η ανάκληση της επιλογής πρέπει να γίνει μέχρι 3 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Για παράδειγμα, αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές 2 Ιουλίου 2023, θα έχεις περιθώριο να επαναφέρεις τα εκλογικά σου δικαιώματα στο εκλογικό σου κέντρο στην Ελλάδα μέχρι τις 29 Μαΐου 2023.

  • Πώς θα μάθω που ψηφίζω στο εξωτερικό;

Βασική προϋπόθεση να έχεις λάβει μήνυμα στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την ένδειξη «η αίτηση σας εγκρίθηκε». Στη συνέχεια θα πρέπει να μπείς στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις” στη διεύθυνση www.ypes.gr και θα πληροφορηθείς λεπτομερώς για την πόλη και την διεύθυνση στην οποία θα πας για να ψηφίσεις.

  • Ψηφίζω την ίδια μέρα με την Ελλάδα;


Όχι. ‘Ολοι στο εξωτερικό ψηφίζουν μία μέρα πριν την ημέρα ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Παράδειγμα, για τις εκλογές της 20ης Μαΐου , η ψηφοφορία στο εξωτερικό (σε όλες τις Ηπείρους) θα γίνει το Σάββατο 20 Μαΐου από τις 7πμ-7μμ στο εκλογικό τμήμα που έχει οριστεί για τον καθένα.

  • Ποιά έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου στο εκλογικό τμήμα στο εξωτερικό;


Θα πρέπει να έχεις μαζί σου το Διαβατήριο πού βρίσκεται εν ισχύ (αυτό που υπέβαλες στην αίτηση σου στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr) ή την αστυνομική σου ταυτότητα.

  • Αν έχω οποιαδήποτε ερώτηση/πρόβλημα στη διαδικασία, πού μπορώ να απευθυνθώ;


Mπορείς να μας καλέσεις στο τηλέφωνο +30 210 944 4250 ή στο email [email protected] για να σε διευκολύνουμε και να διευκρινίσουμε οποιαδήποτε ερώτηση/απορία σου.

  • Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών μετά τις 20 Μαΐου 2023, μέχρι πότε θα μπορέσω να εγγραφώ για πρώτη φορά στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr για να ψηφίσω στο εξωτερικό;


Aν για παράδειγμα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου 2023, τότε θα έχεις περιθώριο να εγγραφείς στην πλατφόρμα μέχρι τις 18 Μαΐου 2023. Για οποιαδήποτε βοήθεια και αν χρειαστείς στη διαδικασία εγγραφής σου, μια εξειδικευμένη ομάδα θα κάνει τη ζωή σου εύκολη. Στείλε μας άμεσα το ονοματεπώνυμό, κινητό τηλέφωνο ή και email καθώς και τη χώρα στην οποία ζεις στο email [email protected].

  • Αν έχω γραφτεί επιτυχώς στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και μετά τις εκλογές του 2023, θα πρέπει να ξαναγραφτώ για να ψηφίσω στο εξωτερικό;


Όχι η διαδικασία αυτή θα ισχύει για τα επόμενα 7 χρόνια. Αν για παράδειγμα εγγραφείς σήμερα θα έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τον 2031.
Επίσης εφόσον κατοικείς σε χώρα της Ε.Ε. αυτή η εγγραφή σου δίνει τηδυνατότητα να ψηφίσεις και για τις Ευρωεκλογές του 2024 και του 2029

Ακούστε την χθεσινή συνέντευξη της Ρουμπίνης Γεωργακοπούλου, Τομεάρχη Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή και στην ραδιοφωνική εκπομπή “Μπρα Ντε Φερ” στα “Παραπολιτικά 90.1 FM”

Συνέντευξη της Ρουμπίνης Γεωργακοπούλου, στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή και στην ραδιοφωνική εκπομπή “Μπρα Ντε Φερ” στα “Παραπολιτικά 90.1 FM”

Η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για τα πρώτα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε σαν πρόταση στην Ελληνική Βουλή για να μπορούν να ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς χωρίς κανένα περιορισμό. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Ο νόμος όμως 4648/19, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, αφού η ψήφιση του είχε σαν προϋπόθεση την απαραίτητη από το Σύνταγμα πλειοψηφία από τα 2/3 της Βουλής δηλαδή 200 βουλευτές. 188 βουλευτές είπαν ναι και 110 βουλευτές γύρισαν την πλάτη στη διασπορά!

Με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ τέθηκαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί οι περιορισμοί «κόστισαν» πολλές χιλιάδες εγγραφών/ συμμετοχής των Ελλήνων της Διασποράς και απέτρεψαν πολύ κόσμο να εγγραφεί στην πλατφόρμα λόγω της απαίτησης εγγράφων,διασταυρώσεων.

Αυτός ο συμβιβασμός έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση για να μη χαθεί για άλλη μια φορά η ευκαιρία να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Παρά τους περιορισμούς που έβαλε η Αριστερά, 22.858 ‘Ελληνες και Ελληνίδες γράφτηκαν στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr και σήμερα ο δρόμος άνοιξε…. Στην επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία με την προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την ψήφο του ελληνικού λαού θα φέρει στην Βουλή την επιστολική ψήφο. Θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους και θα μπορεί ο Ελληνισμός της Διαποράς να ψηφίσει χωρίς περιορισμούς, χωρίς ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, χρόνο, και χρήμα, από εκεί που ζεί στο εξωτερικό!

ekloges stoixima apodoseis 555x317 6
Αύριο Σάββατο 20 Μαΐου από τις 7πμ-7μμ ψηφίζουν οι Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς!

Οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη

Read More »