Μετά τις Βρυξέλλες στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, θα επισκεφθεί το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών από 23 ως 26 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να ενημερώσει φορείς και μέλη της Ομογένειας για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τους Απόδημους, ιδίως για την επιστολική ψήφο και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Κατά την παραμονή του στο Σικάγο, ο κ. Κώτσηρας θα συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ, εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και διακεκριμένους ομογενείς.

Επίσης, θα επισκεφθεί το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, το ομογενειακό δημοτικό σχολείο «Κοραής» και το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Αποκατάστασης και Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Έλμχερστ του Σικάγου και θα απευθύνει χαιρετισμό στους ομογενείς. 

Χθες ο κ. Κότσηρας  ολοκλήρωσε την επίσκεψή του  στις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών με μέλη της Ομογένειας και της νεότερης Διασποράς.

Ο κ. Κώτσηρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομογένειας στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη των Αποδήμων.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδίως στην επιστολική ψήφο, που θα ισχύσει από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές, και κάλεσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων να συμβάλουν με την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν, «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που τους δίνεται.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, της Ελληνικής Κοινότητας Αμβέρσας, της AHEPA, του Συλλόγου «Αργώ», του Συλλόγου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών, του Διαπολιτιστικού Κέντρου και Ένωσης Πελοποννησίων, των Συλλόγων Ποντίων, Κρητών και Ηπειρωτών Βρυξελλών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας καθώς και ομογενείς δημοτικοί σύμβουλοι. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών, συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και τόνισε τη σημασία της προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό και της ελληνομάθειας, τόσο με την παραδοσιακή της μορφή όσο και με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Επίσης, ο κ. Κώτσηρας έγινε δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα. Στη συνάντηση ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και εξήρε το πολυσχιδές της έργο.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «BrainReGain-Ελληνισμός εν δράσει» με θέμα την προσέλκυση ταλέντων και τον επαναπατρισμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την προσέγγιση των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά την περίοδο της κρίσης και στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για τον επαναπατρισμό τους, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει», γίνεται «πιο ελκυστική» και αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους Έλληνες της Διασποράς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ως ομιλητές ο Κωνσταντίνος Κεσεντές,  Πρόεδρος του Δ.Σ. του  BrainReGain, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain Ορέστης Ομράν. Τη συζήτηση συντόνισε η Πόπη Καλαϊτζή, μέλος του Δ.Σ. του BrainReGain και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain.

Τέλος, με την ευκαιρία της επίσκεψης, στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τα εγκαίνια έκθεσης ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών και προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που πραγματοποιείται στο κτίριο Paul-Henri Spaak του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου και με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.