Στο Λονδίνο η Ν. Κεραμέως για την επιστολική ψήφο (video)

Η Ν. Κεραμέως ενημέρωσε Έλληνες εκλογείς της Μεγάλης Βρετανίας για την επιστολική ψήφο.

Ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστολική ψήφο και τη νέα αυτή δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις προσεχείς ευρωεκλογές πραγματοποίησε την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, η Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, κα Νίκη Κεραμέως, σε ομιλία της στο Λονδίνο.

GFaKVg7WYAAka5H edited
Η εκδήλωση, με την Υπουργό Εσωτερικών, διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και φιλοξενήθηκε στο The Hellenic Centre.


Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και φιλοξενήθηκε στο The Hellenic Centre, η Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τον νέο νόμο, με τον οποίο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

Μιλώντας στους παριστάμενους στην εκδήλωση, η Υπουργός Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε διεξοδικά τα στάδια της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, και απάντησε σε όσα ερωτήματα τέθηκαν επί αυτής.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου σε όλα της τα στάδια, παρουσίασε τα νέα ψηφοδέλτια και τον χαρακτηριστικό φάκελο γνησιότητας και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας τους σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες που έθεσαν.

λονδινο 4 edited
Η κ. Κεραμέως πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και τον έξαρχο Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κ. Νικήτα Λούλια.

Νωρίτερα, η Υπουργός συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, κ. Ιωάννη Τσαούση, με τον οποίο συζήτησε τρόπους με τους οποίους θα συνδράμει η Πρεσβεία στην καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στη Βρετανία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στην υποστήριξη τυχόν εκλογέων που το ζητήσουν για την ανεύρεση ταυτοποιητικών τους στοιχείων στο μητρώο εκλογέων.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, υπέρτιμο και έξαρχο Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κ. Νικήτα Λούλια, με τον οποίο συζήτησε για τη σημασία της Εκκλησίας στην ενίσχυση των θεσμών και της ενότητας των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εμπέδωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.

Λονδινο
Η κ. Κεραμέως με στελέχη της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο στο Λονδίνο.

Η κ. Κεραμέως συνάντησε και τον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο και στην συνέχεια είχαν επαφές με στελέχη από την Νομαρχιακή Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Αναμεσά τους η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου Μεγάλου, Τομεάρχης Επικοινωνιακής Στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αγγλία, ο Γιάννης Αμουτζάς Πρόεδρος Νεολαίας ΝΔ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μιχάλης Αράπης Πρόεδρος ΕΚΟ του ΗΒ, ο Ξενοφών Ζαχαρούδης, ο Γιώργος Κράτσας και άλλα σημαντικά επίσης μέλη του Δ.Σ και της Ελληνικής κοινότητας της Αγγλικής πρωτεύουσας, αλλά και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας στη Μ. Βρετανία.

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την Επιστολική ψήφο.

Να επισημάνουμε πως η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

Πρέπει να τονιστεί ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου του 2024 και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα εξετασθεί και θα συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

epistoliki psifos 4

Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης.

Ο φάκελος αποστέλλεται στον εκλογέα από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του.

Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει. Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον κλείνει. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση.

Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Ιλινόις. ΗΠΑ. Τα Ελληνόπουλα του Orpheus Youth χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (Video)

Το Ελληνικό Φεστιβάλ στην περιοχή Niles στο Ιλινόις. Το συγκρότημα Ορφέας «Νέα Γενιά» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Ελληνική Ορθόδοξη

Read More »