Μια πετυχημένη συνδιοργάνωση από το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης και το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης. “The 10 Faces of Maria Callas”

Υπέροχες φωνές αναδύθηκαν από ένα μοναδικό κονσέρτο με τίτλο “The 10 Faces of Maria Callas”, που συνδιοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης με το Teatro Grattacielo, με την υποστήριξη της Camerata Bardi Vocal Academy, για τον εορτασμό των 100ων γενεθλίων της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εννέα άριες που ήταν από τις πιο αγαπημένες της Μαρίας Κάλλας.

PHOTO 2
Το κονσέρτο είχε πολλές καινοτομίες, καθώς έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε έναν Ελληνο-Ορθόδοξο ναό, στον Καθεδρικό Ναό Άγιας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, στις 16 Νοεμβρίου.

Νέοι καλλιτέχνες σολίστες, όπως η ελληονοαμερικανίδα Melina Jaharis, η Stephanie Rivero, η Sasha Gutierrez, ο Samuel White, η Victoria Davis και η Eugenia Forteza, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της Μαρίας Κάλλας με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό στυλ και την τέχνη τους στη μουσική, ερμήνευσαν με μεγάλο πάθος άριες όπως  ‘The Eternal Diva’, ‘The Queen of Bel Canto’, ‘The Maestro’s Muse’ και άλλες. Επίσης, η πιανίστας Alla Milchtein συνόδευσε τους σολίστες σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, εξασφαλίζοντας έναν απρόσκοπτο συνδυασμό φωνών και συνοδείας. 

Ο επιμελητής του προγράμματος, Στέφανος Κορωναίος, Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Grattacielo, επέλεξε υπέροχα μουσικά κομμάτια για να τιμήσει τη διαρκή κληρονομιά της Κάλλας και συντόνισε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία και τους μουσικούς σταθμούς της καριέρας της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο.

83896bc4a90398266ea4d483036f9358 L 2
Ο επιμελητής του προγράμματος, Στέφανος Κορωναίος, Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης

Ο κ. Κορωναίος, στην εισαγωγική του ομιλία, υπογράμμισε ότι τα πρώτα χρόνια της Κάλλας σημαδεύτηκαν από αποφασιστικότητα και αδιάκοπη αναζήτηση της φωνητικής τελειότητας. Οι σπόροι της οπερατικής ικανότητας της σπάρθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα με την αγαπημένη της δασκάλα, την Ισπανίδα σοπράνο Elvira de Hidalgo. Στις 2 Απριλίου 1939  – τόνισε – η Κάλλας έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή ως Santuzza σε μια παραγωγή της Cavalleria Rusticana από φοιτητές του Εθνικού Ωδείου στο Θέατρο Ολύμπια στην Αθήνα, που πρόσφατα πήρε το όνομά της.

Callas new 2
Ο κ. Κορωναίος, στην εισαγωγική του ομιλία, υπογράμμισε ότι τα πρώτα χρόνια της Κάλλας σημαδεύτηκαν από αποφασιστικότητα και αδιάκοπη αναζήτηση της φωνητικής τελειότητας.

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, είπε ότι το μοναδικό ταλέντο, το απαράμιλλο πάθος και η αθάνατη δέσμευση τής Μαρίας Κάλλας στην τέχνη της όπερας έχουν εμπνεύσει αμέτρητους καλλιτέχνες.

20230921 callas celebration selects005 edited
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου (A photograph from “The Arts and Society Series: A Centenary Celebration of Maria Callas”)

Οι ερμηνείες της δεν ήταν απλές ερμηνείες, αλλά μεταμορφωτικές εμπειρίες που ξεπέρασαν τα όρια του χρόνου και του χώρου. Με κάθε νότα που τραγουδούσε, έπλεκε ιστορίες αγάπης, τραγωδίας και θριάμβου, μαγνητίζοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Κάλλας, κόρη της Ελλάδας, πρόσφερε στον κόσμο όχι μόνο με την απαράμιλλη φωνητική της ικανότητα,  αλλά και με το πνεύμα και το πάθος των ελληνικών της ριζών. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες γονείς, ήταν βαθιά συνδεδεμένη με την πατρογονική της γη και αυτή η σύνδεση είχε ισχυρή απήχηση στις παραστάσεις της, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Η ουσία της Ελλάδας κυλούσε στις φλέβες της, εμποτίζοντας κάθε νότα που τραγουδούσε με απαράμιλλο βάθος συγκίνησης. Από τις τραγωδίες του Αισχύλου έως την ποίηση της Σαπφούς, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας αντηχούσαν σε κάθε άρια που ζωντάνευε στη σκηνή, υπογράμμισε ο Γενικός Πρόξενος.

PHOTO 4
Νέοι καλλιτέχνες σολίστες, όπως η ελληονοαμερικανίδα Melina Jaharis, η Stephanie Rivero, η Sasha Gutierrez, ο Samuel White, η Victoria Davis και η Eugenia Forteza, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της Μαρίας Κάλλας με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό στυλ και την τέχνη τους στη μουσική, ερμήνευσαν με μεγάλο πάθος άριες όπως  ‘The Eternal Diva’, ‘The Queen of Bel Canto’

Παράλληλα, η Μαρία Κάλλας ήταν κάτι περισσότερο από μια φωνή. Ήταν μια γυναίκα με ανθεκτικότητα και σθένος. Αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και προσωπικούς αγώνες Ωστόσο, η ακλόνητη αποφασιστικότητά της να συνεχίσει το πάθος της για τη μουσική παρέμενε άψογη. Η δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες είναι απόδειξη του χαρακτήρα της και λειτουργεί ως έμπνευση για όλους, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στα κονσέρτο παρέστη πλήθος κόσμου της αμερικανικής και ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εκφράζοντας θαυμασμό για την υπέροχη και μοναδική εκδήλωση που τίμησε το έργο και τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.

PHOTO 3
Νέοι καλλιτέχνες σολίστες, όπως η ελληονοαμερικανίδα Melina Jaharis, η Stephanie Rivero, η Sasha Gutierrez, ο Samuel White, η Victoria Davis και η Eugenia Forteza, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της Μαρίας Κάλλας με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό στυλ και την τέχνη τους στη μουσική, ερμήνευσαν με μεγάλο πάθος άριες όπως  ‘The Eternal Diva’, ‘The Queen of Bel Canto’

Ευγενικοί χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η εταιρία Astra Foods.

Τέλος να προσθέσουμε πως το Teatro Grattacielo, της Νέας Υόρκης και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Στέφανος Κορονέος, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το έργο “La Vestale” του Gaspare Spontini στo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο ως μέρος των εκατονταετηρίδων εορτασμών προς τιμήν της Ελληνοαμερικανίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας.

grattacielo 1200x630px 2

Οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη

Read More »

INTERCESSORY PRAYER SERVICE FOR UKRAINE

Με μηνύματα συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό και απόλυτης καταδίκης της ρωσικής εισβολής, τελέστηκε χθες στον Καθεδρικό Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Μανχάταν

Read More »