Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΙΜΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΥ
Τιμήθηκαν τα χρυσά αγόρια του βόλεϊ από στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ Μοντρεάλ.
Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
Μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ προκειμένου να τιμηθεί η ομάδα των παλαιμάχων παικτών μιας ομάδας Ελληνοκαναδών Τhe holy-trinity youth – old-timers volleyball club που έπαιζαν βόλεϊ επί 60 χρόνια στην αρχή σε γήπεδα εκτός Κοινότητας και τα τελευταία 40 χρόνια στο εσωτερικό στάδιο της Κοινότητας. Ανάμεσά τους και ο δικός μας Ελληνοκαναδός Στήβ Αργύρης, που ταξίδεψε από την Ελλάδα για να παρευρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση.
Η τιμητική εκδήλωση οργανώθηκε από τον διευθυντή των Ελληνικών Σχολείων Χρήστο Αδαμόπουλο, ο οποίος υπήρξε γυμναστής και γνώρισε τους σημερινούς παλαίμαχους τη δεκαετία του 80, ενώ την όλη βραδυά επιμελήθηκε η Ελένη Δρακοπούλου.
Τιμητικώς τα σκήπτρα είχε η βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου Άννυ Κουτράκη, η οποία μετέφερε το θερμό συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό στην ομάδα που κρατάει ακόμη ψηλά το ηθικό της.
Νέα παιδιά τότε στη δεκαετία του 50 οι σημερινοί 80άρηδες άρτι αφιχθέντες από την Ελλάδα με τη φλόγα να καίει στην καρδιά τους, αυτοί οι Ελληνοκαναδοί έγιναν μια ομάδα σφιχτοδεμένη όχι μόνο μέσα από τα αθλήματα αλλά και με τη φιλία που μεγάλωνε με τα χρόνια και καλά κρατεί μέχρι τις μέρες μας.
Όπως σημείωσε ο Χρήστος Αδαμόπουλος: ‘Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους μακροβιότερους αλλά παντοτινά νέους αθλητές στην ιστορία της κοινότητάς μας. Δεν αποτελούν ένα ακόμη σύλλογο της Κοινότητας καθώς από αυτή την ομάδα προέκυψαν ηγετικά στελέχη της παροικίας, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους και πίστευαν ότι ήταν περισσότερο σημαντικό να προσφέρουν πίσω στην κοινότητά τους για να βοηθήσουν στη διατήρησή της και στη διατήρηση των ιδρυμάτων της. Πολλά από τα μέλη της λέσχης νέων της Αγίας Τριάδας ήταν επίσης μαθητές στα σχολεία μας όταν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά. Η μεταγενέστερη γενιά μελών συνέχισε να παρακολουθεί τα ελληνικά σχολεία μας και πολλοί έχουν από τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους έχουν γραφτεί στα σχολεία μας.»
Η ιστορία της ομάδας άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 50 την εποχή της πρώτης κοινότητας της Αγίας Τριάδας, όπου οι νεαροί νεοαφχιθέντες από την Ελλάδα βρήκαν διέξοδο στον αθλητισμό παίζοντας σε κοντινά γυμναστήρια μπάσκετ, μπάντμινγκτον και μπόουλινγκ. Εκεί γνωρίστηκαν και αγάπησαν κάποιοι τις μετέπειτα συζύγους τους.
Ωστόσο, η ομάδα αποδυναμώθηκε όταν ιδρύθηκε η GOYA επί των ημερών του πατρός Θεόφιλου. Από τους πρώτους που συμμετείχαν ήταν ο μακαριστός Ορφέας Βοσνιάδης, ο Στήβ Αργύρης, ο Χάρης Σιμάτης, ο Νίκος Μανέκας, και αργότερα προστέθηκαν κι άλλοι αθλητές σχηματίζοντας μια ομάδα βόλεϊ. Ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Τζουράς, ο Πέτρος Κουνέλης, ο Λάζαρος Καλιπολίδης, ο Ηλιόπουλος, ο Γιώργος Αντωνιάδης και άλλοι.
Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Λαβάλ Κώστας Μυλωνόπουλος πήρε στη συνέχεια το λόγο αναφερόμενος στην ιστορία της θρυλικής ομάδας: «Γίναμε γνωστοί σαν Βετεράνοι της ομάδας βόλει της Αγίας Τριάδας. Ημασταν πολύ ανταγωνιστικοί και τσακωνόμασταν άγρια στο κόρτ αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να αναπτύξουμε μια δυνατή φιλία εκτός αθλητισμού που κρατάει μέχρι σήμερα», είπε με έντονη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, ενώ σημείωσε ότι η ομάδα διαλύθηκε το 2021 διότι πολλοί από τους παίκτες αποδήμησαν εις ουρανόν.
Ενός λεπτού σιγή για τους μακαριστούς φίλους που έφυγαν νωρίς κρατήθηκε από όλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινότητα είχε φροντίσει να φιλοτεχνήσει μια υπέροχη τιμητική πλακέτα με τα ονόματα όλων των παικτών της ομάδας, η οποία τοποθετήθηκε ήδη σε κεντρικό σημείο του οργανισμού προκειμένου να θυμίζει την ιστορική ομάδα αλλά και να αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης στα ομαδικά αθλήματα για όλες τις επερχόμενες γενεές.
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΝΥ ΚΟΥΤΡΑΚΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΔΚΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΡΓΥΡΗ
Επίσης, όλοι οι εναπομείναντες βετεράνοι της ομάδας κλήθηκαν να υπογράψουν τα ονόματά τους σε μια μπάλα του βόλει που επίσης θα μείνει στα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ.Παρόντες στην νοσταλγική βραδυά ήταν ο εφημέριος του Αγίου Βασιλείου π. Κριστιάνο, η ομοσπονδιακή βουλευτής Εμμανουέλα Λαμπρόπουλος, η δημοτική σύμβουλος του Λαβάλ Αγλαία Ρεβελάκης, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και σύζυγοι, παιδιά και εγγόνια των παλαίμαχων παικτών. Την ροή της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Ελένη Δρακοπούλου, ενώ το βίντεο με τις αναμνηστικές φωτογραφίες δημιουργήθηκε από ένα νεότερο μέλος της ομάδας τον Richard Buche.