Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας υποδέχτηκε τα μέλη του ιδρύματος Ελίζα-“Eliza-Prevent + Identify Child Abuse”

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

Μετά τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο του Nashville τα η ηγεσία της οργάνωσης έγινε δεκτή από τον κύριο Κωνσταντίνου στην προξενική κατοικία στο Μανχάταν και παρουσίασε την πολύπλευρη δράση της για την προστασία των παιδιών-θυμάτων κακοποίησης.

Μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Στην προξενική κατοικία έγινε δεκτή η μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Ελίζα» – “Eliza – Prevent + Identify child Abuse”.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2008 από την Μαρίνα Καρέλλα, η οποία και παραμένει μέχρι σήμερα επίτιμη πρόεδρος, και τον σύζυγό της πρίγκηπα Μιχαήλ της Ελλάδας. Η κόρη τους και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Alexandra Mirzayantz μίλησε στους καλεσμένους για την ιστορία της οργάνωσης. Οι γονείς της είπε, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα της προστασίας των παιδιών και στήριζαν ένα κοριτσάκι το οποίο δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις έξι ετών.

IMG 8777
Στην προξενική κατοικία έγινε δεκτή η μη-κερδοσκοπική οργάνωση «Ελίζα» – “Eliza – Prevent + Identify child Abuse”.

Είχε ήδη πέσει θύμα κακοποίησης αλλά δυσλειτουργίες του συστήματος δικαιοσύνης δεν διέγνωσαν εγκαίρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν την απομάκρυναν από τον κίνδυνο με τραγικά αποτελέσματα.  Έτσι οι γονείς ίδρυσαν την οργάνωση προστασίας των παιδιών και της έδωσαν το όνομα αυτού του πρόωρα χαμένου παιδιού. 

Τη δράση της οργάνωσης παρουσίασε αναλυτικά η Όλγα Γερουλάνου-Βότη. Η κυρία Βότη ξεκίνησε από την παρουσίαση του προβλήματος με τη βοήθεια μιας προβολής με στατιστικά στοιχεία. Το 90 τοις εκατό των παιδιών θυμάτων κακοποίησης παραμένουν στην αφάνεια, η κακοποίησή τους δεν γίνεται ποτέ γνωστή και ως συνέπεια δεν λαμβάνουν ποτέ κάποια μορφή προστασίας ή θεραπείας.

Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό αν δει κανείς και το δεύτερο στοιχείο, ότι ένα στα δύο παιδιά έχουν στην διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας κάποιο τέτοιο περιστατικό, γίνονται θύματα κάποιου είδους κακοποίησης. Το ποσοστό είναι τρομακτικό, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν κάθε είδους κακοποίηση, ακόμα και λεκτική.

Ένα στα πέντε παιδιά επίσης γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ η βία στα παιδιά ιδιαίτερα εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο απώλειας της ζωής τους, ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών. Η οργάνωση έχει μια μεγάλη σειρά σημαντικών δράσεων σε συνεργασία πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές η οποία στοχεύει και στη γενικότερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου, η οποία είναι πάντα η καλύτερη λύση – η κακοποίηση που δεν συμβαίνει, όπως τόνισε η κυρία Βότη.

Όμως ασφαλώς έχει μια σειρά προγράμματα και για αυτήν που συμβαίνει. Η κυρία Βότη στάθηκε ιδιαίτερα στην παραμέληση ως μορφή κακοποίησης ενώ υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της συνεργασίες του δημόσιου τομέα με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Μια από αυτές τις δράσεις αφορά την δημιουργία υποδομών στα νοσοκομεία και κυρίως, αυτή είναι η σημαντικότερη υποδομή, όπως τόνισε με παρέμβασή της η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, της εκπαίδευσης των γιατρών και κυρίως των στελεχών των μονάδων εντατικής θεραπείας, με βάση τις διεθνείς πρακτικές για να μπορούν να ανταποκριθούν όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις.

Πέραν από το αμιγώς ιατρικό σκέλος η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών σχετίζεται και με την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αμέσως τέτοιες περιπτώσεις και να τις καταγγέλλουν, ώστε να μπορούν να κινηθούν άμεσα οι νομικές διαδικασίες, μια και όπως προαναφέραμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η σιωπή η οποία περιβάλει πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

Με τις προσπάθειες της οργάνωσης αλλά και τη βοήθεια των νοσοκομείων και άλλων φορέων του ελληνικού κράτους όπως σημείωσε η κυρία Βότη, έχουν γίνει  πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα.

Τα μέλη της οργάνωσης τόνισαν τη σημασία του προγράμματος: “Child Safety Care Units”, στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων «Αττικόν» (Αττική), «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θράκης (Αλεξανδρούπολη). 

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση στα πλαίσια δράσεων της οργάνωσης δεν περιορίζεται μόνο σε γιατρούς αλλά αφορά όλη την αλυσίδα των επαγγελμάτων που εμπλέκονται, όπως εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς κοκ., με τη χρήση των καλύτερων διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών.

Στον τομέα της πρόληψης ασφαλώς η στόχευση είναι οι γονείς και η προσπάθεια είναι να εντοπιστούν οι, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, «ομάδες υψηλού» κινδύνου, οι οποίες λόγω κάποιων χαρακτηριστικών, κοινωνικών ή άλλων, έχουν την τάση να εμφανίζουν περισσότερο τέτοιες συμπεριφορές.

Αλλά και στα ευρύτερα στρώματα επιδιώκεται η σωστή ενημέρωση για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών ή στη χειρότερη περίπτωση για τον εντοπισμό τους και τη σωστή διαχείρισή τους.

H «Ελίζα» χρηματοδοτεί και την εκπαίδευση γιατρών στις ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα αυτής της μεταφοράς τεχνογνωσίας να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, αφού υπολογίζεται ότι ο κάθε γιατρός που εκπαιδεύεται στις ΗΠΑ έχει επίδραση σε πολλαπλάσιους συναδέλφους του με το αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα παιδιά να γίνονται αποδέκτες των πλεονεκτημάτων που προσφέρει οι διεθνείς εμπειρία. Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μπορεί κανείς να δει με αριθμούς τις δράσεις της και τα χιλιάδες παιδιά που ωφελήθηκαν. https://eliza.org.gr 

Η οργάνωση χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της τα μέσα ενημέρωσης, τα τελευταία δε χρόνια και εφαρμογές για τη διάδοση του μηνύματός της. Οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν προσφέρει όμως ευκαιρίες ευαισθητοποίησης για αυτά τα θέματα, έχουν δημιουργήσει και καινούριους κινδύνους για τα παιδιά και η οργάνωση προσπαθεί με δράσεις της να απαντήσει και στις νέες προκλήσεις. Το 2022 δημιουργήθηκε και ο τηλεφωνικός αριθμός άμεσης βοήθειας 10454. (Eliza Helpline)

IMG 8710
Ο Γενικός Πρόξενος κύριος Κωνσταντίνου στην εκδήλωση του γενικού προξενείου που έγινε στον απόηχο του Μαραθωνίου.

Η εκδήλωση στο γενικό προξενείο έγινε στον απόηχο του Μαραθωνίου υποστήριξης των σκοπών της οργάνωσης ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Nashville με τα μέλη της οργάνωσης να ευχαριστούν τον Γενικό Πρόξενο κύριο Κωνσταντίνου όχι μόνο υποστήριξε την πρωτοβουλία αλλά και ταξίδεψε ως εκεί για να συμμετάσχει. Τα μέλη της οργάνωσης και όλοι οι συμμετέχοντας δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το εντυπωσιακό αντίγραφο του Παρθενώνα που υπάρχει στην περιοχή. 

Η κυρία Βότη μας μίλησε για να σειρά επερχόμενες δράσεις της οργάνωσης, ανάμεσά τους και έναν Μαραθώνιο που θα ξεκινήσει από τον Μαραθώνα, για τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε από τις στήλες του HellenicDNA.