Οι Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς, αγαπούν την Ελλάδα, την πονάνε και θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της 

Φάνης Ουγγρίνης: Άρθρο γνώμης

Πριν λίγους μήνες η θριαμβευτικη εκλογή Κασσελάκη σόκαρε αρκετούς. Εύλογα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ταυτότητα του, στις σπουδές του και στην επαγγελματική διαδρομή του.

Άλλωστε στη θεωρητικά συντηρητική Ελλάδα δεν αποτελεί καθημερινό φαινόμενο η άλωση του μεγαλύτερου αριστερού και αντιπολιτευόμενου κόμματος από έναν αμερικανοτραφή τριανταπενταρη γκέι. Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ως τώρα τόπος κατοικίας και εργασίας του: ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ομογενής με τη σφραγίδα, ακόμη και ο τρόπος ομιλίας του το μαρτυρά. Άσχετα με τις αρχηγικές ικανότητες του, η παρουσία του στην διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση σε όσους στέκονταν και στέκονται αρνητικά απέναντι στην ψήφο της Ομογένειας.

Οι ξενιτεμένοι  συμπατριώτες μας αγαπούν την πατρίδα τους, την πονάνε και θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της με οποιονδήποτε τρόπο. 

Το κωμικοτραγικό είναι πως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε κατά της ομογενειακής ψήφου, αντιτιθέμενος στην επιθυμία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς οι συνταγματικές διατάξεις δεν επέτρεψαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να περάσει έναν νόμο που θα σέβεται απόλυτα τους απανταχού Έλληνες. Για να σχηματιστεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρειάστηκε να γίνουν πολλοί συμβιβασμοί που σε ένα βαθμό νόθευσαν το πνεύμα του νομοσχεδίου.

Πάντως η επιστολική ψήφος σίγουρα θα βελτιώσει το υφιστάμενο καθεστώς, φέρνοντας το κοντύτερα στο ιδανικό. Αποτελεί πάντως μεγάλο δυστύχημα η δυσπιστία των αριστερών κομμάτων απέναντι στους ομογενείς.

392938837 741005694723367 1870654600010692137 n
Οι ξενιτεμένοι Έλληνες συμπατριώτες μας αγαπούν την πατρίδα τους, την πονάνε και θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της με οποιονδήποτε τρόπο. Φωτογραφία από την Παρέλαση στην Στουτγάρδη για την 28η Οκτωβρίου.

Προφανώς θεωρούνται υποστηρικτές ενός νέου πνεύματος στην άσκηση εξουσίας και στο σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής, ενός πνεύματος αντιθέτου με όσα πρεσβεύει η εν Ελλάδι Αριστερά. Η στάση τους αυτή είναι στενόμυαλη και κοντόφθαλμη, επειδή η ανάγκη ενότητας του ελληνισμού υπερέχει οποιασδήποτε μικροκομματικής επιδίωξης.

Η χώρα και η ενότητα της πρέπει να τίθενται πάνω απ’όλα. Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει την ψήφο των ομογενών στο μέλλον, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση Κασσελάκη και από την εντυπωσιακή επίδοση του Μέρα 25 στο Βερολίνο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω κάτι ακόμα: στη δικαιολογημένη ισραηλινή αντεπίθεση συμμετέχουν και πολλές χιλιάδες επίστρατοι, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην πατρίδα τους ώστε να την υπηρετήσουν σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή της. Ζώντας κι εμείς υπό τη συνεχή απειλή ξένης επιθετικότητας, ενδέχεται να χρειαστούμε κάποτε την κάθε είδους υποστήριξη οποιουδήποτε συμπατριώτη μας.

Ας τους έχουμε πάντα κοντά στην καρδιά και στον τόπο μας. Τα παιδιά της εβραϊκής διασποράς περνούν τα καλοκαίρια τους σε κιμπούτς, όπου μαθαίνουν βιωματικά τα δίκαια του Ισραήλ. Θα ήθελα πολύ να δω κάποια στιγμή τα ελληνόπουλα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της ΕΕ να περνούν τις διακοπές τους σε κατασκηνώσεις στα νησιά και στη Θράκη, στην ακριτική Ελλάδα.

*******

O Φάνης Ουγγρίνης είναι Αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μέλος των Think Tank ΣΕΒΕ, Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Αρθρογραφεί συστηματικά ή περιστασιακά σε: 

Μακεδονία, Καθημερινή, Athens Voice,

Liberal, Voria, Thestival, GrTimes, MyPortal, 

Μεταρρύθμιση, ThePresident

και Hellenic DNA

ΗΠΑ. Άλκηστις – Μπάσης. Περιοδεία στην Αμερική με τραγούδια που θα παραμείνουν ανεξίτηλα στον χρόνο (Video)

Η ωραιότερη καλλιτεχνική πρόταση για την άνοιξη του 2023. Δύο πολυαγαπημένοι καλλιτέχνες έρχονται στην Αμερική για να ερμηνεύσουν παρέα τις μεγάλες επιτυχίες της πολύχρονης πορείας

Read More »