11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η επίθεση που σημάδεψε ανεξίτηλα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Νικόλαο

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος.

Στον αναγεννημένο κυριολεκτικά από τις στάχτες του ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

22 χρόνια μετά τις επιθέσεις ήταν η πρώτη φορά που η εκκλησία, η οποία είχε και αυτή καταστρεφεί ολοσχερώς από τις επιθέσεις, λειτουργούσε και πάλι στην επέτειο της μοιραίας εκείνης μέρας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης και ιδιαίτερα φορτισμένο. Την ιδιαίτερη συγκίνηση επέτεινε η παρουσία συγγενών των θυμάτων. Ανάμεσα στους πάνω από τρεις χιλιάδες νεκρούς των επιθέσεων υπήρξαν πολλοί Ελληνοαμερικανοί.

Ανάμεσά τους, μεταξύ πολλών άλλων, ο Ιωάννης (Τζον) Κατσιματίδης – παρούσες στον Άγιο Νικόλαο η αδερφή του  Ανθούλα και η μητέρα του Καλλιόπη, και η Ντανιέλα Κουσούλη – στην δέηση παρευρέθηκαν η αδερφή της Ελένη και πατέρας της Γεώργιος. 

IMG 3977

Στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης Απόστολος και συλλειτούργησαν  μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής πατέρας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Νεκτάριος Κοτρώτσος και ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου πατέρας Ανδρέας Βυθούλκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο Απόστολος χοροστάτησε σε λειτουργία στον Άγιο Νικόλα δεν είχε ακόμα εκλεγεί Μητροπολίτης της Νέας Υερσέης. Έτσι η πιστοί στην ανακοίνωση της σχετικά πρόσφατης είδησης αναφώνησαν όλοι μαζί: «Άξιος, Άξιος»!

IMG 4038

Με εμφανή στα πρόσωπά τους την οδύνη για το χαμό των δικών τους ανθρώπων οι συγγενείς των θυμάτων ήταν τα κεντρικά πρόσωπα – οι τραγικές φιγούρες, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, της λιτής τελετής.

Σε αυτούς πρώτα απευθύνθηκε ο Επίσκοπος Απόστολος κατά τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε μετά το τέλος του μνημοσύνου, τονίζοντας το μέγεθος της τραγωδίας για ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε, εκείνο το μοιραίο πρωινό, φίλησαν και αποχαιρέτησαν τους συγγενείς τους καθώς ξεκινούσαν για τη δουλειά τους, μη φορώντας να φανταστούν ότι αυτή έμελλε να είναι η τελευταία φορά!

Και μπορεί βέβαια καμιά παρηγοριά να μην μπορεί να μετριάσει να  ασύλληπτη αυτή για τον ανθρώπινο νου τραγική απώλεια και οδύνη, αλλά οι συγγενείς με τη βοήθεια της προσευχής και του θεού, συνέχισε ο Απόστολος, πρέπει να συνεχίσουν να τιμούν τη μνήμη των νεκρών αλλά και να βρίσκουν τη δύναμη και τη θέληση για τη δική τους πορεία. 

IMG 4015

Ο Μητροπολίτης Απόστολος, αφού μετέφερε και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ανέφερε και τη δική του προσωπική εμπειρία, όταν έμαθε, όπως όλοι από την τηλεόραση για αυτές τις επιθέσεις, που φάνταζαν σαν σκηνή από ταινία τρόμου, ήταν όμως η φρικτή πραγματικότητα. «Βρισκόμουν στην Ελλάδα και ετοιμαζόμουν να έρθω τον Οκτώβριο.

Η μητέρα μου τότε μου λέει «πού να πας τώρα στην Αμερική, δεν βλέπεις τι γίνεται;». Όμως, δεν μπορούσα να μην έρθω. Για εμένα, αυτοί οι άνθρωποι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Απόστολος και κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους ξεχάσει. 

Ο ίδιος ο ναός άλλωστε συμβολίζει αυτή την ημέρα και λειτουργεί, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, ως η κιβωτός της μνήμης αυτών των θυμάτων, αφού είχε και ο ίδιος καταστραφεί, με πολλά από τα μισοκαμμένα αντικείμενα από τότε να φιλοξενούνται στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 

Εκτός το πλήθος των πιστών στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν τα μέλη του συλλόγου του Αγίου Νικολάου με επικεφαλής τον πρόεδρο και πρωτοπόρο της προσπάθειας αναγέννησης του ναού Μιχαήλ Ψαρό, καθώς και τον Δημήτριο Παπακώστα, διευθυντή του συμβουλίου του ιστορικού ναού. 

IMG 3928
IMG 3932 1

Νέα Υόρκη. Κωνσταντίνος Αργυρός. Ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που τραγούδησε στο “Barclays Center”

Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 10.000 Έλληνες της διασποράς πως έδωσαν το “παρών” στην συναυλία του δημοφιλούς Έλληνα τραγουδιστή, Κωνσταντίνου Αργυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο

Read More »

11ο ετήσιο γκαλά της The Hellenic Initiative. Γκλάμουρ, νεανικές παρουσίες και 2,5 εκατομμύρια για φιλανθρωπικές δράσεις

Ρεπορτάζ: Φώτης Καλιαμπάκος. Σε μια λαμπερή εκδήλωση στο πολυτελές Cipriani της Wall Street δύο βήματα από το Χρηματιστήριο, στην καρδιά της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε το

Read More »

ΗΠΑ. Στο έλεος του χιονιά

Η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις σφοδρότερες χειμερινές καταιγίδες. Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει με ιστορική σφοδρότητα τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και

Read More »