Ο Δ.Φίλιος, Προέδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Ελληνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Της Δέσποινας Φρονιμοπούλου.

Στις 30 Απριλίου 2023, η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης ντύνεται στα γαλανόλευκα.

Θα είναι η μεγαλύτερη παρέλαση της ομογένειας για τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Φιλιος 2
Ο Δ. Φίλιος, Προέδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, μιλά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων για την Ελληνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Το Hellenic DNA ήρθε σε επικοινωνία με τον Έλληνα δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό του Cosmos FM, Δημήτρη Φίλιο, προκειμένου να συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες για τη σκιαγράφηση της επερχόμενης παρέλασης της 5ης Λεωφόρου. Ο κ. Φίλιος, δημοσιογράφος και σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ήρθε στη Νέα Υόρκη ως μεταπτυχιακός φοιτητής.

Είναι επίσης συνιδρυτής της Prom-Com Images, ραδιοφωνικός ανταποκριτής της ΕΡΤ και συγγραφέας στους Hellenic Times. Στη διοργάνωση της παρέλασης έχει αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων μαζί με τους Δήμο Σιώκη, Άρη Κουρκουμέλη, Δημήτρη Νικολάου, Κώστα Ουρανίτσα και Αυγή–Μαρία Ατματζίδου.

Φιλιος 3
Ο Δ. Φίλιος, Προέδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, μιλά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων για την Ελληνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο (Φωτογραφία Δ. Τσάκας – Αναμνήσεις)

Απατώντας ο Δ. Φίλιος σχετικά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων στην Νέα Υόρκη, αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σημειώνονται προβλήματα λόγω καταγγελλόμενων διαχειριστικών ατασθαλιών της προηγούμενης διοίκησης που διαπιστώθηκαν από ανεξάρτητες εξελεγκτικές αρχές. Αν και δεν έχουν επιλυθεί ακόμη τα συγκεκριμένα προβλήματα, οι συζητήσεις φαίνονται φιλόδοξες και πιθανότατα μέχρι τον Μάιο, το ζήτημα να θεωρείται λήξαν με την οποιαδήποτε συνέπεια επιφέρει αυτό. 

Σε οτιδήποτε αφορά την ποιοτική προετοιμασία της επερχόμενης παρέλασης, η Ομοσπονδία καταβάλει τη δική προσπάθεια η οποία καρποφορεί, παραμερίζοντας τα παραπάνω θέματα της διοίκησης μπροστά στην οργάνωση της παρέλασης. Για τον λόγο αυτό, γίνονται πανομογενειακές συγκεντρώσεις προκειμένου να καλυφθούν όλες οι τεχνικές ανάγκες της παρέλασης καθώς και η προώθησή της.

Ήδη έχουν διεξαχθεί πολλαπλές εκδηλώσεις με έντονο ελληνικό στοιχείο, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το μεγάλο γεγονός της 30ης Απριλίου. Κεντρικό θέμα για τη φετινή παρέλαση είναι τόσο τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όσο και η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων, με σημαντική αναφορά του δευτέρου στα κεντρικά συνθήματα της παρέλασης καθώς και προωθητικό υλικό της.

Σταθακειο
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματίων στην Νέα Υόρκη. (Φωτογραφία: Hellenic DNA)

Για τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Δημήτρης Φίλιος επεσήμανε τα εξής:

Οι διαδικασίες προετοιμασίας κυλούν ομαλά με τα ινία αυτών στα χέρια μίας προσωπικότητας κοινής αποδοχής, τον Φίλιπ Κρίστοφερ, ένα πρόσωπο που ήδη τελεί σε Προεδρική θέση εντός του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Σημειωτέον ότι τα μέλη όλων των Επιτροπών συμμετέχουν καθαρά εθελοντικά με τελικό σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Φιλιος 12
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ από το περσινό επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο Hilton. (Φωτογραφία: Hellenic DNA)

Οι “Επιτροπές” της παρέλασης:

Μαζί με τον κύριο Φίλιο και την Επιτροπή δημοσίων σχέσων, στην οποία προεδρεύει, λειτουργούν παράλληλα κι άλλες θεματικές Επιτροπές.

Της επιτροπής των λαχείων ηγούνται ο Αναστάσιος Καραγκούνης και ο Βασίλειος Εγγλέζος.

Στην Επιτροπή για την έπαρση της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν συμμετέχουν η Ειρήνη Σταθάκου – Βασιλάκου, ο Άρης Κουρκουμέλης, ο Νικόλαος Κωστόπουλος και ο Πολύκαρπος Κοτρώνης.

Της Επιτροπής για την Εκδήλωση της 29ης Απριλίου στην Πλατεία Αθηνών ηγείται η Νομική Καστανά με τους νέους που εντάχτηκαν στην Επιτροπή.

Στην Επιτροπή για το «Traffic Control» συμμετέχουν οι Γιώργος Ξερακιάς, Ειρήνη Σταθάτου – Βασιλάκος και ο Γιώργος Παράλαιμος.

Στην επιτροπή για την υποδοχή των Ευζώνων συμμετέχουν οι Κώστας Ουρανίτσας και π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης.

Στην επιτροπή για το επίσημο δείπνο συμμετέχουν ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Γιάννης Στρουμπάκης και ο Δημήτρης Γωνιάς.

Στην Επιτροπή Λαχείου ο Νίκος Μπάρδης και η Σοφία Στρουμπάκη.

Στην Επιτροπή Ταμείου συμμετέχουν οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Χρήστος Βουρνάς και Δημήτριος Παλιούρας.

Φιλιος 1

Ο Δ. Φίλιος ερωτώμενος “Πότε και πού γίνεται η παρέλαση”, τόνισε:

Συνήθως τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου με σκοπό την διασφάλισης της αποφυγής κακοκαιρίας, διατηρώντας την ημέρα της Κυριακής ως της επιλεγόμενη κάθε χρόνο. Επιπλέον, λόγω της αυξημένης ζήτησης του αγήματος των Ευζώνων κατά τις ημέρες της 25ης Μαρτίου, προτιμάται να επιλέγεται μία ημερομηνία που επιτρέπει και σε αυτούς να οργανώσουν ένα υπερατλαντικό ταξίδι με άνεση χρόνου.

Η 5η Λεωφόρος είναι σημαντική οδική αρτηρία στο δήμο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται βόρεια από το πάρκο Ουάσινγκτον Σκουέαρ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ στη δυτική 143η οδό στο Χάρλεμ. Θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς και κομψούς δρόμους στον κόσμο.

Η Ελληνική ομογένεια είναι από τις λίγες εθνικές ομάδες που έχει το προνόμιο της διεξαγωγής παρέλασης ίσως και στον πιο δημοφιλή δρόμο Νέας Υόρκης, καθώς οι παρελάσεις της 5ης Λεωφόρου είναι 11 στον αριθμό ετησίως, με μόνο τις 6 εθνικές.

Φιλιος 9
Φωτογραφία του Hellenic DNA από την περσινή παρέλαση που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου

Για την Ιστορία της Παρέλασης στην Νέα Υόρκη και την Φετινή Διοργάνωση, ο Δ. Φίλιος ανέφερε:

Η παρέλαση της 5ης Λεωφόρου είναι η μεγαλύτερη που γίνεται εκτός των ελληνικών συνόρων. Η ειδοποιός διαφορά με τις εθνικές μας παρελάσεις είναι ότι πρόκειται για στρατιωτικές, μαθητικές ή και πολιτιστικές.

Η παρέλαση της 5ης Λεωφόρου χαρακτηρίζεται ως λαϊκή, περιλαμβάνοντας μεν μαθητές σχολείων και μέλη πολιτιστικών σωματείων, με έδρα την Αμερική, φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους, επιτρέποντας δε τη συμμετοχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιότητας.

Κατά τον τρόπο αυτόν, ακόμη και μια οικογένεια θα μπορούσε να παρελάσει, λαμβάνοντας μέρος σε αυτήν τη λαμπρή γαλανόλευκη παρέλαση. Πέραν των πολιτιστικών συλλόγων, όπως τους συλλόγους των Ποντίων, των Αρκάδων και των Μεσσηνίων, παρελαύνουν ακόμη και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόρια αλλά και οι Eλληνικές κοινότητες, οι οποίες υπολογίζονται στις 44 στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Επομένως, τα τμήματα της παρέλασης ξεπερνούν τα 100 με το τμήμα των Ευζώνων, ως μέρος της Προεδρικής Φρουράς, να δίνει τη μεγαλύτερη αίγλη στο εν λόγω εγχείρημα. 

Την πολύχρωμη αυτή γιορτή καλύπτουν τόσο τα τοπικά όσο και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να απαθανατίσουν τις μερικές χιλιάδες Ελλήνων τρίτης και τέταρτης χρονιάς που παρελαύνουν δίπλα σε κοινό των πενήντα και εκατό χιλιάδων απλών θεατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρέλαση αυτή διεξάγεται ετησίως από το 1938, δηλαδή 85 χρόνια, με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημία Covid ’19 και το 1943 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η περσινή παρέλαση διεξήχθη στις 5 Ιουνίου λόγω καθυστερήσεων του καιρού και της επιτακτικής αναγκαιότητας κάλυψης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 300.00 δολάρια, με το ποσό αυτό να αυξάνεται κατά 100.000 για τη φετινή διοργάνωση.

Τα χρήματα για την οργάνωση της παρέλασης αποτελούν ως επί το πλείστον δωρεές από χορηγούς, ενώ τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής των Ευζώνων καλύπτονται από την Ελληνική Ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.

Φυσικά, δίνεται και η δυνατότητα στον απλό ομογενή να συμβάλει οικονομικά, με την άμεση δωρεά χρημάτων και την αγορά λαχείων ή μέσω της διαμόρφωσης του λευκώματος που δημιουργείται στα πλαίσια της διεξαγωγής της παρέλασης.

Φιλιος 7
Φωτογραφία του Hellenic DNA από την περσινή παρέλαση που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου

Απαντώντας ο Δ. Φίλιος για την παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε:

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε κυβερνητική και βουλευτική αντιπροσώπευση στη εν λόγω παρέλαση τόσο από τη Ελλάδα, με ιδιαίτερη μνεία στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, όσο και από την Κύπρο.

Φέτος, λόγω των επερχόμενων εκλογών στις 21 Μαΐου, πιθανότερο είναι να είναι περιορισμένη η παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων της ελληνικής σκηνής, καθώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει διαλυθεί και αντίστοιχα και οι επιτροπές του.

Πέραν των ανωτέρω, έντονη θα είναι η παρουσία Φιλελλήνων Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών 3ης και 4ης γενιάς, ενώ χαρακτηριστική θα είναι και η παρουσία του Δημάρχου Νέας Υόρκης και των δύο Γερουσιαστών της Πολιτείας. 

Φιλιος 6
Φωτογραφία του Hellenic DNA από την περσινή παρέλαση που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου

Σχετικά με τις Συμμετοχές στην Ελληνική παρέλαση του Μανχάτταν ο Δ. Φίλιος τόνισε:

Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στην παρέλαση, είτε ηλεκτρονικά, είτε κατόπιν επικοινωνίας με το ανάλογο γραφείο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα λειτουργεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα υποστηριζόμενο και από εθελοντές στα πλαίσια της διεξαγωγής της παρέλασης.

Φιλιος 4
Η Προεδρική φρουρά στο Μπόουλινκγ Γκριν. Φωτογραφία του Hellenic DNA από την περσινή παρέλαση που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου

Καναδάς. Μεγαλειώδης η παρέλαση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο γιά την Εθνική επέτειο

Ίσως η μεγαλύτερη παρέλαση από πλευράς προσέλευσης κόσμου πραγματοποιήθηκε χθές στην λεωφόρο της Danforth. Οπωσδήποτε ο ανοιξιάτικος καιρός βοήθησε στο να “κατέβει” ο κόσμος στη

Read More »