Του Φώτη, Καλιαμπάκου. Νέα Υόρκη. 16 Απριλίου 2022.
Μερικά λεπτά βροχής στην έναρξη της ελληνικής παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης απλώς θύμισαν στους παρόντες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς.
Η βροχή σταμάτησε μερικά λεπτά μετά και η ηλιοφάνεια με τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν τόνισε ακόμα περισσότερο τα γαλανόλευκα χρώματα στην καρδιά του Μανχάταν. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη φετινή παρέλαση είχε μεγάλη συμμετοχή με σχεδόν εκατό συμμετέχοντες, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η παρουσία των θεατών.
Μάλιστα οι ομογενειακές οργανώσεις, σύλλογοι, σωματεία που παρέλασαν ήταν ιδιαίτερα πολυπληθή με την παρέλαση που ήταν αρχικά επίσημα προγραμματισμένη να διαρκέσει κάτι παραπάνω από δύο ώρες πλησίασε τις διπλάσιες. Εκτός από σύσσωμες τις ομογενειακές οργανώσεις το παρών έδωσαν πολλοί επίσημοι από την Ελλάδα.
Αξίζει ίσως να αναφέρουμε πρώτο τον πιο άτυχο από αυτούς, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Δένδια, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να είναι ο Μέγας Τελετάρχης της φετινής παρέλασης. Ο κύριος Δένδιας ταξίδεψε για το σκοπό αυτό στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στο καθιερωμένο δείπνο το οποίο προηγείται της παρέλασης στην πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον του Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου, όπου και είπε ότι αισθάνεται συγκινημένος για την τιμή αυτή και μίλησε για τους συμβολισμούς στις στολές της προεδρικής φρουράς και ιδιαίτερα τα «θορυβώδη» καρφιά στα τσαρούχια των ευζώνων, ο ήχος από τα οποία δίνει κάθε χρόνο τον τόνο στην παρέλαση της Πέμπτης λεωφόρου.
Ο έντονος αυτός ήχος υπάρχει για να «ακούνε οι νεκροί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Δένδιας θυμίζοντας τους στίχους τους Παλαμά για το χρέος κάθε γενιάς ενώπιον των προγόνων και της ιστορίας από τη μία πλευρά και των επερχόμενων γενεών από την άλλη. Δυστυχώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ανάγκασαν τον κύριο Δένδια να επιστρέψει στην Αθήνα για να την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακηρύχτηκε και επίσημα τελετάρχης και αμέσως μετά αναχώρησε για την Ελλάδα.
Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής του NFL Γιώργος Καρλαύτης και ο υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέξης Βαφειάδης. Η Κύπρος και η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη μαρτυρική μεγαλόνησο ήταν στο επίκεντρο της παρέλασης, ψυχή της οποίας άλλωστε είναι κάθε χρόνο ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος, όπως και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος κατάγεται από την Κύπρο και δεν σταματούν να διατρανώνουν το αίτημα του ελληνικού έθνους για την απελευθέρωση του νησιού.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Στέφανος Κασσελάκης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, καθώς και μαζί του οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ), Νίνα Κασσιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Γεώργος Καλαντζής.
Εκ μέρους του ελληνικού κράτους παρευρέθηκαν επίσης η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.
Πολλοί διακεκριμένοι ομογενείς από όλους του επαγγελματικούς χώρους είτε παραβρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων είτε παρέλασαν άλλοι με τους συλλόγους από τον τόπο καταγωγής τους, άλλοι με τα σχολεία των παιδιών τους, άλλοι με τις ενορίες τους.
Επίσης παρών ο δήμαρχος της Χίου Ιωάννης Μαλαφής, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε τη σημασία τη επετείου της 25ης Μαρτίου, τόνισε το επίσης θρησκευτικό χαρακτήρα της εορτής του Ευαγγελισμού, εξήρε τη σημασία της ομογένειας και αναφέρθηκε στην επέτειο των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας.
Από τη Χίο κατάγεται επίσης και ο γνωστός εφοπλιστής Νικόλας Τσάκος, ο οποίος παραβρέθηκε με την οικογένειά του στους εορτασμούς.
Το άγημα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς κορύφωσε των ενθουσιασμό των παρευρισκόμενων, ενώ αμέσως μετά παρέλασε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος σταμάτησε για λίγο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων για να χαιρετήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον αντιπρόεδρο της Βουλής κύριο Πλακιωτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη.
Χαιρέτησε επίσης των επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος, όπως τόνισε έρχεται κάθε χρόνο για να τιμήσει την ελληνική παρέλαση και μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνομίλησε με τους Έλληνες αξιωματούχος και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κύριο Κασσελάκη.
Νωρίτερα στο γνωστό ξενοδοχείο “Πιερ” από το οποίο παραδοσιακά ξεκινά η παρέλαση ο Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς και όλους όσοι βοήθησαν για την οργάνωση της παρέλασης και έδωσε το λόγο στους τελετάρχες και τους επισήμους.
Χαιρετισμό απηύθυναν όλοι οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι και βουλευτές καθώς επίσης και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, η, Επίτροπος των Υπερπόντιων Κυπρίων πρέσβης Μαρία Κωνσταντινίδου, ο δήμαρχος της Χίου Ιωάννης Μαλαφής, ο Μάικ Ταννούσης, ο Πίτερ Σταυριανίδης, ο Βασίλης Καυκάς, ο ομογενής επιχειρηματίας Ιωάννης (Τζον) Κατσιματίδης και ο διακεκριμένος παρουσιαστής Έρνι Ανάστος.
Οι πολιτειακοί γερουσιαστές Μιχάλης Γιάνναρης και Ανδρέας Γουνάρδης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι μια και ο μεν πρώτος έγινε όπως είπε πριν λίγες εβδομάδες πατέρας, ο δε δεύτερος μίλησε κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί του. Παρούσες επίσης οι δύο ομογενείς της Νέας Υόρκης υποψήφιες ευρωβουλευτές Νιόβη Χριστοπούλου (ΝΔ), και Νατάσα Ρωμανού (Νέα Αριστερά). Στο ρόλο της ομογένειας αναφέρθηκε και ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ενώ τη σημασία της ενότητας του Ελληνισμού τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του τόνισε τη σχέση του με την ομογένεια των ΗΠΑ από την οποία και ο ίδιος προέρχεται, αφού έχει ζήσει 21 χρόνια στην Αμερική, και τη Νέα Υόρκη ιδιαίτερα όπως ανέφερε, ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, μίλησε με θερμά λόγια για τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και απηύθυνε μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού.
Και ενώ η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών με το αίτημα δικαίωσης μετά από μισό αιώνα αγώνων να κυριαρχεί ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος θέλησε να συνοψίσει το μήνυμα της 25ης Μαρτίου με τους στίχους του Κωστή Παλαμά: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!»
Αστειευόμενος για την ανάγκη μιας δέησης για τον καιρό ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε στο βήμα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την καθιερωμένη προσευχή στο ξεκίνημα της, όπως προαναφέραμε μιας από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών.
Φωτογραφίες – Κείμενο για το Hellenic DNA, Φώτης Καλιαμπάκος