Μόντρεαλ. Όταν η τέχνη υποστηρίζει την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με σκοπό τη δημοσπρασία έργων τέχνης διοργανώθηκε από την «Ασπίδα της Αθηνάς», μια οργάνωση ελληνικής καταγωγής που περιθάλπτει γυναίκες και παιδιά θύματα της οικογενειακής βίας στην Casa d’ Italia του Μόντρεαλ. Την οργάνωση έχει ιδρύσει η διευθύντριά της Μέλπα Καματερός, ενώ πολλά στελέχη της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ έχουν συνεισφέρει σε αυτό το σπουδαίο έργο μέσα στις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου, η οποία μίλησε για τη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας, που εχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.

Η προέδρος της «Ασπίδας της Αθηνάς» Κρις Ανν Νάκης εξάλλου αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η οργάνωση με δύο κέντρα πληροφόρησης και υποδοχής για την κακοποίηση, ένα καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, και το υπό κατασκευή καταφύγιο στο Λαβάλ έχει δώσει ευκαιρία να σωθούν από την οικογενειακή κακοποίηση εκατοντάδες γυναίκες από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

image0
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου με την διευθύντρια της Ασπίδας Μέλπα Καματερού

Υπέροχα έργα τέχνης στόλισαν τις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Casa d’ Italia από Καναδούς καλλιτέχνες όπως την Norma Akkelian, Bedros Aslanian, Thomas De Souza, Pei Yang και άλλους, ενώ δυναμική συμμετοχή είχαν και Ελληνοκαναδοί καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Μερτίκας, Μάικλ Αγγελίδης, Γεωργία Κουρλέτη, Γεωργία Πρυνιωτάκη, Αστρίνα Ρασσιάς και  Πόλ Σουλικιάς.

image3
image2

Η ενδοοικογενειακή βία μαστίζει ακόμη και σήμερα τις δυτικές, ανεπτυγμένες κοινωνίες, προκαλώντας πλέγμα  δυστυχίας στις γυναίκες και τα παιδιά που την υφίστανται. Πρόκειται για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς. που οξύνεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ κλπ απο τους άνδρες.

Στο Κεμπέκ αναφέρεται ότι 20.000 γυναίκες αναζητούν καταφύγιο για να ξεφύγουν απο την ανδρική βία, κατακλύζοντας τα 126 κέντρα άμεσης υποστήριξης της επαρχίας. Ωστόσο, αυτά  τα κέντρα παρέχουν στέγη για περιορισμένο χρόνο, γεγονός που ρίχνει πάλι τις γυναίκες ή στη θηριωδία των ανδρών τους ή στην αναζήτηση στέγης και δουλειάς πριν ακόμη επουλωθούν οι πληγές τους.

Τα καταφύγια δεύτερου σταδίου στο Κεμπέκ, δηλαδή επιμήκυνσης της παραμονής των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών σε προστατευμένο χώρο πάνω απο τρείς μήνες, είναι μόνο 11 και διαθέτουν 100 κλίνες σε όλο το Κεμπέκ.


Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει η «Ασπίδα της Αθηνάς»,μια οργάνωση που ξεκίνησε απο μια ομάδα Ελληνίδων γυναικών, οι οποίες προσπάθησαν και προσπαθούν να περιθάλψουν τις γυναίκες-θύματα της οικογενειακής βίας. Η «Ασπίδα της Αθηνάς» χτίζει αυτή τη στιγμή ένα καταφύγιο με 17 αυτόνομα διαμερίσματα, όπου τα θύματα της οικογενειακής βίας θα μπορέσουν να αποκατασταθούν κοινωνικά και επαγγελματικά.

Πρόσφατα επισκέφθηκα την οργάνωση «Ασπίδα της Αθηνάς» που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να προσφέρει υποστήριξη, οδηγίες και καταφύγιο σε γυναίκες που υφίστανται φυσική βία μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.


Η διευθύντρια  Μέλπα Καματερού μου ανέφερε ότι η οργάνωση συστήθηκε από μια ομάδα γυναικών προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά-θύματα οικογενειακής βίας. «Στην αρχή ξεκινήσαμε με τις Ελληνίδες αλλά σήμερα εξυπηρετούμε γυναίκες από 17 διαφορετικές εθνικές κοινότητες, καθώς οι κοινωνικές λειτουργοί μας μιλούν 17 γλώσσες».
Η πρώτη μαγιά ήταν η κακοποιημένη Ελληνίδα, που δεν τολμούσε να εκμυστηρευτεί τις βίαιες καταστάσεις στο σπίτικό της, αφενός γιατί δεν μιλούσε τις γλώσσες , αφετέρου γιατί αποτελούσε κοινωνικό στίγμα να χωρίσει τον άντρα της. Ωστόσο, τα ακραία επεισόδια βίας από άντρες που ήταν αλκοολικοί ή εθισμένοι στην κουλτούρα του ξύλου, ώθησαν την κακοποιημένη γυναίκα να ζητήσει βοήθεια από την «Ασπίδα της Αθηνάς», η οποία ανέπτυξε δεκάδες υπηρεσίες υποστήριξης και προσανατολισμού των θυμάτων της οικογενειακής βίας.


Η Ασπίδα της Αθηνάς μέσω των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών της ακούει τα προβλήματα της γυναίκας και της προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη . Επίσης, με τους επαγγελματίες δικηγόρους και γνώστες της γραφειοκρατίας, την υποστηρίζει  να αναζητήσει τη νομική οδό και τους κρατικούς πόρους γιά την αποδέσμευσή της από ένα περιβάλλον το οποίο την καταδιώκει.
Σε ακραίες περιπτώσεις βίας, «η Ασπίδα της Αθηνάς» προσφέρει καταφύγιο στις κακοποιημένες γυναίκες για ένα τρίμηνο .Εκεί θα μείνουν κατά τη μεταβατική περίοδο ώσπου να συνέλθουν ψυχικά και να βρούν το δρόμο της επιστροφής στην φυσιολογική τους ζωή.


Τώρα η Ασπίδα της Αθηνάς , όπως προαναφέρθηκε, ετοιμάζει στο Λαβάλ καταφύγιο μακρύτερης διάρκειας διαβίωσης για γυναίκες και παιδιά θύματα οικογενειακής βίας.


Πώς μαθαίνουν οι γυναίκες της κακοποίησης για τις υπηρεσίες της Ασπίδας της Αθηνάς;
Συνήθως, η αστυνομία, η Κοινότητα , κάποια φίλη θα φέρει το θύμα της βίας σε επαφή με τον οργανισμό. «Σήμερα το 40% της πελατείας είναι Ελληνίδες, το 60% προέρχονται από άλλες κοινότητες. Οι νέες  εθνικές κοινότητες έχουν έντονα προβλήματα οικογενειακής βίας, η Ασπίδα της Αθηνάς έχει  σπάσει το φράγμα της γλώσσας καθώς οι κοινωνικοί λειτουργοί μας και οι λιαιζόν μας προσφέρουν ενημέρωση και υποστηρηκτικές υπηρεσίες σε 17 γλώσσες» θα πεί η Μέλπα Καματερού.

image1
Η πρόεδρος της Ασπίδας Κρις Αν Νάκης με την διευθύντρια Μέλπα Καματερού

Για «παρωδία δικαιοσύνης» μίλησε ξανά ο Τραμπ, μετά τη σύλληψή του και την καταβολή χρηματικής εγγύησης

Αφού υποβλήθηκε στη νομική διαδικασία σύλληψης, φωτογράφισης, λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταβολής χρηματικής εγγύησης για την απελευθέρωσή του υπό όρους, ο κρατούμενος υπ’ αριθμόν P01135809

Read More »