Λευκός Οίκος. Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην Ουάσινγκτον (Video)

Εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου παρουσία του Τζο Μπάιντεν.

Με τιμές Αρχηγού Κράτους υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που εκπροσώπησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην επίσημη δεξίωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ζήτησε τη στήριξη της Ουάσιγκτον για τα καίρια θέματα που αφορούν την πορεία του Ελληνισμού.

Δείτε το βίντεο με τις ομιλίες του Τζο Μπάιντεν και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής εδώ.

Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας επέστρεψε στον Λευκό Οίκο με τη καθιερωμένη της μορφή έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην τραγωδία από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και στις οικογένειες που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν στα Τέμπη.

O Τζο Μπάιντεν μίλησε και για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ τόσο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον πόλεμο για την Ουκρανία.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ αλλά και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τον οποίο είπε πως ότι είναι Έλληνας.

Στις δηλώσεις του ενώπιον του Αμερικάνου προέδρου στη διάρκεια της δεξίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως “για άλλη μία φορά ο Λευκός Οίκος τιμά την Ελληνοαμερικανική κοινότητα -μια οικογένεια με ρίζες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία- τιμώντας τους Αθάνατους Ήρωες του 1821 και την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Το ότι είμαι μαζί σας εδώ στον Λευκό Οίκο, γιορτάζοντας την Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους, είναι εξαιρετική τιμή για όλους μας, και εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της Τομ Χανκς μίλησαν στην εκδήλωση. Ο Τομ Χανκς αστειευόμενος είπε «δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα» προκαλώνατς γέλια στους Έλληνες της διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες που βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο.

Το «παρών» στην δεξίωση έδωσαν Αμερικανοί νομοθέτες, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Κύπριος πρέσβης, Μάριος Λυσιώτης, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, καθώς και επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως ο Φίλιπ Κρίστοφερ από την οργάνωση ΠΣΕΚΑ, ο Έντι Ζεμενίδης από το HALC, ο Νικ Λαρυγγάκης από το AHI, και ο Δημήτρης Κόκοτας από την AHEPA.

Video: White House. Photo: GOA